Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Umění

Proč děláš art? Aby mi svět dával smysl

Jan Boublík22. 11. 2023
Mladá umělkyně Hahlushka vytváří manifesty, které spojují módu s důležitými společenskými tématy. 
Autor: Hahlushka
Foto: Hahlushka
Do Česka přicestovala, protože ji válečné prostředí omezovalo v tvorbě, kterou ona vnímá jako základ lidského vyjádření. Doma ji ke kreativitě vedli odmalička. Ukrajinská art direktorka, performativní umělkyně a fotografka, jež vystupuje pod přezdívkou Hahlushka, se rozhodla vydat vstříc novým výzvám. 
V době konání posledního pařížského fashion weeku se vydala do davu sledujícího přehlídky Ricka Owense a Acne Studios, přičemž vynesla světlý komplet stávající ze sukně a mikiny od českého návrháře Davida Altnera (outfit je výsledkem kolaborace Hahlushka x ALTNER) a jednoduchý vzkaz: „Napiš na mě, cokoli chceš.“ 
„Cítila jsem, že se moje tělo stalo nástrojem vyjádření. Nebála jsem se vůbec, v tu chvíli jako bych vůbec nic nevnímala,“ vzpomíná Hahlushka. Před přehlídkou Acne Studios ale zakročila najatá ochranka a umělkyni z místa konání fashion show vyvedla. „V tu chvíli mi došlo, jakou moc můj čin má,“ říká mladá tvůrkyně. Z celé akce vzniklo exkluzivní video, které si můžete prohlédnout na jejím Instagramu.

Performance / art director / producer @hahlushka
x Designer @altner__
Film director/Edit @danil_oceanwood
Camera/DOP @anisimov_media
Edit @artur_oceanwood
Muah / producer @b.lipenska
Set design @ela.drastic 
Studio @magicmirror.prg