Cestování

Co rozhodně nevynechat v Budapešti

Budapešť je město známé svou krásou. I pokud jste tam ještě nebyli, jsme si na 99% jisti, že jste některé  jeho části viděli alespoň ve filmu. I když se zrovna tam možná tvářilo jako Paříž, Berlín nebo dokonce Praha. Vogue proto pro vás vybírá místa, kam se vydat a kde vás to bude bavit, pokud se v Budapešti nacházíte poprvé nebo po padesáté.
Nikdo, kdo se sem vydá poprvé, by neměl vynechat lázně Gellért, projít se po Řetězovém mostu, vyjít si k Budínskému hradu a na Rybářskou baštu, a alespoň jeden večer si dát maďarský guláš a pak pálinku v jednom z “ruin” barů. 
Že je ale Budapešť mnohem víc, vám dokáže každá další návštěva nebo stále větší eventy, které se zde odehrávají a lákají pozornost celého módního světa. Třeba nedávná akce Budapest Central European Fashion Week, která představila více než 30 designerů z Maďarska, Ukrajiny, Polska, Rumunska i České republiky a nalákala nespočet zahraničních redaktorů i nákupčích. Budapešť umí překvapit.
Od tohoto článku tedy klasického průvodce nečekejte. Právě naopak. Až vás přestanou bavit lázně, kuřecí paprikáš, tokajské víno, nakupování na ulici Andrássy, vydejte se přesně sem:
Foto: Adéla Mazánková
Foto: Adéla Mazánková
Foto: Adéla Mazánková

1/ Nanushka Budapest store & café

Kolekce Nanushky navrhuje její zakladatelka a designerka Sandra Sandor už od roku 2005, kdy dostudovala na London College of Fashion. Oblečení tvoří pro všechny moderní nomádky, které pro inspiraci stejně jako ona nejraději vyráží ven, do světa, a potřebují se cítit skvěle a pohodlně hlavně "za běhu". S jejím čerstvě spuštěným projektem Seeker, platformou seskupující průvodce a tipy od známých tváří ze všech koutů světa, to dokazuje ještě víc. Cestování je esencí celého brandu. I přes to věří Sandor v sílu hmotného zázemí, do kterého se vždy budete chtít vracet a proto se svým týmem vytvořili místo, odkud se vám nikdy nebude chtít odejít. Na dvou patrech na adrese 3 Bécsi si můžete nakoupit aktuální i starší kolekce, projít si archiv značky a – pokud budete mít štěstí – pomazlit si roztomilou bedlingtonku Ginny, insta famous pejska návrhářky.
Prosvětlený butik v zemitých odstínech alá Nanushka je ale nejen perfektním prostředím na nakupování a pro hodiny strávené lovením dokonalé fotky. Zahrnuje také samostatnou kavárnu, která nabízí tu nejlepší kávu i matchu. Pokud chcete být jako lokální fashion lovers, objednejte si espresso tonic.
Foto: Adéla Mazánková

2/ Omorovicza boutique & spa

Netradiční suvenýr, bez kterého by neměl z Budapešti odjíždět nikdo, je cokoli od populární kosmetické značky Omorovicza, která pochází právě odtud. Kultovním produktem je například Thermal Cleansing Balm, který značka získává z léčivého bahna maďarského jezera Hévíz, a bude bavit každého s citlivější pletí, koho cleansery s gelovou texturou vysušují.
Pokud máte dostatek času, nejlepším seznámením s brandem je ošetření pleti na míru, které značka nabízí ve svém obchodě na Andrassy út 2. Můžete si být jisti, že vás šedesátiminutový facial doplní energií na zbytek výletu (a navíc si budete připadat minimálně o pět let mladší).
Foto: Adéla Mazánková

3/ Fáma restaurant

Až vás přejde chuť na tradiční hutné jídlo, vyrazte do jedné z nejnovějších restaurací na budapešťské gourmet scéně. Známý šéfkuchař Krisztián Huszár tu sice pracuje s maďarskými chutěmi i postupy, ale kombinuje je s těmi asijskými, a vy budete překvapeni, jak skvělá tahle kombinace může být. Menu se sestavuje dle sezónně dostupných ingrediencí a večerní degustační menu si můžete vybrat ve čtyř-, pěti- nebo šesti-chodové variantě. Chic interiér a lokálně vyráběné nádobí jsou jen třešničkou na dortu.

4/ Várkert Bazar

Čerstvě přestavené hradní zahrady byly ještě donedávna považované za jednu z nejohroženějších památek na světě. Renesančnímu komplexu na kopci postavenému v letech 1875 a 1883 podle plánů jednoho z největších maďarských architektů Miklóse Ybla se naštěstí dostalo rozsáhlé rekonstrukce a nyní tu najdete hned několik výstavních prostor, které hostí hlavní kulturní eventy (například i již zmiňovaný Budapest Central European Fashion Week), květinovou zahradu, park, od června do srpna letní kino Várkertmozi, a navíc řadu restaurací. Náš tip? Bárkert bistro, ve kterém si budete připadat jako uprostřed amerického filmu z 70. let.
Foto: Archiv St. Andrea Sky Bar

5/ St. Andrea Wine & Skybar

Na závěr dne? Sklenička skvělého vína St. Andrea s výhledem na celé centrum Pešti. Značka, která se z malého vinařství na venkově Egeru stala národně uznávaným brandem, nyní otevřela svou druhou pobočku v Budapešti. Po restauraci přichází luxusní bar na střeše nad náměstím Vörösmarty v centru města. Kromě výhledu vás očaruje uvolněná atmosféra, a kdo by neměl chuť na víno, může zkusit jeden z desítky koktejlů.