Umění

Proč děláš art? Aby mi svět dával smysl

Mladá umělkyně Hahlushka vytváří manifesty, které spojují módu s důležitými společenskými tématy. 
Foto: Hahlushka
Do Česka přicestovala, protože ji válečné prostředí omezovalo v tvorbě, kterou ona vnímá jako základ lidského vyjádření. Doma ji ke kreativitě vedli odmalička. Ukrajinská art direktorka, performativní umělkyně a fotografka, jež vystupuje pod přezdívkou Hahlushka, se rozhodla vydat vstříc novým výzvám. 
V době konání posledního pařížského fashion weeku se vydala do davu sledujícího přehlídky Ricka Owense a Acne Studios, přičemž vynesla světlý komplet stávající ze sukně a mikiny od českého návrháře Davida Altnera (outfit je výsledkem kolaborace Hahlushka x ALTNER) a jednoduchý vzkaz: „Napiš na mě, cokoli chceš.“ 
„Cítila jsem, že se moje tělo stalo nástrojem vyjádření. Nebála jsem se vůbec, v tu chvíli jako bych vůbec nic nevnímala,“ vzpomíná Hahlushka. Před přehlídkou Acne Studios ale zakročila najatá ochranka a umělkyni z místa konání fashion show vyvedla. „V tu chvíli mi došlo, jakou moc můj čin má,“ říká mladá tvůrkyně. Z celé akce vzniklo exkluzivní video, které si můžete prohlédnout na jejím Instagramu.

Performance / art director / producer @hahlushka
x Designer @altner__
Film director/Edit @danil_oceanwood
Camera/DOP @anisimov_media
Edit @artur_oceanwood
Muah / producer @b.lipenska
Set design @ela.drastic 
Studio @magicmirror.prg