Cestování

Vogue travel guide: Kam na jídlo, módu a party v Tbilisi

Je cool, plné kontrastů, zajímavé architektury i designu a dostanete se tam přímým letem z Prahy. Nechte se provést metropolí, kde Východ potkává Západ a na kterou se právě teď zaměřuje celý módní svět.
Představte si to: Konečně máte pár dnů volno, takže jste si naplánovali prodloužený víkend. Chcete do něj vtěsnat cool party na celou noc, alespoň jednu skvělou večeři ve dvou, trendy nákupy a také stihnout odpočinek. Máte zhruba 4 dny, v překladu: logicky nechcete být v letadle směrem tam i zpátky déle než 5 hodin. Zapomeňte na Londýn, Paříž nebo Berlín. Takže co teď?
Kdo chce něco opravdu nového, neváhá a bookuje si let s Georgian Airways přímo do Tbilisi. Proč? Máme pro vás průvodce cool metropolí a tedy šest jasných důvodů, proč by měla být vaší další destinací.

Comfy food

Na první pohled není moc in Vogue začínat zrovna u jídla, natož u comfy jídla, ale buďte si jistí, že v Gruzii vše ihned pochopíte. 
Kolem organického jídla, vína a hlavně pohostinnosti se tu točí absolutně vše.“
Foto: archiv Shavi Lomi
Shavi Lomi 30 Qvlividze, Tbilisi, Gruzie
Gruzínský způsob stolování aneb supra utkví v paměti každému, nehledě na to, kolik lahví vína měděné barvy právě vypil. Host tu není jen host, ale dar z nebes, a jídlo tu není jen jídlo, ale slavnost. 
Jedinečná atmosféra, kterou si užívají místní i turisté, není ve zdejších restauracích ničím neobvyklým a uprostřed takové slavnosti a nekončících přípitků a proslovů se můžete ocitnout klidně během jednoduché večeře v jakýkoli všední den.
Málokterá restaurace na večer neožívá, a ať přijdete kamkoliv, můžete si být jistí, že vás uvítá útulné prostředí s intimním osvětlením a roztomilým autentickým dekorem, kde si rázem budete připadat jako u babičky (té gruzínské) v obýváku.
Skvělým příkladem je proslulá restaurace Shavi Lomi aneb Černý Lev, která i po stěhování do větších prostor neztratila nic ze své útulnosti ani popularity. Šéfkuchařka Meriko Gubeladze sestavila menu z tradičních gruzínských receptů, ale i oblíbené chačapuri, lilkovou pastu pchali anebo kuře čachochbili tu dostanete v moderním podání a v updatované fusion podobě, která vás překvapí. Čím si můžete být jistí, je, že budete odcházet plní.
Foto: Archiv Barbarestan
Barbarestan 132 D. Aghmashenebeli, Tbilisi, Gruzie
Že progresivita, ačkoli zabalená do tradičního obalu, místní gastroscéně nechybí, dokazuje i další legendární podnik, který si tu nesmíte nechat ujít. Restaurace Barbarestan vznikla v bývalém řeznictví v německé čtvrti Tbilisi a kromě skvělé atmosféry, kterou podporuje  živá hudba i zpívající kanárci v kleci, vás vtáhne hlavně historií a konceptem. Celé menu totiž vychází čistě z kuchařky z roku 1874. Tu sestavila vévodkyně Barbare Jorjadze, známá také jako první gruzínská feministka, a její knihu s tipy pro moderní hospodyňky a celkem 807 starými recepty ze všech regionů napříč Gruzií objevili majitelé restaurace náhodně na blešáku. Když si ji pročetli, prý si byli okamžitě jistí, že právě na ní bude celý koncept stát. Ze starých receptů zatím jejich kuchaři obnovili 70 a své menu obměňují podle sezonní nabídky surovin, ale ať přijdete kdykoli, rozhodně si to tu zamilujete. 
Pokud budete mít náladu na romantickou večeři, rezervaci si udělejte v Keto & Kote. Jejich zimní zahrada plná zeleně a s panoramatickým výhledem na celé město vám sebere dech.

