Umění

Tajemný návrhář Martin Margiela míří do světa umění

Martin Margiela je samotářský designér, který si po celou dobu své dvacetileté kariéry udržel téměř úplnou anonymitu. Deník The New York Times ho při jeho odchodu do předčasného důchodu v roce 2008 nazval „neviditelným mužem módy“. Návrhářovo dílo však září dál, nikoliv na přehlídkách, ale v galeriích.
Když se řekne jméno Martin Margiela, málokdo tuší, kdo je jeho nositelem. Návrhář, který na rozdíl od svých kolegů svůj ikonický brand nikdy nezakládal na vlastní image, budí dodnes zvědavost. Pro veřejnost totiž už od roku 1988, kdy stvořil značku Maison Margiela, představuje umělce bez tváře, a dokonce i bez hlasu.

Nepřehlédnutelné dílo neviditelného autora

Mohlo by se mu říkat také tichý designér, jenomže jeho návrhy tiché nikdy nebyly. Naopak. Modelky, které je předváděly, zůstávaly stejně jako tvůrce oblečení bez tváře, kterou si zakrývaly. O to větší prostor šokovaní diváci měli, aby jejich zraky upoutaly návrhářovy výstřední modely.
Foto: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Leon Dame, Maison Margiela Ready to Wear jaro-léto 2020, Paris Fashion Week, 2019
Foto: Frazer Harrison/Getty Images
Renée Zellweger v šatech Maison Margiela
Foto: Getty Images
Cody Fern v Maison Margiela

Symbol avantgardní módy

Margielův dekonstruktivní styl by mohl být ve slovníku použit k vizuálnímu vysvětlení avantgardní módy, a to hned vedle díla Yohji Yamamoto nebo Rei Kawakubo. Margiela však narozdíl od těchto dvou japonských designérů módní návrhářství vystudoval, na prestižní umělecké akademii v Antverpách.

Dokument, ve kterém říká „ne“

„Řekl jste všechno, co jste v módě chtěl říct?“ Tak zní otázka, kterou vrcholí dokument Reinera Holzemera z roku 2019 s názvem Martin Margiela: Svými vlastními slovy. Dotaz je namířen na samotného designéra, který odpovídá stroze „ne.“ V rozhovoru pro Vogue ale režisér dokumentu uvádí, že frustrovaný Margiela se podle jeho názoru už nejspíš do módního průmyslu nevrátí…

Debutuje jako sochař

Ve světě umění ale přece jen Martin Margiela zůstává. Změnil jen médium své tvorby a nůžky na látku vyměnil za nůžky na papír a štětce. Už v dubnu letošního roku se měla otevřít jeho první umělecká výstava v Paříži, ale kvůli covidovým restrikcím byla  vernisáž odsunuta. Ale k otevření konečně došlo: Od 20. října 2021 do 2. ledna 2022  můžete v prostorách Lafayette Anticipations obdivovat Margielovy unikátní sochy, koláže i malby.
Všestranný autor, který mimo jiné působil i jako kreativní ředitel módního domu Hermès, tak jednoduše dokazuje, že stále má co předvést.