Vogue Leaders

Lucie Macháčková: Některé děti se rodí v srdci

V říjnu 2021 jsem adoptovala dceru. Novorozené miminko s nejmodřejšíma očima na světě. Když jsem ji poprvé držela v náručí a přes slzy jí slibovala společné velké dobrodružství, netušila jsem, jak blízko pravdy v tu chvíli jsem.
Foto: courtesy of Lucie Macháčková
Tři týdny po jejím narození jsem jela do Moravského Krumlova. Víte, jak se hercům a umělcům říká před představením „zlom vaz”? Tak přesně to se mi stalo. Autonehoda. „Bolí to hodně?” zeptal se mě záchranář, když mě vytahoval z auta. „Trochu. Je to jen subjektivní,” odpověděla jsem. Nedramatizovat, hlavně nedramatizovat. Nedělat scény. Nejančit. Jsem z rodiny, kde platí, že když ti ustřelí ruku, jsi zticha, protože máš ještě druhou. Nic se neděje. Prostě bouračka. Lidé bourají každý den. Nic se nestalo. Nic se nestalo.
Po nárazu se mi špatně dýchalo, protože se mi do těla zaryl bezpečnostní pás, ale co mi opravdu vyrazilo dech, byla slova lékaře na neurologii: „Otřes míchy, dva zlomené obratle. Asi to budeme operovat. Ale nebojte, myslím, že snad ani nebudete na vozíku.” A už to jelo. Naskočily mi nejen vzpomínky na dětství, kdy jsem v nemocnici trávila hodně času, ale také staré obranné mechanismy, které jsem si za ta léta vybudovala. Tím hlavním je humor. Být vtipná pro mě znamenalo zachovat si lidskost. Zlehčit vážnost situace, nepropadnout strachu, panice, sebelítosti, nerozbrečet se. Jenže tentokrát to bylo jiné. Poprvé nešlo pouze o mě, šlo o moji dceru. Třítýdenní miminko, které bylo v tu chvíli u mých rodičů. Ležela jsem na nemocničním lůžku a moje myšlenky patřily jen jí. Co se teď bude dít? Co s ní bude? Jak se o ni postarám? Co když mi ji úřady vezmou?
Život vám někdy může zlomit obratle, ale je jen na vás, jestli si necháte zlomit vaz.
Následovaly měsíce náročné léčby. Jedna operace páteře v motolské nemocnici, asi půlroční nošení krčního límce, který držel pohromadě mé zubožené obratle, smontované k sobě několika šrouby jako výrobek z Ikey. Kdyby existovala nějaká maminkovská soutěž na téma, čí šestinedělí byl větší nářez, mám to v kapse. Život se zkrátka rozhodl, že když moje tělo neprožilo těhotenství, zařídí mu jinačí „porod”. Nevěděla jsem, jak funguje dítě, a taky jsem nevěděla, jak se funguje se zlomenou páteří. Učila jsem se to oboje naráz a byla velmi vynalézavá. Jak ji zvedat a nezatěžovat přitom krční páteř. Jak ji nechat odříhnout tak, aby se nepraštila o tvrdý krunýř, který mi obepínal krk. Jak ji koupat bez toho, abych se musela shýbat. Když máte dítě na (zlomeném) krku, naučíte se improvizovat naprosto ve všem.  
Svůj páteřní freestyle jsem si přenesla i do práce, na neschopence jsem byla jen 14 dní. Z home office se stal bed office – ráno jsem si vzala miminko do postele a obložila se vším, co bych mohla potřebovat: diářem, nabíječkami, plenami, kousátky, dudlíky, zápisníky, mastičkami, vlhčenými ubrousky. Kameru na Zoom si nezapnu, sorry. Doba covidová, která normalizovala fungování v online prostoru, mi hodně pomohla, protože jsem mohla dál dělat svoji práci v době, kdy bych nebyla fyzicky schopná docházení do kanceláře. Pracující matka bez mateřské se zlomeným krkem.
Foto: (osobní archiv)
Lucie Macháčková
Byla to doba, kdy jsem zažívala konflikt dvou rolí – jako člověk po těžkém úrazu bych se měla soustředit jen sama na sebe, svoji rekonvalescenci, šetřit se. Role mateřská velí pravý opak – vše obětovat dítěti, potlačit vlastní diskomfort, překonat nedostatek spánku, napnout síly, vše vydržet. Ráda bych napsala, že moje uzdravení byla priorita, ale musím sama sobě upřímně přiznat, že jsem na sebe kašlala a nejednou zbytečně riskovala. Zvedala jsem dítě, i když jsem to měla zakázané. My matky to tak děláme. A adoptivní máma je máma jako každá jiná. Protože některé děti se nerodí v bříšku, ale v srdci. 
Od mé autonehody uplynuly dva roky. Den, kdy se to stalo, jsem se rozhodla slavit jako své druhé narozeniny. Na své první druhé narozeniny jsem si nalila sklenici prosecca a objednala nejoblíbenější jídlo. Život vám někdy může zlomit obratle, ale je jen na vás, jestli si necháte zlomit vaz.
Lucie Macháčková je stand-up komička, scenáristka, moderátorka a také máma Charlotte. Pravidelně se objevuje na televizních obrazovkách v pořadu Comedy Club. Je autorkou komediálního bestselleru Historky z Tinderu, se kterou se zúčastnila turné Listování, a knihy o mateřství a rodičovství Protivný sprostý matky a stejnojmenného pořadu České televize. Pro Český rozhlas Radio Wave vytvořila komediálně-historický podcast Vykopávky. Je rovněž členkou kreativního dua Koko Comedy. Právě jí vychází kniha Svatební historky aneb Jak jsem se nevdala.
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.