Vogue Leaders

Být investorkou je svoboda i odvaha podstoupit riziko

Andrea Ferancová Bartoňová a Emília Mamajová umějí pracovat s velkými penězi. Jejich fond soukromého kapitálu ESPIRA Investments se zaměřuje na investice do firem, v jejichž vedení jsou muži i ženy. Správnou strategii potvrzuje vysoká míra zhodnocení. Růst firmy může vstup investora doslova nakopnout. Ženy jsou podle nich ale v otázce financí nedůvěřivé, což se osvětou snaží změnit.

Být investorkou je...

EM: Pro mě svoboda, mít možnost rozhodnout se, kterým směrem chci jít a čemu se věnovat.
AF: Mít odvahu podstoupit riziko.
Foto: Petr Jandera

Co je vaší vnitřní motivací k volbě věnovat svůj život světu financí?

EM: Já jsem sice studovala finance, ale nevěděla jsem, jakým směrem se chci vydat. Jeden z mých spolužáků pracoval v private equity (fond soukromého kapitálu) a byl z toho nadšený. Přemluvil mě, abych šla na pohovor. Byla jsem překvapená, jak různorodá práce ve fondu je a jak moc se učím. Stále poznáváte nové firmy, nové sektory, a hlavně nové lidi. Přestože jsem měla za to, že je to rigidní obor a nebude to můj šálek čaje, našla jsem si oblast, která je pestrá a kde je každý den úplně jiný. Hrozně mě to chytlo.
AF: Dává mi velký smysl, že mohu investovat do projektů a firem, které mají pozitivní dopad na společnost. S ESPIRA fondem jsme chtěly prostřednictvím investic ukázat, jak je důležité, aby v managementu byli zastoupeni nejen muži, ale i ženy. Díky našim investicím se snažíme mít hmatatelný dopad v oblasti diverzity. Velkou vnitřní motivací je pro mne i to, že u každé investice přemýšlím o vizi a strategii do budoucna a o tom, kam se bude svět a daný obor vyvíjet.

Co vás lákalo na založení vlastního fondu?

EM: Prošla jsem si různými private equity fondy, lokálními i mezinárodními, ale po mnoha letech jsem hledala hlubší smysl své práce. Pracovala jsem s velkými firmami, viděla jsem, jak se posouvají, jak se rozvíjejí, ale sama už jsem jim nemohla přinést žádnou velkou změnu. Uvědomovala jsem si, že díky svému know-how a kontaktům bych mohla pomoci spíše menším firmám, aby rostly rychleji. Ženám totiž často chybí správný network, který by jim pomohl firmy posunout.
AF: Přišlo nám to zajímavé pro všechny zúčastněné strany. Jak pro investory do našeho fondu, protože se soustředíme na firmy, které nikdo proaktivně neoslovuje a mají potenciál zajímavého výnosu, tak pro majitelky a majitele firem. Ženy v byznysu potřebují pochválit a podpořit. Ony i jejich firmy mají potenciál růst, ale někdy jim chybí sebevědomí nebo si myslí, že udělat větší krok je příliš rizikové. Podpora zvenku je pro ně přínosná.

V čem konkrétně?

