Vogue Leaders

Adéla Černá: A nechceš si tu novinařinu ještě rozmyslet?

Mé okolí na to, že studuji žurnalistiku a chtěla bych se věnovat novinařině, reaguje různě. Občas se zdviženým obočím, které někdy doprovodí i komentář, jestli to myslím vážně. Dříve jsem reagovala trochu rozpačitě, zaskočená téměř hostilním přístupem druhých, snad jako kdybych si vlastní volbu nedokázala dostatečně obhájit. Ale čím déle se v oboru pohybuji (a to jsem přitom stále teprve na začátku), tím víc mi moje cesta dává smysl.
Foto: ONDŘEJ BESPERÁT / BAKALA FOUNDATION
Tomu bych se chtěla věnovat — jsem si o novinařině naprosto vážně řekla poprvé v maturitním ročníku. Svět se tehdy začal potýkat s koronavirovou pandemií a doposud známá pravidla najednou přestala platit. Nedokázala jsem se vyznat v tom, co se kolem mě děje (pocit, který jsem nikdy neměla moc ráda). Tehdy jsem narazila na novinářku Lenku Kabrhelovou v podcastu Českého rozhlasu Vinohradská 12 a její práce mi každý den dokázala vnitřní chaos alespoň na chvíli rozmotat. Bonusem navíc pro mě byl svět zvuků a rozhlasu, do něhož jsem se zcela nečekaně zamilovala. Když jsem se o dva roky později procházela na skutečné adrese Vinohradské 12 jako elévka, účastnice studentského programu Českého rozhlasu, připadala jsem si tak trochu jako v jiné realitě.
Chci nabídnout společnosti novou perspektivu v každodenním životním zmatku.
„A to ještě bude za pár let někdo rozhlas poslouchat,“ zeptal se mě jeden mladý učitel s varováním, ať si rozmyslím, kam chci své budoucí kroky směřovat. I právě kvůli zmiňovaným skeptikům, na něž pravidelně znovu a znovu narážím, mám chuť se do žurnalistiky ponořit ještě více. A vždy najdu něco, co stojí za moji novinářskou pozornost. Za těch (zatím) pár let jsem mohla s notýskem a diktafonem v ruce prozkoumat spousty témat, která mě jako notoricky zvědavého člověka vždycky zaujala (ať už jsem se věnovala první otevřené věznici v České republice, nebo se snažila rozklíčovat, proč je Vídeň označována za férově sdílené město).
Foto: ONDŘEJ BESPERÁT / BAKALA FOUNDATION
Kromě vlastního zápalu mi sebejistotu a inspiraci dodávají další začínající novinářky a novináři. „Mám vlastní podcast, kde se soustředím na politiku Severního Irska,“ vyprávěla mi vysokoškolačka Lily. „Chtěla bych studovat Gender Studies, abych mohla lépe pokrývat témata týkající se žen,“ slyšela jsem od talentované Ivy ze Srbska. „Já dělám reportéra z Londýna,“ doplnil Bálint z Maďarska. Nevědomky mi tak nastínili stovky novinářských cest, které se přede mnou rozprostřely a po nichž se můžu vydat dál.
A ani se nemusím držet pouze jedné, možná někde odbočím, něco přeskočím a někde se vrátím. Výsledek bude ale vždycky stejný: chci nabídnout společnosti novou perspektivu v každodenním životním zmatku. Když se mě někdo teď zeptá, jestli novinařinu myslím vážně, už nejsem se svými odpověďmi neobratná a nemám potřebu začít se hájit. Prostě ano.
Adéla Černá je studentkou žurnalistiky a anglistiky – amerikanistiky na Univerzitě Karlově v Praze. Zajímá se o audiotvorbu a sociální témata. Článek o otevřených věznicích, na kterém se podílela, se na Novinářské ceně 2021 probojoval mezi tři nejlepší texty v kategorii Solutions Journalism. V srpnu letošního roku se zúčastnila programu Bakala Journey v Praze, intenzivního vzdělávacího bootcampu pro novináře z celého světa, který pořádá Bakala Foundation.
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.