Město kontrastů a neonů

Už při cestě z letiště vás to na první pohled trkne. V Gruzii se nacházíte na křižovatce rozličných kultur i území. Západ tu skutečně potkává Východ a to znamená zajímavé spojení na každém kroku. 
Foto: Adéla Mazánková / @adelachloe
Prezidentský palác1 Malkhaz Abdushelishvili, Tbilisi, Gruzie
V Tbilisi staré stojí bok po boku s novým. Ani při obyčejné procházce městem se tu rozhodně nudit nebudete.“
V centru staré části plné dřevěných domečků s balkony si možná chvilku budete připadat jako uprostřed kulis westernového městečka, ale stačí popojít pár minut dál a ocitnete se uprostřed naleštěné (ale místními ne moc oblíbené) moderní architektuře v čele s Mostem míru, který v noci září tolik, že vás bude přecházet zrak, prezidentským palácem nebo koncertní halou připomínající dva tubusy, která byla dostavěna v roce 2012, ale je dodnes prázdná. 
Foto: Adéla Mazánková / @adelachloe
Narikala Tbilisi, Gruzie
Popojedete zase o kousek dál a budou se nad vámi tyčit pozůstatky sovětské brutalistní architektury, z nichž nejznámější je budova bývalého ministerstva dálnic, současné sídlo Bank of Georgia.
V Tbilisi zkrátka vše staré stojí bok po boku s novým. To vše je doplněno všudypřítomnými neony a občas chaotickým provozem, kterému se člověk nejlépe vyhne v pěších podchodech, kterými je protkáno celé centrum města.
Pokud se na vše chcete podívat s nadhledem, není nic lepšího, než si lanovkou vyjet na kopec Narikala nad městem. Ani tady vás neopustí pocit, že v Tbilisi je vše možné. Z jedné strany (na kterou se kouká i dvacetimetrová stříbrná socha Matka Gruzie) chaotické město a jeden dům vedle druhého, z té druhé klidný zelený kopec botanické zahrady.
Foto: archiv Stamba Hotel
STAMBA hotel 14 Merab Kostava St, Tbilisi, Gruzie
Foto: archiv ROOMS hotel
Rooms hotel 14 Merab Kostava St, Tbilisi, Gruzie

Designové hotely, na které se nezapomíná

Chcete se ubytovat v opravdu výjimečném místě? Zeptejte se kohokoli na tip a můžete si být jistí, že vám doporučí jedno ze dvou následujících ubytování – Rooms nebo Stamba
Foto: Adéla Mazánková / @adelachloe
STAMBA hotel 14 Merab Kostava St, Tbilisi, Gruzie
Není divu. Bývalá sovětská tiskárna se proměnila v dva unikátní boutique hotely, které sbírají jedno ocenění za druhým. V každém z nich mimo jiné dotváří atmosféru jedinečná sbírka knih, na které narazíte na každém rohu. V – dosud ne zcela dostavěném – hotelu Stamba se jich nachází něco přes dva tisíce.
Zřejmě není náhodou, že oba hotely patří stejnému vlastníkovi, a ačkoli je každý zcela odlišný v designu i službách, nesou kromě stejné adresy a rozsáhlé sbírky knih další společný jev. Oba projekty se významně zasadily o změnu směřování nového Tbilisi, o přerod starého města v moderní a otevřené nejenom turistům. 
K častým kulturním akcím zde pořádaným patří mimo jiné například i lokální fashion week.

Party, zn.: all night long

Nejenom díky množství neonů v noci Tbilisi pořádně ožívá. Zdejší clubbing scéna začíná být známější než ta v Berlíně. 
Noční undergroundový techno klub Bassiani, proměněný z bývalého podzemního bazénu pod národním stadionem, je mezi nadšenci do elektronické hudby jeden z nejznámějších. A to oficiálně otevřel teprve v roce 2014, jako první techno podnik v Gruzii, a na party jeden den v týdnu sem můžete, jen pokud se prokážete facebookovým profilem. Majitelé a zakladatelé klubu si tak hlídají bezpečnost místa a Bassiani komunity, která se postupem času stala ochráncem práv LGBTQ+.
Mezi další lokální party oblíbence patří také Drama bar, Cafe Gallery nebo Success bar. O něco klidnější bary jsou Prince, Bauhaus a Meoba
Foto: Adéla Mazánková / @adelachloe
Café Stamba 14 Merab Kostava St, Tbilisi, Gruzie
Nejenom díky množství neonů v noci město pořádně ožívá.“
Kdykoli v týdnu se s místními na skleničce stoprocentně potkáte také v některém z barů v Ghvinis Karkhana – areálu bývalé vinařské továrny postavené v roce 1896, která byla letos čerstvě zrekonstruovaná a vznikl tu různorodý gastro, shopping a design hub. Klidně tu můžete strávit celou noc a pak se sem vrátit na snídani a nákupy přes den. Podobně živá atmosféra panuje také ve dvoře hostelu Fabrika, kde stejně jako v Ghvinis Karkhana najdete hned několik moderních barů a bister pohromadě.
Foto: archiv Stamba Hotel
Lolita 7 Tamar Chovelidze St, Tbilisi, Gruzie
Na koktejl pro příjemné odstartování noci anebo naopak závěrečný drink v blízkosti hotelu si můžete zajít do bistra Lolita anebo do Stamba Café přímo v přízemí Stamba hotelu.

