Vogue Leaders

Danuše Nerudová o odvaze hledat nové cesty

Danuše Nerudová na konferenci Vogue Live Talks koncem listopadu 2022 v pražském hotelu Andaz v rozhovoru s moderátorkou Margaretou Křížovou mluvila zejména o důvodech, proč se rozhodla vstoupit do prezidentského klání. Společnost však podle ní ani ve 21. století ještě není zvyklá v některých rolích vídat ženu. 
Foto: MICHAL FANTA
Danuše Nerudová, ekonomka a kandidátka na prezidentku – Změna pro budoucnost
„Není nám jedno, co se děje,” uvedla Danuše Nerudová. Rozhodla se investovat čas a energii, a to navzdory tomu, že si nejen ona, ale celá rodina uvědomovala, jaké důsledky a omezení takové rozhodnutí může mít. Proto také manžel i oba synové byli aktivní součástí kampaně. Paní Nerudová přiznala, že její starší syn díky této zkušenosti možná o něco rychleji dospěl a všichni společně hledali způsob, jak bezpečně zapojit i mladšího syna. Ačkoliv měla obavy, uvědomila si, že dnešní děti chtějí být součástí dění – a dokážou to zvládnout. I to jí dává důvěru v mladé lidi, kteří nerezignují na dění okolo a jsou naší nadějí pro budoucnost.
Margareta Křížová se ptala například také na to, jak by se měl změnit školský systém. Podle Danuše Nerudové je to především způsob, jakým o něm uvažujeme: potřebujeme totiž hlavně odvahu. Nebát se hledat nové cesty, dělat chyby a poučit se z nich. Podívejte se na záznam rozhovoru z konference Vogue Live Talks. 
Danuše Nerudová je ekonomka, profesorka a emeritní rektorka Mendelovy univerzity v Brně, kde vede Ústav účetnictví a daní. V rámci svého profesního působení se věnuje zejména daním, důchodům či rovným příležitostem žen a mužů. Od roku 2018 předsedala Komisi pro spravedlivé důchody, která předložila návrh důchodové reformy se širokou odbornou i politickou shodou. V dubnu 2020 spolu s dalšími ekonomy založila občanskou iniciativu KoroNERV-20. S manželem Robertem mají dva syny a žijí v Brně. Kandidovala na prezidentku České republiky a jako první žena se dostala mezi favorizované kandidáty. Ve druhém kole prezidentské volby transparetně a zřetelně podpořila nyní zvoleného prezidenta.
Přidejte se k Vogue Leaders na  LinkedIn.