Vogue Leaders

Pavla Eliášová: Věřím ve vědu a v to, že to společně zvládneme

Občas se mě lidé ptají, jestli to, co dělám, má vlastně význam, jestli má smysl se věnovat vědě. V životě mám hned několik rolí, jsem mámou tří malých dětí, jsem manželkou, pečovatelkou o teplo rodinného krbu (nebo spíše plotny) a profesí doktorkou fyzikální chemie pracující na univerzitě. Která z těchto rolí hraje v mém životě prim, je složité.
Foto: courtesy of Pavla Eliášová
Když jsem v práci, jsem stoprocentní vědkyní, která miluje svou profesi a neměnila by ji. Když jsem doma s dětmi, práce musí stranou, péče o tři děti (plus psa, rybičky, slepice a pár záhonů) pohltí veškerý můj čas. Než se narodil první syn, měla jsem pocit, že je mi práce vším, ale s příchodem dětí se pohled na svět už navždy změní. A s ním i priority. Ráda bych řekla, že jsem se po skoro šesti letech a třech dětech vracela do práce s předsevzetím, že změním svět. Vracela jsem se sice nadmíru nadšená, ale také nervózní, jak tohle všechno vůbec zvládneme. V práci jsem se chtěla posunout dál, začít s něčím, kde bych viděla jasný dopad svého výzkumu, který by třeba opravdu mohl pomoci k lepšímu životu lidí. Asi to zní pompézně, ale tam někde uvnitř jsem pořád malá holčička, která ze všech šmoulích hrdinů měla nejraději Kutila, protože vždycky přišel s řešením a všem pomáhal. Ráda bych, abych jednou mohla dětem vysvětlit, co maminka vlastně dělá, a ony to nejen chápaly, ale byly na mě navíc pyšné.
Svou práci dělám pro své děti a jejich budoucnost.
Naskytla se mi příležitost začít s výzkumem materiálů, které dokážou přeměnit oxid uhličitý, toho největšího skleníkového padoucha, na solární palivo. Zní to skoro jako pohádka. Vezmeme oxid uhličitý, který ve velkém stejně produkujeme, a necháme ho reagovat s vodou na fotokatalyzátoru. Ten ho pomůže přeměnit na paliva, jako je metanol, etanol, etylen a další. Sluneční paprsky budou náš jediný energetický vklad. Taková představa mě absolutně nadchla. Vždyť přece už umíme vyrábět elektřinu díky slunci, tak proč se neposunout o krok dál a nepřeměnit škodlivý oxid uhličitý v užitečné palivo pro náš moderní život? Je to obrovská výzva pro všechny vědce. A tedy i pro mě. Podporou mi bylo i ocenění od nadace L'Oréal UNESCO Pro ženy ve vědě, které jsem dostala za návrh projektu na nový typ fotokatalyzátoru pro přeměnu oxidu uhličitého. Byla to velká radost, ale i závazek, který hodlám splnit. Nejen proto, že jsem vědkyně, ale také protože jsem máma a svou práci dělám pro své děti a jejich budoucnost.
Foto: L'Oréal UNESCO Pro ženy ve vědě
Mgr. Pavla Eliášová, Ph.D.
Kolem sebe můžeme vidět, jak vědecký svět usilovně pracuje na řešení globálních problémů, včetně oxidu uhličitého. Věděli jste třeba, že už existují technologie, kdy oxid uhličitý lapíte v místě vzniku (typicky v elektrárnách) a přeměníte ho na stavební materiál jako sádrokarton nebo cihly? Nebo ho zabudujete do minerálů a z nich pak vyrábíte cement? Nebo že jsou na světě bakterie, které můžete živit oxidem uhličitým a ony vám za odměnu budou dávat etanol, isopropanol a aceton, tedy chemikálie, které jinak získáváme hlavně z ropy?
Dnes si dokonce můžete koupit boty i oblečení vyrobené téměř čistě z emisí oxidu uhličitého. Nezní to fantasticky? Příroda nám naznačuje různé možnosti, jak se vypořádat s vlastním růstem a dopadem na celou planetu. Takže zpátky k první větě článku – myslím si, že to, co dělám, má smysl? Ano, nejenže si to myslím, jsem o tom hluboce přesvědčená. Problematika emisí oxidu uhličitého a naší závislosti na fosilních palivech není jednoduchá, ale už teď věda nabízí řadu řešení. Jejich kombinací a především zodpovědným přístupem každého z nás k našim přírodním zdrojům a materiálům najdeme cestu. Věřím ve vědu a věřím, že to společně zvládneme. 
Pavla Eliášová působí ve výzkumném centrum CUCAM a na katedře fyzikální a makromolekulární chemie Přírodovědecké fakulty UK, kde zkoumá nové materiály pro výrobu solárních paliv. Studovala na Univerzitě Palackého a na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Působila ve skupině profesora Jiřího Čejky na Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd ČR a později také ve skupině profesora Ryoong Ryoo v Korejské republice. Absolvovala stáže v USA, Velké Británii a ve Francii. Získala ocenění Česká hlava (2014) nebo Neuron Impuls Junior (2016). V letošním roce se stala laureátkou talentového programu L'Oréal UNESCO Pro ženy ve vědě, který dlouhodobě upozorňuje na nerovnoměrné zastoupení žen ve vědě a podporuje mladé vědkyně na počátku kariéry.
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.