Vogue Leaders

Lukáš Klimpera: Postoj je základ

Zkuste se na chvíli zamyslet nad tím, jak stojíte. Jak běžně sedíte a jak se pohybujete? Mají vaše nohy v botách dostatek prostoru? O tom, jak postoj souvisí nejen s pohybem, ale také s psychikou a náladou, v rozhovoru vypráví fyzioterapeut a zakladatel Ahinsa shoes Lukáš Klimpera.

Jste vzděláním fyzioterapeut. To je obor, ve kterém Česko patří mezi světovou špičku. Proč totéž neplatí o naší gramotnosti v oblasti zdravého pohybu? 

Měl jsem možnost poznat fyzioterapeuty i studenty fyzioterapie z různých evropských zemí, Ameriky i Austrálie, ale česká fyzioterapie je opravdu na špičce. Má pevné kořeny u svých zakladatelů Vojty, Véleho a Lewita a dnešní pokračovatele, jako je Clara Lewitová nebo Pavel Kolář. Myslím, že zájem o zdravý pohyb, stravu a životní styl obecně v Česku roste, a to je moc dobře. Začíná to už u malých dětí, kdy spousta rodičů chodí na fyzioterapii s miminky preventivně a zajímá se o to, jak jim umožnit přirozený rozvoj pohybu. Dá se s trochou nadsázky říct, že za obrovský boom barefoot obuvi tak vlastně můžou malé děti. Rodiče jim nechtějí svazovat nohy v nezdravých botách, aby nenarušovali jejich zdravou a přirozenou chůzi, a sami pak na barefoot přejdou taky.

Proč právě boty, resp. chůze, jsou tak důležité? 

Protože od nohou vše začíná. Pokud nemáme správně nastavenou základnu, nemůžeme na ní stavět něco pořádného. Stejně jako dům bez základů nebude nikdy správně stát. Nohy by měly nést celé naše tělo, a když to tak není, začne se to dříve nebo později projevovat v jeho jiných částech. Třeba bolesti zad, hlavy nebo potíže s pánevním dnem mívají velmi často příčinu v nesprávné chůzi.
Pohybový aparát je provázán s psychikou.

Sledujete lidi a jejich držení těla i mimo svou praxi? Nemáte někdy chuť je opravovat? 

Neustále. Od prvního ročníku fyzioterapie, kdy nám odhalili základní souvislosti. Poslední roky je to o to zajímavější, protože pozoruji, jak je pohybový aparát provázán s psychikou – jak moc se pojí to, jak se lidé pohybují, s tím, jací jsou, jak jednají, jak se cítí a jak vystupují a komunikují. Chuť opravovat jsem dávno vzdal, ale pohled na špatně a bolestivě se pohybující lidi je vždy skvělá motivace pokračovat v projektu Ahinsa shoes. Nutno dodat, že pokud by se lidé pohybovali přirozeně, plno potíží nejen pohybového aparátu by nás netrápilo.

Držení těla je důležité i v józe, která je u nás velmi oblíbená, zvláště v posledních deseti letech. Projevilo se to i na naší chůzi? 

Je to velmi individuální. Především totiž záleží na tom, jak lidé jógu cvičí. Pokud někdo cvičí jógu opravdu správně, pozitivní vliv na celé tělo a psychiku je doslova zázračný. Bohužel jsem se ale mockrát setkal s tím, že si lidé nesprávným cvičením jógy ublížili. Problém není samozřejmě v józe jako takové, ale ve špatném přístupu a nedostatečné individualizaci. Nejzákladnější příklad – pokud je někdo spíše napjatý a stažený, potřebuje relaxovat a uvolňovat se. Jestli je někdo až příliš “volný” (hypermobilní), pro něj je vhodné naopak stabilizovat a aktivovat. Navíc plno jógových pozic potřebuje náležitou přípravu, na kterou se často zapomíná. 
Stačí málo – pouze nechat své tělo fungovat zdravě a přirozeně.

Hlásíte se k Pražské škole rehabilitace. Odkud ještě čerpáte inspiraci? 

Největší inspirací jsou od mala rodiče, učení mého jógového Mistra Paramhans Svámího Mahéšvaránandy, fyzioterapeutky Clary Lewitové a v neposlední řadě můj milovaný syn.

Jaké byly začátky vašeho podnikání v době, kdy se o barefoot obuvi ještě tolik nemluvilo?

