Cestování

Jak si užít staycation v Praze

Protože cesta z města „is so 2015“.
Je podzim a dny se zkrátily tak, že odjet na den mimo město, a vrátit se ještě za světla, v klidu a bez pocitu, že pondělí už zase klepe na dveře, připomíná nadlidskou úlohu. Kde je Hermiona a její stroj času, když ho člověk potřebuje?
Proto je potřeba na to jít jinak a krátkou dovolenou si udělat právě teď. A hlavně tady. V perimetru 5 kilometrů, bez stresu z daleké cesty. 
Hashtag: staycation. 
Udělejte to tentokrát přesně naopak, a místo cesty z města si zvolte cestu přímo do centra dění. Doslova. Tentokrát se turistou v davu na Starém městě stáváte také. 
Plán: Vyzkoušet vyhlášené a přitom objevit i něco nového.
Foto: Bet Orten/The Emerald

9:00

Budíček v The Emerald
Nic nekřičí „víkend“ tolik, jako načechrané peřiny a voňavé čisté prádlo. Obzvlášť, když jste ho nemuseli prát a žehlit vy sami. Přidejte knížku a čaj do ruky a máte recept na dokonalý relax. Napadlo by vás to, přímo uprostřed města?
Buďte prozíraví a na některý pátek si zabookujte jeden z apartmánů v nejstylovějším činžovním domě na Starém městě. S přítelem, s kamarádkou nebo prostě jen tak – sám/sama. V The Emerald najdete třináct bytů v pěti různých stylech, kde si nejenom odpočinete, ale i vám dodají dávku inspirace. Vsadíte se?
Foto: Alexander Bel
The Emerald
Foto: Kim Adamjáková
IF café Jungmannova

10:30

Brunch v IF café
Všichni – dobře, tak všichni ne, ale většina určitě – si myslí, že v kavárně Ivety Fabešové najdou jen sladkosti. Není tomu tak. Síť kaváren nabízí i geniální brunch menu. 
Je libo vejce Benedikt, club sandwich nebo "klasickou francouzskou"? Kvalita stejná jako u zákusků. Takže vysoká a návyková.
A po brunchi? Vyhlášený a osvědčený pan Lemon. Bez toho to zkrátka nejde. Dobrou chuť!

12:00

Procházka na Hrad a výstava. Nebo dvě
Jak často ve skutečnosti chodíte na Pražský hrad? Určitě méně, než byste měli (chtít). Nezapomeňte, že si tento víkend užíváte jako turista – Hrad proto nevynechte a vydejte se na něj Královskou cestou.
Až budete v Karlově ulici, nakoukněte do Colloredo-Mansfeldského paláce. Právě teď tu totiž probíhá výstava k 20. výročí založení Designbloku a je poctou kráse a předmětnému světu. Vybraní designéři představují svůj tvůrčí přistup. Nechybí mezi nimi Eva Eisler, Olgoj Chorchoj, OKOLO nebo Maxim Velčovský.
Pokud vám to nebude dost, pokračujte směle až do Uměleckoprůmyslového musea. Nádherně zpracovaná výstava o přístupu a tvorbě Hany Podolské, legendě české módy, nesmí ujít nikomu, kdo zrovna čte Vogue. Trvá až do 20. ledna 2019.
Foto: archiv Ambiente
Kuchyň na Hradě
Foto: archiv Ambiente
Kuchyň na Hradě
Foto: archiv Ambiente
Kuchyň na Hradě

15:00

Oběd v Kuchyni
Kdo po strmé cestě v Nerudově ulici zaváhal, jestli mu za výstup ten Hrad vlastně stojí, dostane velmi záhy důvod a odměnu v jednom. A to v Kuchyni od Ambiente. Nabídka se každý den mění, ale že půjde o něco skvělého vám můžeme odpřísáhnout na kabelku Céline. Tu od Phoebe. Deal? Stejně tak, že se vám z interiéru který navrhla architektka Tereza Froňková, nebude chtít odcházet. Protože ho nebudete moci přestat fotit na Instagram. Ale protože je víkend...
Foto: archiv Mandarin Oriental
Spa v Mandarin Oriental Prague

17:30

Detox!
Nebojte. Do pití (jen a pouze) šťáv vás v tomto případě nenutíme. Spíše vás naučíme trik, jak z jednoho #staycationday udělat pocitově alespoň tři. Místo paniky, že jeden víkendový den zase (skoro) končí vypněte mobil a vydejte se do lázní hotelu Mandarin Oriental.
Procedura Digital Wellness Escape začíná lázní nohou obohacenou o léčivou uhlíkovou horninu šungit, která má za úkol pohltit negativní energii z těla. Pak následuje masáž zaměřená na uvolnění stresu. Asi není třeba dodávat, že mobily jsou tu zakázané. Odevzdat svůj smartphone do sametového sáčku musíte hned po příchodu. Stačí osmdesát minut a že odcházíte, a venku už je zase tma, vám bude naprosto jedno. 
Foto: Adéla Mazánková
Vinárna Bokovka

19:30

Bokovka na dobrou noc
Po detoxu zpátky k rovnováze. Tedy k vínu. 
Na místo, u kterého je jedno, jestli je venku teplo nebo zima, a jestli je zde zrovna plno nebo prázdno, protože příjemně a jako doma i na dovolené zároveň se tu budete cítit vždy. Vinný bar Bokovka si na nic nehraje, v tom nejlepším slova smyslu.
Ten nejlepší spot na závěr vašeho (ne)výletu. Tak na zdraví, a dobrou.