AF: Private equity fondy přímo podporují podnikání, které je pro celou společnost velmi důležité. Ideální je například situace, kdy firmě pomůžeme růst za hranice. Obzvlášť pro malé země, jako je Česko nebo Slovensko, jsou byznysy, které expandují do zahraničí a přinášejí výnos zpět, velmi důležité. Ráda zmiňuji Avast. To je firma s českými kořeny, která nejen zaměstnává velké množství lidí, ale její zakladatelé také založili nadace, podporuji umění, vzdělávaní, seniory a investují do různých fondů. Jejich pozitivní vliv na společnost je obrovský. To je jeden z největších českých podnikatelských úspěchů.
Je potřeba investovat také do malých a středních firem, a na to se zaměřuje náš fond. Nacházíme zde inspirativní podnikatelské příběhy, které pomáháme rozvíjet. Třeba ten Ondřeje Kanii, který vede American Academies. Odkoupili jsme podíl jeho kamaráda z dětství, který se poněkolika letech společného podnikání rozhodl jít vlastní cestou. Ondřej neměl tolik peněz na to, aby svého společníka vyplatil, a proto si našel nás.
V případě společnosti Summa Linguae Technologies sloužila naše investice ke skokovému růstu prostřednictvím koupě firem ve Vancouveru a v Bostonu. Následnou integraci všech těchto společností po technické i lidské stránce má na starosti obdivuhodná dáma, která je spoluzakladatelkou a zastává roli provozní ředitelky.
EM: Naše podpora je hodně individuální a záleží na tom, co daná firma potřebuje. Například v JK Education Ondřeje Kanii jsme pomáhali nastavit finanční management a plánování, podíleli jsme se na analýze otevírání nových škol, nastavení procesů a organizační struktury, která byla potřebná pro další rozvoj. Ve firmě ICON, za jejímž úspěchem v byznysu call center stojí žena, to byla vize a strategie obchodu a marketingu a finanční management. V případě Premier Clinic, což je klinika estetické medicíny, jde o strategii expanze, zvyšování efektivity a rozvoj lidí.
Celý rozhovor najdete v tištěném vydání Vogue Leaders, které je společně s prosincovým číslem Vogue CS právě v prodeji. 

Roční předplatné s dárkem 

1 390 Kč / 56 € 
  • Tištěné a digitální předplatné Vogue CS na 1 rok
  • Multifunkční shopper taška s logem Vogue
 Dárek v hodnotě 2500 Kč / 100 €.
 Předplatit na rok:

Ptá se:

DITA STEJSKALOVÁ
Dita je členkou vedení Ogilvy v ČR, odpovídá za divizi věnující se public relations, budování a ochraně reputace firem a jejich vrcholového vedení. Vede rovněž komunikaci agentury VMLY & R. Patří k lídrům oboru PR a její odbornost oceňují firmy a top manažeři z různorodých oblastí. Značce Ogilvy je věrná už osmadvacet let. V roce 2020 ji Asociace PR agentur APRA ocenila za dlouhodobý přínos oboru. Dita je mentorkou v programech pro ženy – Odyssey, European Women on Boards a Femme Palette; působila ve správní radě Nadačního fondu NEURON na podporu vědy a Nadace BONA. Svoje know-how sdílí i jako členka poroty českých a mezinárodních oborových soutěží.

Odpovídají:

ANDREA FERANCOVÁ BARTOŇOVÁ
Více než dvacet let pohybuje v oblasti financování a investic. Než se v roce 2017 stala spoluzakladatelkou ESPIRA Investments (investující do podniků ve střední a východní Evropě, které mají roční tržby přes dva miliony eur), byla spolumajitelkou a ředitelkou divize pro obchod s cennými papíry ve Wood & Company. Byla též klíčovou osobou při její expanzi na jedenáct trhů střední a východní Evropy. Kontinuálně je zařazována do žebříčků top podnikatelek v ČR. Je členkou poroty pro prestižní ocenění Via Bona Slovakia a řadu let působila ve správní radě Konta Bariéry. Vystudovala Advanced Management Program na Harvard Business School.
EMÍLIA MAMAJOVÁ
Emília má více než patnáct let zkušeností s private equity investicemi v regionu střední Evropy. Vedla investiční aktivity pro Českou republiku a Slovensko v Pinebridge Investments. Pracovala také v investičním týmu Benson Oak Capital a Penta Investments. Podílela se na transakcích v sektorech zdravotnictví, spotřebního zboží, průmyslové výroby či služeb. Je spouzakladatelkou ESPIRA Investments, současně členkou investičního výboru pro impaktový fond Tilia Impact Ventures. Stála u zrodu neziskové organizace AkSen – aktivní senior v Čechách. Je absolventkou MBA programu na University of Chicago Booth School of Business.