Vogue Daily

Ten nejlepší módní doplněk je rozhodně duhová stužka! Připněte si ji i vy

17. 5. je věnován Mezinárodnímu dni proti homofobii, bifobii, intersexfobii a transfobii. Pod záštitou spolku Prague Pride tak vznikla iniciativa Duhová stužka. Stužku si můžete připnout na klopu i vy, a dát tak vědět, že odmítáte diskriminovat lidi na základě toho, koho milují nebo kým jsou.
Foto: Eliška Doležalová
„Barevný svět je vždycky lepší než ten černobílý,“ říká ambasador kampaně cukrář Josef Maršálek a přidávají se k němu i další známé tváře, které se rozhodly Duhovou stužku podpořit – novinářka Linda Bartošová, moderátor Jan Musil se svým partnerem Jakubem Bialým a herec Jan Nedbal. Tahle drobná stuha v barvách duhy je samozřejmě českým výrobkem a dílem rodinné firmy Centroflor z Velkého Šenova a inspirovala se slovenskou iniciativou Dúhová stužka, která u našich sousedů funguje už od roku 2022. A rozhodně jde o ten nejvíc hot doplněk, který si připnout na outfit. Připomíná totiž, že nejsme lhostejní k druhým.
Celý dnešní den si stužku můžete díky týmům Prague Pride pořídit. Ti ji budou nabízet na vybraných místech v Praze – na Václavském náměstí, Náměstí republiky nebo na Jiřího z Poděbrad. A ke koupi je také ve spřátelených místech, jako je Rock Café, Sandokan Vegan Bistro, Freshlabels nebo LGBT+ Komunitní centrum Prague Pride v Železné ulici. Kompletní seznam míst (včetně těch mimopražských) a možnost objednání stužky online najdete zde. Doporučená cena je 200 Kč. Výtěžek pokryje náklady na výrobu a ještě smysluplně podpoří i veřejně prospěšnou činnost spolku Prague Pride. Každý zájemce*kyně o Duhovou stužku se však může rozhodnout pro vlastní výši příspěvku, který se bude vybírat na ulici v hotovosti do zapečetěné kasičky nebo pomocí platebního terminálu. Výtěžek z prodeje využije spolek například na podpůrnou činnost poradny sbarvouven.cz a LGBT+ Komunitního centra, na boj za spravedlnost a rovná práva LGBT+ lidí a jejich rodin (iniciativa Jsme fér), vzdělávání vyučujících a pracujících v pomáhajících profesích (Ucimolgbt.cz), podporu duhových rodin nebo největší kulturní a lidskoprávní událost pro queer lidi v naší zemi – festival Prague Pride

Malé gesto, velká síla

Mezinárodní den boje proti homofobii, bifobii, transfobii a intersexfobii (neboli IDAHOBIT) připadá každoročně právě na 17. května, jde totiž o den, kdy Světová zdravotnická organizace v roce 1990 vyřadila homosexualitu ze seznamu nemocí. Díky iniciativám, jako je Duhová stužka, se široká veřejnost může postavit za práva queer osob a ukázat, že jí není lhostejné, že postavení queer lidí v české společnosti ještě stále není rovnoprávné. Jde o malý krok, který ovšem znamená hodně. Naše země totiž není zdaleka tak tolerantní, jak by se mohlo zdát. Podle nejnovější studie Být LGBT+ v Česku z roku 2022 se až 18 % queer lidí u nás setkalo s fyzickým či sexuálním násilím a 56 % s urážkami a výhrůžkami.
„Jsem rád, že jsou kolem mě lidé různých orientací a identit,“ říká herec Jan Nedbal v kampani. „Ať už se jedná o homofobii, transfobii, rasismus či sexismus, nebo jakoukoli jinou formu oprese na základě orientace, rasy či pohlaví, bylo pro mě vždy důležité se proti nim jasně vymezit. Ve společnosti, v níž bych chtěl žít, nic z toho nemá místo a nestačím se divit, co si občas někde přečtu nebo slyším někoho říct.“ I my v redakci proto dnes duhové stužky hrdě připínáme, protože není nic hezčího než svět plný diverzity a laskavosti k druhým.