Spa time uprostřed starého města

Jít si zarelaxovat, probrat se z kocoviny a trochu omládnout přímo uprostřed turistického centra města. Kde jinde se vám to poštěstí? Čtvrť Abanotubani se stane tou nejoblíbenější pro všechny, kteří mají rádi koupele. Horké!
Zdejší tradiční sirnaté lázně jsou místem odpočinku, ale i setkávání. Zabookovat si totiž můžete klidně i privátní bazének s přáteli (maximálně pro 6 lidí) anebo naopak v jedné ze soukromých koupelí zůstat o samotě a užít si pak speciální masáž se scrubem, po které pokožka zůstane hebká několik týdnů. Jen buďte připravení – vy i masérka budete dénudé.

Lokální móda, světové concept story i bleší trhy

Ten nejpádnější důvod na závěr: gruzínská móda. Možná vás v prvním momentě napadne, že s tou jste zatím do styku nepřišli. Určitě to tak zcela není pravda. Minimálně pokud jste zaznamenali kteroukoli kolekci Balenciaga z minulých čtyř let, viděli Kendall Jenner s extrémně úzkými slunečními brýlemi na očích, kterými spustila naprostou instagramovou lavinu, anebo pokud jste byli na přehlídkách nebo viděli fotky z Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku v roce 2018.
Foto: Adéla Mazánková / @adelachloe
Ieri 1 Petriashvili, Tbilisi, Gruzie
Možná vás v prvním momentě napadne, že s gruzínskou módou jste zatím do styku nepřišli. Určitě to tak zcela není pravda.“
Demna Gvasalia, aktuální kreativní ředitel módního domu Balenciaga, je totiž původem Gruzínec a do svých kolekcí často promítá historii – svou osobní i celé země. Úzké sluneční brýle, které si zamilovala nejenom Kendall, ale i Hailey Bieber a Bella Hadid, jsou od gruzínského návrháře George Keburii. A známý gruzínský návrhář The Situationist už měl i vlastní přehlídku v Praze. Co z toho vyplývá? Gruzínská móda by vás měla zajímat. Rozhodně o ní totiž ještě uslyšíte. A ještě jistěji vás bude bavit ji nakupovat. O to se postarají obchody, které v Tbilisi můžete potkat.
Foto: Adéla Mazánková / @adelachloe
Ieri 1 Petriashvili, Tbilisi, Gruzie
Naprosto nejnovějším přírůstkem na scéně je concept store Ieri, který najdete v již zmiňovaném areálu Ghvinis Karkhana. Nad příjemným obchodem a selekcí značek s důrazem na regionální návaznost má kreativní dohled Anka Tsitsishvili, která je současně majitelkou známého moskevského obchodu Index Flat a je street style hvězdou i ambasadorkou gruzínské módy a mladých jmen. Díky ní je například v Ieri exkluzivně k dostání The Situationist. Spolu s jeho kolekcemi na štendrech najdete značky Liya, Babukhadia, Tatuna Nikolaishvili nebo George Bezani. Z doplňků je k dostání George Keburia nebo kabelky 711.
Místo, které nevynechte, obzvlášť pokud máte rádi o něco více trendy a punkovější styl, je Chaos. Zaběhlý obchod v přízemí Stamba hotelu je vůbec první, který v Tbilisi gruzínské návrháře začal prodávat a je oblíbeným setkávacím místem zdejší komunity. Lokální jména tu najdete na ramínkách hned vedle světových značek jako J.W. Anderson, Maryam Nassir Zadeh nebo House of Holland.
Foto: archiv Stamba hotel
Chaos 14 Merab Kostava St, Tbilisi, Gruzie
Ujít si nenechte ani flagship obchod značky Matériel, která navazuje na tradici textilky již z roku 1949 a pro níž kolekce aktuálně každou sezonu vytváří dva z nejznámějších lokálních návrhářů – Aleksandre Akhalkatsishvili a Lado Bokuchava. Jejich kožené i faux leather oblečení a doplňky jsou snadno zapamatovatelné, přesto naprosto nadčasové, takže podlehnete velmi snadno. Hned vedle obchodu Matériel na starém městě je obchůdek Dots, jejich sesterské a levnější značky, kde kromě basic kousků najdete velké množství šperků a suvenýrů.
Protože jste v Gruzii, rozhodně nesmíte vynechat alespoň jeden tradiční blešák. Desertirebiz Bazari aneb hlavní trh v Tbilisi je naprosté must see, nakoupíte tu všechny potřebné suvenýry z cesty. Hned vedle koření, sýrů a čurčchelay tu objevíte i ty nejbizarnější kousky oblečení i doplňky.