Události

Margaret Zhang je novou šéfredaktorkou Vogue China

S unikátním stylem a 1,1 milionem followers na Instagramu je Margaret Zhang osobností světa módy, se kterou je třeba počítat. A ve věku 27 let se stává jednou z nejmladších šéfredaktorek Vogue na světě.
Foto: Vogue China
„Jsem velmi potěšena, že Margaret je naší novou šéfredaktorkou. Její mezinárodní zkušenosti, výjimečná digitální expertíza na mnoha platformách a zájmy se širokým záběrem jsou dokonalou kombinací pro vedení Vogue China do budoucnosti,“ říká Anna Wintour, editor-in-chief a global editorial director Vogue a global chief content officer společnosti Condé Nast.
„Margaret rozumí nastupujícím trendům nové generace Číňanů a má obchodní prozíravost potřebnou k využití našich dat a poznatků napříč novými digitálními platformami. Vítáme její kreativitu a inovaci při definování nových mediálních přístupů a těšíme se, že do Číny přinese světovou módu a zároveň bude šířit čínskou kulturu do světa,“ dodává Li Li, managing director Condé Nast China.
V jejím životopise je uvedeno povolání filmová režisérka – napsala scénář s názvem Number 65 o vztazích matek a dcer a pracuje na jeho zfilmování – ale také působila jako kreativní ředitelka, fotografka, stylistka, spisovatelka a příležitostně také jako modelka. 
V roce 2016 vytvořila dva digitální covery pro první číslo Vogue ME China a na obou se objevuje i ona. Zhang je také spoluzakladatelkou globální poradenské společnosti Background, která spolupracuje s Airbnb nebo YouTube a také módními značkami Moncler a Mulberry.

Generační i strategická změna

Margaret Zhang nahrazuje Angelicu Cheung, jejíž 16leté působení ve Vogue China se shodovalo s rozmachem luxusní módy v zemi. Její jmenování znamená generační a strategickou změnu. Spustila svůj blog ve svých 16 letech, digitální prostředí je pro ni naprosto přirozenou součástí života, proto se příliš neliší od mladých lidí, které bude mít za úkol proměnit ve čtenáře a fanoušky Vogue. 
Nová šéfredaktorka v současné době žije v Sydney, kde vyrůstala, ale posledních pět let strávila v New Yorku a přibližně každých šest týdnů cestovala do Číny. Plánuje se přestěhovat do Pekingu, jakmile to současná situace dovolí. 
„Mnoho souvislostí o Číně se ztrácí. Často se na ni díváme jako na monolitickou entitu, a ne jako na zemi jednotlivců a inovací,“ říká Zhang. „Myslím, že časopis Vogue China má obrovskou platformu pro komunikaci, je to příležitost prosazovat místní talenty nejen v módě, ale také ve filmu, hudbě a výtvarném umění a přivést je na světovou scénu, protože se jedná o velmi uznávanou a důvěryhodnou značku se 125letou tradicí.“

Vášeň pro balet a módu

Foto: Vogue China
Rodiče Margaret se přestěhovali do Austrálie z čínského města Huangyan v provincii Če-ťiang. Její otec byl profesorem strojírenství na univerzitě v Sydney. K módě se podle svých slov dostala díky vášni pro balet (je také klavíristkou s klasickým vzděláním). „Měla jsem štěstí, že jsem společně se svým bratrem prošla poměrně holistickou výchovou a moji rodiče nás velmi podporovali. Oba jsme vyrůstali při studiu tance, a právě odtud pochází můj zájem o módu.“ 
Dárkové poukazy, které obdržela jako odměnu za úspěšné zakončení sedmé třídy, použila v místním knihkupectví Borders, aby se zásobila časopisy Vogue. Vydání z prosince 2005 s Nicole Kidman na obálce bylo jejím prvním setkáním s Vogue China. 
Zhang si otevřela blog Shine by Three v roce 2009 jako úložiště osobních úvah a toho, co nazývá „skládka obrazů vizuálních podnětů“. Dnes na stejnojmenné webové stránce kombinuje své profesní a osobní zájmy. Minulý rok na začátku koronavirového období živě streamovala video, ve kterém ve prospěch charity připravila jeden z rodinných receptů. „Pomalu se propracovávám celým repertoárem tradičních čínských receptů mojí maminky,“ říká. „Je to ta nejneobyčejnější kuchařka. Musím se hodně učit.“ Od svého loňského návratu do Sydney hraje dvakrát týdně tenis. Má také učitelku kung-fu v New Yorku a trenérku thajského boxu v Šanghaji. 
Začala pracovat téměř ihned, nečekala na dokončení studií. Na univerzitě v Sydney, kde získala bakalářský titul v oborech věnovaných obchodu a právům, měla jen velmi málo mentorů, se kterými by se mohla ztotožnit. „Vždy jsem sama chtěla být mentorkou jiným tam, kde jí být mohu, ale neříkat, že mám odpověď na všechno.“

Udržitelnost, rozmanitost, inkluze

Kdo bude na obálce prvního čísla pod vedením Zhang a co můžeme očekávat na různých platformách Vogue China? „Pryč jsou dny, a to v mnoho ohledech, kdy jste mohli mít na obálce módního časopisu bezejmennou, anonymní a neznámou tvář,“ říká. „Lidé dnes chtějí vědět víc. Jakou přidanou hodnotu přinášejí? Jaké mají názory? A co to má společného se mnou?“ 
Říká, že má dva hlavní zájmy, těmi jsou udržitelnost a pak rozmanitost a inkluze. „Ale,“ varuje, „je to především o tom, jak tyto principy praktikujete. Myslím, že každý, kdo se objeví v časopise Vogue China, by měl být skutečně někdo, tedy člověk, k němuž lidé mohou vzhlížet opravdu zásadním způsobem a kdo je hnacím motorem inovací, bez ohledu na to, v jakém odvětví působí.“