Vogue Daily

Všemi smysly

V kině sedí Vysoká dívka. Je sama, přesto se pořád usmívá. Dnes ráno dočetla Svědectví, slyšela nové album The 1975 a ani na jedno už nikdy nezapomene.

Filmy

Foto: Aerofilms
V nastalém bezčasí se lehce mohlo stát, že vaší pozornosti unikl film, kterému by se to jinak nestalo. Naštěstí ho stále hrají. Malá lež režisérky Lulu Wang dává nový smyl otřepanámu spojení hořké komedie. Proč si Číňané nedokážou říct pravdu, i když se týká toho nejpodstatnějšího, co člověk má? Nesnadná divácky, zato úplně krásná je ruská Vysoká dívka, při jejímž sledování vám rouška poslouží nejen k zachycování virů, ale i slz. Režiséru Kantěmiru Balagovi bylo v době premiéry dvacet sedm let. Nejspíš zázrak… A podobně působivá, i když o dost odlehčenější. je švédsko‑gruzínská romance Dokud se tančí, u níž vám bude zcela jedno, že k sobě projevují city dva muži. Možná svět začíná být v pořádku.
Dokument Andrey Sedláčkové Můj otec Antonín Kratochvíl je prvním novým českým filmem, který uvádějí postkoronovirová kina. Antonína asi znáte – fotil Davida Bowieho a George Clooneyho, ale nebál se snímat ani válku, dostal čtyřikrát World Press Photo a nedávno čelil nařčení z chování sexuálního predátora. Jeho emigrace a život v ní byly dramatické natolik, že si syn Michael za železnou oponou myslel, že otec nežije. Setkali se až v dospělosti. Film tak není jen portrétem výjimečného fotografa, vypráví o křehkosti a zranitelnosti vztahu otec – syn.

Knihy

Kdyby tvůrci seriálu Příběh služebnice počkali na román, mohly jeho druhé a třetí řada dopadnout mnohem lépe. Jenže oni tu trpělivost neměli a scénář si troufli psát bez opory předlohy Margaret Atwood. Na to, co jste viděli, zapomeňte a přečtěte si Svědectví. Proč takto striktní pokyn? Protože autorka se od seriálového pokračování Příběhu služebnice mediálně distancovala, Fredova podle ní měla jiný osud. O něm se nyní všechno dozvíte ve Svědectvích, kde historii Gileádu popisují tři ženy žijící na různých společenských úrovních, a k němuž se budete myšlenkami neustále vracet, i když vás to může bolet.
Vývoj rodinných vztahů si nenaplánujete. I když máte pocit, že děláte to nejlepší, co můžete, druzí to vnámají zcela opačně. Řeknete A, váš sourozenec odvětí B. Pokažde a jen z principu. Do rodiny zasáhne tragédie, myslíte si, že tohle už ji musí opravdu stmelit, jenže ve výsledku se všechno ještě věc rozklíží. Jasně, toto zná většina z nás, tak proč si o tom ještě číst? Za prvé, je to věčná téma. Za druhé, Lucie Faulerová ve své druhé próze, tajuplně nazván. Smrtholka, umí situace popsat tak, že vém způsobí zcela nový zážitek. Ne tematický, nýbrž jazykový. Už v prvních Lapačích prachu předvedla, že s češtinou dokáže zacházet suverénně, jinak než většina. A tak. trochu čarovat.
Potřebujete‑li na léto román, který se čte jedním dechem, a zároveň se nejedná o čtivo určené k okamžité spotřebě, zavítejte do Nočního klubu Mars, který pro vás otevřela Rachel Kushner. O knize se v době vydání mluvilo v anglofonním světě na každém rohu, ódy na něj pěla i Oprah. Nad hlavní hrdinkou by se jeden rozplakal. Byla striptérkou, starala se o syna, zabila stalkera, dostala doživotí. Teď sedí a pozoruje spoluvězeňkyně, poslouchá jejich osudy, vytváří s nimi rodinu. A dozvídá se, že její dítě bude dáno k adopci. Román aspiruje na to, stát se vaší životní knihou. Takovou, k níž se budete vracet, když nabudete dojmu, že svět stojí proti vám a peklo jsou ti druzí.
Edice Louis Vuitton Travel Book se rozšiřuje o nové destinace Barcelona, Maroko a Petrohrad. Edice Louis Vuitton Travel Book je pozvánkou na skutečné i virtuální cesty obohacené o intelektuální stimulaci a výjimečné okamžiky. Na stránkách těchto reprezentativních publikací naleznete ilustrace slavných umělců i začínajících a talentovaných výtvarníků, kteří vyprávějí příběhy měst a zemí, které navštívili. Dozvíme se prostřednictvím jejich „očí“ leccos o architektuře, tom zvláštním světle, které každé místo má, stejně jako o životech místních obyvatel. 

Hudba

Foto: Universal Music
Tak konečně. Jordan Haj se rozhoupal a napříště už písněmi s hitovými ambicemi nebude zásobovat jen ostatní, hlavně pak svou milou Emmu Smetana, ale i sám sebe. Jeho první singl The End of the World, v němž se šťastně potkaly jeho typicky zastřený vokál, dramaticky vyklenutá melodie, pompézní sbor, precizní produkce Jiřího Buriana a sympaticky nepřehnaná stopáž tří minut, poskytuje nadějné vyhlídky. Čeho? Toho, že by Jordan mohl pomýšlet na úspěch, který přesahuje nasazení písně do éteru Evropy 2, což u nás stále platí za měřítko úspěchu. Bohužel.
Foto: Universal Music
Kapela The 1975 kolem sebe vždycky uměla vytvořit patřičný poprask, ale naštěstí to nikdy nebylo mnoho povyku pro nic. Pořád jsou uskupením, kterému jde v první i poslední řadě o hudbu. Důkazem jsou nejen jejich koncerty, při nichž se vám podlamují kolena, ale i nové album Notes on a Conditional Form. Trvá hodinu a půl, na začátku mluví Greta Thunberg, obsahuje skladby, které se stávají hity, aniž by je už někdo slyšel, i vatu, za niž by se nestyděl ani Moby. Ale pořád to celé dává naprostý smysl.
Foto: Universal Music
Lenny má doma čtyři Anděly, zásek v italské hitparádě, studium hudby v Londýně, ale na vavřínech naštěstí nespí. Její druhé album Weird & Wonderful je ještě o něco lepší než debut Hearts, a to je dost co říct. Na novince už zpěvačka nepotřebuje zpívat jen svým výjimečným chraplákem, ale našla i další hlasové polohy a nemá strach být hudebně naprosto přirozená (jako třeba ve Figure It Out). Kdyby se vás někdo ze světa zeptal, jaká česka zpěvačka by do jeho země mohla přijet, ukažte mu Lenny, ať vám není trapně.
Foto: Universal Music
Perfume Genius patří mezi ty nepočetné queer hudebníky, kterým se podařilo vplout do hlavního proudu, aniž by museli ze svého uměleckého vyjádření jakkoli slevovat. Nové album Set My Heart on Fire Immediately fascinuje od prvního do posledního tónu. Tím, že dokáže být intimní, jak milenecký šepot v ložnici, tím, že když je potřeba, umí zařvat hit stadionových parametrů. Kdo si ho poslechne, už dobrovolně a trvale zůstane v jeho zajetí. A dříve či později dojde zjištění, že queer pop by nutně zasloužil předefinovat.