Vogue Leaders

Mariam Vepkhvadze: Máme stejného nepřítele

V srpnu roku 2022 jsme si v Gruzii připomněli čtrnácté výročí takzvané pětidenní války s Ruskem. Na léto 2008, které zanechalo velké trauma nejen v mé paměti, ale i v paměti mé země, budu vždy vzpomínat s těžkým srdcem. „Máme různé země a různé státy, ale máme stejné nebe a máme stejného nepřítele,“ znějí slova gruzínského spisovatele Data Turashviliho a jednoho z mnoha Gruzínců, kteří na svém domě vyvěsili ukrajinskou vlajku.
Každý den byl naplněn strachem, zvláště když jsme z dálky slyšeli zvuk ruských vojenských vrtulníků. Bylo mi tehdy teprve osm let a s mým čtyřletým bratrem jsme každou noc spali kompletně oblečení pro případ, že bychom museli prchat. Dodnes je pro nás oba tato vzpomínka traumatická. V té době jsme byli v západní části Gruzie, ve vesnici zvané Tvishi, a naši rodiče ve východní části, v hlavním městě Gruzie, Tbilisi. Jediným důvodem, proč jsme byli rozděleni, byla ruská armáda, jen kvůli ní jsme se báli, že své rodiče už nikdy neuvidíme živé. Úzkost, nervozita a strach, jako by se staly součástí našeho každodenního života. O čtrnáct let později mám stejné pocity, když vidím, že ruské agresi opět padá za oběť mnoho lidských životů. 
Psal se rok 2008, 7. srpen, když Rusko zahájilo letecké údery, vyslalo vojska a vyhlásilo válku Gruzii. Byty a podniky byly bombardovány, několik set lidí bylo zabito a další stovky byly vysídleny. Boje trvaly pět dní. Rusko nakonec získalo kontrolu nad dvěma separatistickými regiony — Abcházií a takzvanou Jižní Osetií, kterou Gruzínci označují jako Cchinvalský region. Ty jsou nyní od zbytku Gruzie odděleny kontrolními stanovišti a ostnatým drátem.
Pokud nad Kyjevem zavlaje vlajka Rudé armády, může brzy vlát také nad Tbilisi, Sofií, Prahou, Varšavou, Bukureští, Rigou, Vilniusem a Talinem.
Vzhledem ke gruzínsko-ruské válce z roku 2008 a obecně napjatým vztahům s Ruskem vnímají obyvatelé Gruzie ruskou invazi na Ukrajinu velmi bolestně. Naprostá většina obyvatel Gruzie se domnívá, že na Ukrajině se dnes rozhoduje o osudu světa. V důsledku války se v Tbilisi a různých gruzínských sídlech neustále konají tisíce shromáždění na podporu Ukrajiny. Obyvatelstvo aktivně shromažďuje humanitární pomoc, která je organizovaně zasílána na Ukrajinu; samostatnou otázkou je zapojení gruzínských dobrovolníků do vojenských operací. 
Již v roce 2014, souběžně s ruskou anexí Krymu a bojovými akcemi v Donbasu, vyrazily z Gruzie na podporu Ukrajiny desítky dobrovolníků. Takzvaná gruzínská legie se aktivně zapojuje do vojenských operací již osm let. V současné době nabývá odchod do války na Ukrajině zcela jiných rozměrů. Je obtížné určit přesný počet gruzínských dobrovolníků, nicméně Gruzínci tvoří největší část zahraničních bojovníků na Ukrajině. Před začátkem války v roce 2022 a bezprostředně po něm bojovalo a bojuje na straně Ukrajiny mnoho gruzínských bojovníků. 
Foto: (osobní archiv)
Mariam Vepkhvadze
Historie let 2008, 2014 a 2022 by měla jasně ukázat, že Putinovi, stejně jako všem militaristickým expanzivním diktátorům, roste s jídlem chuť. Dnes s ním bojují Ukrajinci a potřebují další pomoc. Pokud selžeme, historie ukazuje, že Putinova příští agrese bude větší a nebezpečnější.
Měli bychom pochopit, že dnes se na Ukrajině prolévá krev i za celý svět. Pokud nad Kyjevem zavlaje vlajka Rudé armády, státní vlajka bývalého SSSR, může brzy vlát také nad Tbilisi, Sofií, Prahou, Varšavou, Bukureští, Rigou, Vilniusem a Talinem. Bude to znamenat konec svobody a demokracie. Tyto země byly součástí velkého sovětského impéria nebo pod jeho vlivem, ale osvobodily se, získaly nezávislost. Máme stejného nepřítele, to je důvod, proč bychom měli bojovat společně. To je důvod, proč musíme tuto válku společně vyhrát!
Mariam Vepkhvadze vystudovala právo a politiku na Georgian Institute of Public Affairs (GIPA). Absolvovala stáže v několika gruzínských společnostech včetně Gruzínského centra pro bezpečnost a rozvoj (GCSD). Pracovala na tématech, jako jsou politika rovnosti žen a mužů či protikorupční strategie. Letos v červenci absolvovala stáž v Praze v advokátní kanceláři Legalité. Text byl publikován původně v angličtině. 
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.