Vogue Leaders

Klára Váňová: Sny se mají plnit

Když jsem se ve třiceti letech rozhodla studovat kadeřnickou školu, začalo mi docházet, že po jejím skončení budu nezaměstnaná. Nebudu mít zkušenosti a praxi, budu muset pracovat v salonu jako asistent nebo junior. Pro mě však nepřipadalo v úvahu, abych se zdržela další dva roky. Nejen proto, že bych v Londýně nebyla schopná finančně přežít, ale hlavně proto, že bych musela dělat doplňkové služby jako foukanou, natáčky a ke stříhání bych se jen tak nedostala. A já prostě chtěla stříhat! Jedinou cestou pro mě bylo začít pracovat sama na sebe a skočit do toho po hlavě. 
Foto: Koláž Vogue CS (foto Alice Princová)
Bylo mi jasné, že praxi potřebuju. Ve druhém ročníku mě moje mistrová seznámila s MK, předním britským holičem, který mě naučil dívat se na vlasy a účes pohledem sochaře. Po dobu jednoho roku mě vedl a inspiroval k samostatnosti a já mu byla nápomocná jako personální asistentka. Stále jsem na plný úvazek pracovala, po večerech se učila a o víkendech dělala praxi. Jela jsem naplno sedm dní v týdnu.  To ze mě udělalo lídryni. Stala jsem se lídryní sebe sama. 
Cesta k vlastnímu studiu v Londýně byla otevřená. Zrodilo se studio Barberette, které nabízí genderově neutrální služby. Dámský a pánský střih u nás nerozlišujeme, neřešíme, komu upravujeme vousy. Věnujeme se všem stejně a máme pouze jeden ceník. Vedla mě k tomu vlastní frustrace. Nemohla jsem najít nikoho, kdo by mě ostříhal tak, jak chci. V Londýně, kde jsem tehdy žila, už barber shopy byly, ale buď pouze pro muže, nebo tam chodila pouze určitá etnická komunita. V bežných kadeřnictvích mi však vadilo, že bych za krátký účes měla platit neadekvátní částky. Moje řešení teď znáte. 
Silná komunita, loajální tým a delegování s důvěrou — to jsou ingredience, které daly mému snu tvar.
Po patnácti letech života v cizině jsem začala cítit touhu po domově, být blíže rodičům a užít si s nimi aktivní roky jejich života. V Londýně jsem prožila krásné období, vyzkoušela a využila všeho, co mi mohl nabídnout. Toužila jsem po menším městě, menších davech lidí a přírodě v dosahu. Ukotvit se a být zase doma. Byl pro mě ten správný čas. Věděla jsem, že mám stále dost energie a síly vybudovat další kadeřnické studio, i když jsem věděla, že budu začínat znovu od nuly. 
První úskalí jsem pocítila hned, když jsem otevřela. Pro novou pobočku jsem si vybrala ulici Husitskou na Žižkově, má takový zvláštní „vibe“. Připomíná mi ulice v Londýně, ty, ve kterých žijí obyčejní lidé a utvářejí komunitu. Město ale začalo s renovací a studio tím pádem nikdo neviděl. V Londýně jsem byla známá, média o mě měla zájem a tady o můj příběh nikdo nestál. Věděla jsem, že rozjezd chvilku potrvá, ale úplný nezájem jsem nečekala. 
Foto: Alice Princová
Klára Váňová/Barberette
Ale nevzdala jsem se. Navázala jsem na spolupráci s Lush, která byla pokračováním z Londýna, kde jsem používala jejich produkty. Po čase mě oslovili z Expats.cz, že by mě rádi zařadili do tipů. Díky tomu si mě našel americký redaktor z pro New York Times žijící v Praze. A to byl bod zlomu — dostala jsem do povědomí. Okolo pražského studia se, podobně jako v Londýně, postupně rozrostla komunita lidí, kteří oceňují jak genderově neutrální služby, tak osobní přístup, na kterém Barberette staví. Právě tato komunita nás podržela i během nelehkých pandemických časů. 
Pražský tým jsem začala budovat asi rok po otevření a myslela si, že dobrou cestou bude „vychování“ si někoho hned z učiliště. Vyložila jsem karty na stůl a nabídla jedinečnou možnost – vše vás naučím a vy na oplátku u mě zůstanete a společně budeme budovat Barberette. Bohužel, přestože investujete čas, know-how, předáte zkušenosti, nemůžete mít lidem za zlé, když se jejich plány náhle změní a roční práce a investice je pryč, navíc jste si vychovali konkurenci. To je ale život a poučení do budoucna má také svou cenu. 
Londýnský tým jsem mezitím vedla z Prahy. Bylo to velmi vysilující a cítila jsem, že to není ono. Potřebovala jsem najít manažera. Někoho, kdo bude nejen řídit tým holičů, ale zároveň bude budovat značku. Hledala jsem dlouho, až pandemie mě nakonec donutila studio skutečně předat. Rozhodla jsem se pro kolegyni, která sice nebyla seniorní, ale pro značku je zapálená. Snadné to nebylo ani pro jednu z nás. Týdenní meetingy online, mentorování, plánování, vysvětlování a trpělivost však začaly nést ovoce a dnes mám skvělou manažerku, která vede londýnskou pobočku a se kterou spolupracuji na dálku.
Sny se mají plnit a Barberette je můj splněný sen. Sen, který žiju, a jsem vděčná za všechny zkoušky a lekce, které mi přinesl. Silná komunita, loajální tým a delegování s důvěrou — to jsou ingredience, které daly mému snu tvar. Přes všechny těžkosti a úskalí se to dalo zvládnout, jen tomu člověk musí opravdu věřit. 
Foto: Alice Princová
Klára Váňová/Barberette
Klára Váňová založila a řídí genderově neutrální kadeřnické studio a barber shop Barberette v Londýně a Praze. Za rovnoprávný přístup a férové ceny bojuje na mediální, národní a především osobní úrovni. Bez ohledu na gender platí v Barberette za střih a péči všichni stejně. Kláru můžete také každoročně potkat na Prague Pride na Střeleckém ostrově v Praze nebo na Queer Femme BOBR.
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.