Cestování

24 prázdninových hodin ve Splitu

Koukli jste na předpověď a toužíte po rychlém úniku za sluncem. I kdyby jenom na den. Chápeme. A máme pro vás tip. Chorvatský Split! Nezáleží na tom, jestli se tam doplavíte na lodi, přiletíte anebo dojedete autem. Hlavně toto městečko uprostřed Dalmácie letos nevynechte. 
Není tak těžké se do Splitu zamilovat. Na jedné straně má průzračné moře, na té druhé krásné hory. Na kraji velký park plný borovic a pod ním kroutící se bílá pláž. V centru přístav, římské ruiny a velký palác, ale také roztomilé úzké uličky plné trendy restaurací a obchodů. Člověk by se tu nejraději zapomněl na dlouhé týdny. 
I pokud máte zrovna jen jeden den, užijte si ho tu naplno. Máme pro vás harmonogram.
Foto: archiv podniku
Bokeria Kitchen & Wine Domaldova ulica 8, Split, Chorvatsko

8:30 

Snídaně v Bokerii
Že se tady musíte zastavit alespoň na jedno jídlo nebo skleničku, je nepsaným pravidlem při návštěvě Splitu. 
Stálice na místní gastro scéně, Bokeria Kitchen & Wine, na svém menu míchá tradiční chorvatské recepty s jejich moderní podobou a pyšní se lokálními ingrediencemi.
Chybu neuděláte, když sem půjdete na ranní omeletu, ale klidně se tu zastavte jen na odpolední skleničku nebo na dlouhou večeři plnou mořských plodů a čerstvých ryb z nedalekého trhu. Vždy tu zažijete skvělou atmosféru a potkáte správný mix lidí. Tady se mísí skupinky turistů i místních.

10:00 

Procházka po starém městě
Světlé uličky Splitu učarují každému. Čím hlouběji do nitra města se vydáte, tím spíše dojdete k impozantnímu Diokleciánově paláci. Římský císař si ho zde nechal postavit ve 4. století, když zrovna hledal ideální místo, kde strávit stáří. To však rozhodně neznamená, že by tu byla nuda.
Architekturu paláce se podařilo skvěle zachovat, stavba dodnes slouží jako centrum všech kulturních eventů i každodenního života obyvatel Splitu a patří k jedné ze sedmi světových památek UNESCO v Chorvatsku. Milovníky seriálu Hra o trůny pravděpodobně zaujme jeho podzemí. Právě ve sklepeních tohoto paláce totiž Daenerys trénuje a posléze i na chvíli uvězní své tři draky.
Foto: Adéla Mazánková
Diokleciánův palác Dioklecijanova ul. 1, Split, Chorvatsko
Foto: archiv podniku
D16 coffee Dominisova 16, Split, Chorvatsko
Stará část města je sice malá, ale hodně pestrá a něco zajímavého vás potká na každém roku. Ještě než dojdete k obří soše biskupa Řehoře Ninského (Nezapomeňte si pohladit jeho zlatý palec u nohy pro štěstí), vyplatí se tělu dodat dávku energie. Co to pro vás znamená? Káva do ruky. Zmrzlina do druhé. 
Pokud se ze středu palácového komplexu vydáte ke Zlaté bráně, hned po levé straně natrefíte na útulnou kavárnu D16. Jde o doposud jediný specialty coffee spot ve Splitu, s vlastní pražírnou a od minulého roku dokonce se dvěma pobočkami. 
Kdo má rád gelato a neotřelé kombinace chutí, rozhodně nesmí minout nedalekou cukrárnu Luka. Jejich zmrzlina je za hvězdu široko daleko. Právem.

13:30 

Relax s výhledem i mořem
Nejoblíbenější odpočinková destinace místních se nachází na západní straně města a vydat se k ní můžete pěšky nebo na kole. Jedná se o kopec Marjan, na kterém se nachází ohromný lesopark, kostel, stezky perfektní na městský hike i malá zoo. Ty nejdůležitější jsou tu však výhledy. Pokud chcete mít celé město jako na dlani, vyjděte si až k venkovní kavárně Vidlica, která leží na samém vrcholu kopce.
Foto: Adéla Mazánková
Joe's Beach Lounge & Bar Šetalište Ivana Meštrovića 45B, Split, Chorvatsko
Foto: Adéla Mazánková
Lesopark Marjan Obala Hrvatskog narodnog preporoda 25, Split, Chorvatsko
Komu by se místo šplhání do kopce chtělo jít si spíše zaplavat, může využít některou z městských pláží v okolí parku. Tou nejznámější a zpravidla nejplnější je oblázková pláž Bene, ke které se dostanete pouze pěšky či hromadnou dopravou. Skvělou a o něco klidnější alternativou je pláž Kašjuni, na které nechybí Joe's Beach Lounge & Bar s lehátky, tanning bed servisem, který ožívá už v odpoledních hodinách. Využít můžete nabídku masáží, půjčovnu paddle boardů, kajaků a navíc se sem snadno dostanete autem nebo na skútru.
Foto: archiv podniku (Instagram @idconceptstore)
iD concept store Bana Josipa Jelačića 3, Split, Chorvatsko

17:00 

Módní osvěžení
Napadlo by vás hledat v chorvatském přístavním městě cool Scandi značky? Ne? To nejste sami. Po zmrzlině z cukrárny Luka jde o ten nejlepší způsob, jak se pořádně zchladit – v tom nejlepším slova smyslu, samozřejmě. 
Concept store iD je sice velký jako (malý) pokojíček, ale může si být jistí, že tu najdete ten nejžhavější výběr. Ze značek třeba Ganni, Hope nebo BaumUndPferdgarten, přes Anine Bing až po Nanushku nebo Cult Gaiu – včetně kultovních kusů, které jsou všude online beznadějně vyprodané. Tady se určitě zastavte.

19:00 

Happy hour (respektive dvě)
Další výhoda roztomilého obchodu iD? Je jen několik metrů od moderního wine & cheese baru Paradox, který je tím pravým místem, kde konečně ochutnat všechna vína, co oblast Dalmácie nabízí.
Foto: archiv podniku
Paradox wine & cheese bar Bana Josipa Jelačića 3, Split, Chorvatsko
Jen u těch lokálních vín samozřejmě zůstávat nemusíte, v nabídce jsou ta nejlepší z celé Evropy a doladit je můžete i výběrem místních sýrů a pršutu. Nechte si tu nejlepší kombinaci poradit od obsluhy, která spolu s velkou terasou nedaleko promenády z tohoto místa dělá skvělý plán na rande i pre-drinks a tapas s přáteli.

21:00 

Večeře v Zinfandel
Foto: archiv podniku
Zinfandel Marka Marulica 2, Split, Chorvatsko
Kdo touží spíše po intimní atmosféře, měl by si to namířit rovnou do restaurace Zinfandel. Podobně jako většina místních podniků se i tento zaměřuje na kvalitní lokální suroviny a své À la carte menu tedy přizpůsobuje dle sezony. Průřez hned několika dalmátskými tradičními recepty s moderním twistem můžete vyzkoušet díky degustačnímu pětichodovému menu a užít si tak dlouhý a příjemný večer hned za zdmi paláce. Pokud svou návštěvu trefíte na víkend, k dotvoření atmosféry u stolu vám tu zahraje i živá hudba.