Společnost

Karin Ann: Podpora LGBTQA+ komunity je pro mě automatickou součástí všeho, co dělám

Česko-slovenská zpěvačka a textařka Karin Ann vydává skladby, které se věnují tabuizovaným tématům, jako je duševní zdraví, nerovnoprávnost nebo utlačování minorit. Svojí hudbou upozorňuje na genderovou nevyváženost, netoleranci vůči sexuální orientaci či rasovou diskriminaci, k čemuž se váže i její silná podpora LGBTQA+ komunity. Ne náhodou si ji jako předskokanku vybrala americká kapela Imagine Dragons, americká zpěvačka LP nebo anglický zpěvák Yungblud a jejího nasazení si všímá také zahraniční tisk — německý Bild, americký The New York Times či italský Vanity Fair. Jaká je Karin Ann v běžném životě?
Je vám teprve dvacet, a máte za sebou už řadu významných kariérních milníků. Ale nevynikáte jen v sólovém zpěvu, ale i ve skládání hudby, malujete, textujete své písně... Jaký je příběh Karin Ann?
Je mi dvacet, takže nevím, jestli by se dalo říct, že mám nějaký životní příběh, ale ve zkratce: Když mi bylo asi tak čtyři pět let, říkala jsem si, že budu herečka a zpěvačka, ale nikdo z dospělých takové věci samozřejmě nebere seriózně. Proto jsem se postupně začala více věnovat výtvarnému umění, ale po určitých událostech jsem musela vzít zpátečku, což mě vlastně znovu přivedlo k hudbě.
Foto: SaraShots pro Karin Ann
 Čeho byste ve své hudební kariéře chtěla dosáhnout? Máte nějaký osobní cíl?
To je pravda. Asi každý umělec si klade nějaké cíle, já jich mám hodně, ale protože nechci nic zakřiknout, tak si je nechám pro sebe (smích).
Kdybyste samu sebe měla představit pomocí své písně, po které byste sáhla a proč?
Nejspíš „almost 20“, protože se stále učím, jak být dospělým člověkem. Pořád se snažím přijít na to, jak se oprostit od všech těch plánů, které jsme měli jako malé dítě, a přijmout fakt, že i když je někdy život úplně jiný, než jsme očekávali, tak ne vždy je to špatně.
Imagine Dragons, My Chemical Romance, LP, Yungblud. Byla jste předskokankou kapel i zpěváků gigantických jmen. Jak se podaří takhle mladé zpěvačce česko-slovenského původu prorazit mezi konkurencí?
Díky tvrdé práci a také kapce štěstí (smích).
Sama o sobě prohlašujete, že jste introvert, ale na pódiu působíte proklatě sebevědomě. Čím to je?
Je to tak, mnoho lidí by vám dosvědčilo že jsem introvert. Zato na pódiu dokážu být více otevřená, ale je u mě běžné, že vždy před koncertem, i chvíli po něm, potřebuji trochu více času strávit sama se sebou.
Červenec se nesl ve znamení Prague Pride festivalu, kdy se oslavují práva LGBTQA+ komunity. Jak jej vnímáte vy?
Od kamarádů, kteří už několikrát zažili různé Pride festivaly, slyším samé dobré věci. Já sama měla možnost zpívat na Pride v Polsku loni. Vnímám tyhle akce velmi pozitivně, jsou pro LGBTQA+ komunitu velmi důležité — abychom měli něco, na co můžeme být hrdí. Je dobré mít něco vlastního ve světě, kde jsme menšinou. Také bych všem lidem doporučila, aby se podívali na historii Pride a zjistili si, jak to celé začalo. 
Navazuji na to v souvislosti s vaším vystoupením v Polské televizi, kde jste i přes přísné restrikce během živé show ukázala na kameru duhovou vlajku, čímž jste komunitu podpořila. V dané zemi a pravidlech, které v ní platí, šlo o poměrně troufalý počin. Co vás k tomu vedlo?
Chtěla jsem ukázat podporu LGBTQA+ komunitě — tam, kde ji nevídáme; chtěla jsem ukázat polské LGBTQA+ komunitě, že nejsou sami.
Někteří ve vás tedy vidí ikonu, která se za jejich práva komunity postavila. Co byste vzkázala lidem, kteří ještě nesebrali odvahu, aby o své orientaci veřejně promluvili?
Je to každého věc, každý by si měl sám rozhodnout kdy, kde, jak a zda vůbec o své orientaci promluví.
Já osobně například nikdy nechápala pointu v tom mít coming out — já to brala jako normální součást života. Když jste heterosexuál, také nemáte coming out, tak proč byste ho zákonitě museli mít, pokud jste v LGBTQA+ komunitě? Samozřejmě, jestli to někomu pomáhá, ať má coming out, ale nechci, aby lidé z LGBTQA+ cítili tlak, že  přesně tohle mají udělat jen proto, aby mohli spokojeně žít.
Foto: SaraShots pro Karin Ann
A jaká je Karin Ann v soukromí?
Skoro stejná jako Karin Ann na veřejnosti, jen více uzavřená a větší introvert (smích).
Volného času jste v poslední době moc neměla, umíte si to nyní vynahradit? Co vám pomáhá v tom zůstat sama sebou?
Momentálně mě trápí nějaké zdravotní problémy, kvůli kterým jsem musela mnoho plánů zrušit, což je velké negativum. Ale jedno z mála pozitiv na této situaci je, to že mám teď více času na to se zas uzemnit a uklidnit, protože v téhle branži žijete v podstatě s permanentním adrenalinem. 
Kde se vidíte za deset let? Dokázala byste si sebe samu představit?
Mám v hlavě určité věci, které bych chtěla dokázat v kariéře, i určité osobní cíle, které doufám že do té doby splním, ale představit si mě samotnou za deset let úplně neumím (smích).
BIO Karin Ann: 
Česko-slovenská zpěvačka a textařka Karin Ann, 20 let, debutovala na hudební scéně na jaře 2020. Na kontě má dvě EP s názvy Ionely together (2021) a Side Effects of Being human (2022). Letos se Karin ocitla v užších nominacích na ceny Anděl v kategoriích Objev roku a Sólová interpretka. V roce 2021 se stala objevem roku v hudební anketě Žebřík. Úspěch zaznamenala také se singlem In Company, se kterým se objevila na billboardu na Times Square v New Yorku, a to v rámci programu Spotify EQUAL (Společnost Spotify svým globálním programem Spotify EQUAL pomáhá zviditelnit ženské interpretky a podpořit rovnoprávnost žen a mužů v hudebním byznysu). Kromě své hudby na sebe Karin Ann upoutala pozornost také aktivistickými postoji na podporu práv menšin. Je autorkou většiny námětů svých videoklipů, kterých zatím stihla vydat dvanáct. Karin Ann žije střídavě v Žilině a Londýně.