Vogue Leaders

Dagmar Havlová Veškrnová je novou patronkou Vogue Leaders

Oceňovaná herečka, významná filantropka a bývalá první dáma České republiky Dagmar Havlová Veškrnová  dnes slaví kulaté narozeniny a při té příležitosti přijala nabídku Vogue Czechoslovakia stát se patronkou Vogue Leaders. S Madeleine Albright, která byla první patronkou projektu, mají společné silné sociální cítění a úsilí podporovat nejen ženy, ale celou společnost tak, aby naplno využívala a rozvíjela talenty všech lidí bez jakékoliv diskriminace. 
Je důležité, abychom se navzájem podporovali a umožnovali i druhým vyniknout.
Pro Vogue CS je velká čest, že se Dagmar Havlová Veškrnová nyní, při příležitosti svých kulatých narozenin, stává patronkou Vogue Leaders, jenž má za cíl sdílet příběhy úspěšných leaders napříč generacemi, obory i žánry, kteří souzní s hodnotami Vogue, mezi nimiž jsou také diverzita, rovnoprávnost a respekt ke všem lidem bez jakékoliv diskriminace. „V roli první dámy, která pro mě byla tehdy úplně nová, jsem zažila odsudky, hanění i posměch místo natažené pomocné ruky, která by mě vedla. Moc dobře si proto uvědomuji, jak je důležité, abychom se navzájem podporovali a umožnovali i druhým vyniknout. Nakonec z toho budeme mít prospěch úplně všichni, celá společnost,” uvedla nová patronka Vogue Leaders.
Foto: Branislav Simoncik
Dagmar Havlová Veškrnová pro Vogue CS, 2022.
Dagmar Havlová Veškrnová pochází z Brna, kde jejím prvním angažmá bylo Divadlo na provázku. Domovskou scénou v Praze se jí stalo Divadlo na Vinohradech. Mezi její nejvýraznější jevištní výkony patří mimo jiné Kateřina v Shakespearově Zkrocení zlé ženy či Lady Macbeth. Ve filmu si zahrála poprvé v roce 1974, v dnes už ikonické komedii Juraje Herze Holky z porcelánu. Celkem zatím natočila více než 60 filmů a 350 televizních inscenací.
 „Je 4. ledna 1997. Dagmar Veškrnová, čerstvě Havlová, zamává po boku svého novomanžela do fotoaparátů a kamer. Usměje se svým typickým úsměvem a netuší, že právě přichází o post, který si pětadvacet let budovala. O roli oblíbené herečky,” píše v úvodníku k červencovému vydání roku 2022 šéfredaktorka Andrea Běhounková o životní změně, která definovala další život tehdejší nové první dámy. K hraní se mohla vrátit až o řadu let později.
Bývalá první dáma, ale především oceňovaná herečka a filantropka, která dnes jen zřídka poskytuje rozhovory, kývla na focení cover story a objevila se na obálce Vogue CS. Rozhodla se tak podpořit projekty, kterým se věnuje a mezi nimiž čelné místo patří Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 založené v roce 1997 a Knihovně Václava Havla, která funguje od roku 2004. Kromě toho je také například členkou Femmes d’Europe a čestnou předsedkyní českého výboru UNICEF a podporuje řadu dalších českých i mezinárodních charitativních organizací.
Pro Vogue CS tak vznikla cover story a o něco později z ní sestavený charitativní kalendář právě na podporu Nadace VIZE 97, ale také otevřený rozhovor s Alenou Morštajnovou, ve kterém o sobě prozradila více než kdy předtím. Mluvila o šťastných letech, ale i chvílích, ze kterých vyšla poučená o cenné zkušenosti. Když si pak v listopadu povídala na konferenci Vogue Live Talks s vydavatelkou Vogue CS Michaelou Seewald, podělila se o některé zážitky a životní lekce, kterých se jí dostalo, a zavzpomínala i na těžkosti, které musela překonat. 
Učila se od královen, premiérek i dalších významných žen, se kterými měla možnost se setkávat. A mnohé se naučila také od svého manžela, prvního českého prezidenta Václava Havla, především důležitost slušného a laskavého jednání za všech okolností. Tím souzní také s Madelaine Abright, první patronkou Vogue Leaders, podle které „potřebujeme leadership nejen silný, ale také empatický”.
Poslední dva roky se Dagmar Havlová intenzivně zabývá také domácím násilím, protože v souvislosti s pandemií stouply počty naléhavých případů. Domácí násilí se přitom týká nejen žen, ale také mužů. Pro všechny je připravena pomoc v životní situaci, která je nesnadno rozpoznatelná a obtížně řešitelná. Krizová linka na pomoc obětem domácího násilí, kterou pro nadaci provozuje odborná asistenční služba ELA assistant, nabízí služby a intervence krizových psychologů, právníků a dalších odborníků. Podpořit činnost Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 a konkrétně projekt pomoci obětem domácího násilí můžete přímo na stránkách nadace
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.