Vogue Leaders

Lucie Neumanová: Aby byl člověk dobrým leaderem, musí na sobě pracovat

Každý má potenciál být leaderem. Pro mnohé to znamená vystoupit ze své komfortní zóny, což není každému příjemné. Mnohokrát se stane, že leadership potenciál se u lidí projeví, až když je k tomu něco nebo někdo vyprovokuje. Jako introvert, který nezáří při skupinových aktivitách, jsem se nikdy necítila jako rozený leader. Situace se u mě změnila, až když jsem narazila na problém, který jsem si opravdu přála vyřešit.
Když přišla nabídka z Vogue, jestli bych nenapsala úvahu nad tím, co obnáší leadership a jak se proměňuje v covidové době, trvalo mi dlouhou dobu vymyslet ten správný úhel pohledu. Proč? Je mi 31 roků, Femme Palette tým vedu teprve pár let a nálepka leadera mi byla dlouho cizí. Dlouho jsem si myslela, že leader je někdo, kdo má roky zkušeností s vedením lidí ve firmě, ale zjistila jsem, že tomu tak není. Leadrem může být každý. Nezáleží na tom, jestli jste CEO, manažerka, vedoucí týmu, student, podnikatelka, učitel či rodič. Ten, který jde příkladem, je leader. Ten, kdo na sebe bere zodpovědnost, je leader. Ten, který ovlivňuje ostatní, je leader. Ten, který dělá něco prospěšného pro ostatní, je leader. A to byl i můj případ. Od začátku jsem dělala něco, v co věřím. Chtěla jsem pomoci ženám profesionálně růst, získat sebedůvěru, mít kolem sebe podporu a nebát se mířit vysoko. Protože, jak je dobře známo, ženy ve vedoucích pozicích chybí.
Pracujte na tom, v co věříte a co je prospěšné pro společnost, a úspěch se dostaví.
Při pobytu v USA jsem byla obklopena ženami, které mě velmi inspirovaly a líbilo se mi, jak si lidé pomáhají v kariéře a jsou součástí různých komunit. Něco takového mi v Česku chybělo, a proto jsem chtěla vytvořit něco podobného. Neplánovala jsem být leaderem, to, co jsem chtěla, bylo vyvolat změnu. Chtěla jsem, aby Česká republika byla o krok blíže tomu, jak je ve Spojených státech vnímaná genderová rovnost, feminismus a empowerment žen. Pokud v něco věříte a chcete udělat změnu, běžte si za tím. Nemusíte čekat na to, až se vypracujete ve firmě na manažerskou pozici, aby se z vás stal leader. 
Až po čase vedení týmu jsem si uvědomila, že aby se z člověka dobrý leader skutečně stal, musí do sebe také něco investovat. Nikdo se nerodí jako ideální leader, naopak se často v takové pozici ocitne bez příprav. Jak tým roste, je třeba začít dávat prioritu také svému osobnímu rozvoji. Důležité je si uvědomit, v jakých oblastech člověk pokulhává a v čem se musí zlepšit. Proto je zapotřebí mít dobrou sebereflexi a takzvaný “growth mindset”, který znamená, že se člověk stále učí novým věcem, nebojí se výzev, je psychicky odolný a má otevřenou mysl.
Foto: Michaela Luňáčková
Lucie Neumanová
Jako leader se snažím vést příkladem, a tím ostatní inspirovat. Empatie je pro mě důležitou vlastností. Často se snažím vcítit do rolí ostatních v týmu a využít přitom i zkušeností z dob, kdy jsem sama byla zaměstnankyní. Leadership je hlavně o lidech. Je důležité se o lidi ve firmě zajímat, pomáhat jim odblokovat překážky a usnadnit jim cestu, aby dosáhli svých cílů efektivněji. Jejich úspěch je úspěchem leadera a v důsledku celé firmy nebo třeba projektu.
V době pandemie, kdy týmy pracují virtuálně, se potvrdilo, že je důležité, aby se nezapomínalo na osobní a profesní růst. Ve Femme Palette jsme proto představili mentoringový program pro firmy. Pro zapojené organizace to znamená, že jejich zaměstnanci dostanou přiděleného externího mentora a ten jim pomáhá zpracovávat nejrůznější témata, se kterými se v pracovním životě potýkají.
Jako leader se člověk setkává s novými výzvami skoro každý den. Je to neustálý boj s vlastními pochybami, imposter syndromem (pocitem, kdy si člověk myslí, že není dostatečně dobrý) a sebepodceňováním. Proto je skvělé s někým sdílet své myšlenky a získat nadhled. Právě v takových situacích mi vždy pomohli moji mentoři.
Jak se stát dobrým leaderem? Pracujte na tom, v co věříte a co je prospěšné pro společnost, a úspěch se dostaví. A pak nezapomínejte na neustálé vzdělání, investujte do lidí, kteří vás následují, a najděte si dobrého mentora, o kterého, až to budete nejvíc potřebovat, se můžete opřít.  
Lucie Neumanová je spoluzakladatelkou a CEO platformy Femme Palette, která pomáhá ženám s jejich profesním rozvojem. Nedávno se vrátila z USA, kde žila od roku 2014 v San Francisku. Pracovala pro různé technologické startupy v marketingu a UX designu, například Springboard, který se zaměřuje na vzdělávání lidí v technologických oborech. Působila také jako UX designérka. Mentoringovým programem Femme Palette už prošlo více než 400 žen.
Připojte se k Vogue Leaders na LinkedIn.