Začátky byly náročné a nikomu bych to nepřál. Navíc já nejsem duchem podnikatel, nýbrž nadšený fyzioterapeut. Ale vydržel jsem. Nyní je to radost, jsem obklopen skvělým týmem a báječnými kolegy. Dnes máme kromě Česka zákazníky také v USA a západní Evropě. Existuje už jen hrstka zemí, do kterých jsme boty ještě neposílali.

Jak se změnili vaši zákazníci od dob, kdy značka začínala? 

Velmi se rozrostli, za což jsem opravdu vděčný. Naše zákaznická skupina je velmi pestrá, od mladých maminek, přes sportovce, manažery, právníky, cestovatele, podnikatele, ale i babičky v důchodu, které chtějí komfortní chůzi (nabízíme nejen barefoot, ale i komfortní obuv). Snažíme se boty nejen prodávat, ale především i edukovat o zdravé chůzi a jejích benefitech. Ať už je to prostřednictvím osobních setkání v kamenné prodejně, nebo blogu či e-booků o tom, jak bezpečně začít chodit naboso a o potížích nohou a jak je napravit. To samozřejmě přivádí plno zákazníků s nejrůznějšími zdravotními potížemi. Často jsou to lidé, kteří mají různé chronické nebo akutní potíže pohybového aparátu a klasická terapie nezabírá nebo jen s dočasným účinkem. Což je logické, pokud zbytek dne funguje jejich tělo nepřirozeným způsobem v nepřirozeném nastavení. Stačí přitom tak málo – pouze nechat tělo fungovat zdravě a přirozeně a většina potíží ustoupí.
Foto: Ahinsa shoes
Lukáš Klimpera

Používáte veganské materiály. Je to součástí vašeho přístupu k životu? Jak se díváte třeba na recyklovanou kůži? 

Co se týče recyklované kůže, je to stále kůže živé bytosti, ať už recyklovaná, nebo nikoliv. Používáme výlučně veganské, tedy etické materiály. Navíc vyrobené v EU s nejpřísnějšími certifikacemi zdravotní nezávadnosti. Dnešní doba je skvělá v tom, že tyto materiály jsou opravdu technologickým high-endem a ve všech svých parametrech (prodyšnost, voděodolnost, odolnost proti otěru a ohybu) výrazně převyšují všechny klasické materiály.
Navíc u většiny modelů nabízíme i tříletou záruku a garanci nejlepšího nákupu. Pokud někdo najde boty, které nás převyšují ve svých parametrech, má od nás boty za polovinu. Zatím se nenašel jediný zákazník, který by našel lepší boty. Nerad bych, aby to znělo pyšně nebo nafoukaně, ale opravdu se snažíme, aby Ahinsa shoes byly špičkové ve všech směrech. Tyto materiály jsou nejen součástí přístupu k životu, ale i součástí Ahinsa shoes. Ahinsa patří k jógovým principům a znamená nenásilí ve smyslu k nám samým a našemu zdraví, k lidem, kteří boty vyrábějí, a v neposlední řadě zvířatům, přírodě a našemu okolí.
Foto: Ahinsa shoes
Nová jarní kolekce Ahinsa shoes
Foto: Ahinsa shoes
Nová jarní kolekce Ahinsa shoes
Foto: Ahinsa shoes
Nová jarní kolekce Ahinsa shoes

Jaké benefity kromě zlepšení zdraví mohou člověku zdravá chůze a zdravé boty ještě přinést? 

Je jich opravdu mnoho. Od rovnoměrné zátěže kloubů a snížení rizika artrózy, přes optimalizaci svalového napětí, zvýšení výkonu, stability, snížení rizika úrazu, zlepšení dechové mechaniky, funkce vnitřních orgánů, pánevního dna, lepších zážitků při sexu, po psychosomatické faktory, jako je zlepšení nálady či psychické kondice. Naše tělo je dokonalé a být zdravý a šťastný je naše největší přirozenost. Je to paradox – snažíme se a usilujeme o štěstí a zdraví, které je pro nás přirozené stejně jako tlukot srdce a náš dech. Problém je ale v tom, že si sami život a pohyb komplikujeme a omezujeme. Někdy stačí odstranit faktory, které jsme si vymysleli a kterými jsme sebe sama omezili, a udělat štěstí a zdraví prostor.
Lukáš Klimpera začínal jako programátor, po letech intenzivní práce se však rozhodl věnovat oboru, který ho vždy lákal, a vystudoval fyzioterapii na Univerzitě Karlově. Po škole působil na brněnské klinice LOGO pod vedením primářky Kateřiny Moráňové. Dlouho hledal etické boty, ve kterých by lidé chodili stejně zdravě jako naboso. Nenašel, a tak se zrodila značka Ahinsa shoes.
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.