Vogue Daily

Spolu a přehledně. V Česku vznikl přehledný rozcestník pro pomoc Ukrajině

Sociální sítě zaplavilo obrovské množství solidarity a nápadů, jak pomoci občanům Ukrajiny na útěku před válkou. Stovky lidí a desítky firem se spojily pod hlavičkou platformy Stojíme za Ukrajinou a následně v komunitě expertních dobrovolníků Česko.Digital vytvořily webový rozcestník stojimezaukrajinou.cz
Jedním z cílů platformy Stojíme za Ukrajinou je zamezit tříštění informací a duplikaci práce. Proto se tým dobrovolníků a aktivistů rozhodl spolupracovat napříč sektory a vytvořit jednu informační platformu, která komukoliv umožní pomoc obyvatelům Ukrajiny nabídnout a ukrajinským obyvatelům pomoc vyhledat.
„Vždy, když se stane podobná věc, je spousta organizací a lidí, kteří chtějí pomoci. Chvíli vyčkávají, jestli se něco bude dít, a když se nic neděje, pustí se do realizace sami. Proto se stává, že paralelně pracují na stejných věcech. Přínos komunity Česko.Digital je v tom, že odborníkům z více oborů a různých organizací nabízí neutrální půdu, kde mohou spojit síly a efektivně pomoct,” říká dobrovolník Jiří Sekera jeden z hlavních koordinátorů projektu.
Rozcestník pomoci www.stojimezaukrajinou.cz funguje jako webová stránka, která sdružuje nejrůznější formy pomoci přes ověřené odkazy. Finální verze se dynamicky rozvíjí a roste s tím, jak do projektu přichází další aktivisté a expertní dobrovolníci. Je výchozím místem jak pro ty, kteří chtějí pomáhat, ale neví jak (Jak pomoci), tak pro ukrajinské občany, kteří potřebují pomoc, ale neví, kam se obrátit (Hledám pomoc).
Důležitou součástí je také přehled akcí probíhajících po celé České republice, kde se lidé mohou společně setkávat a dávat najevo svůj postoj. 
Zatímco rozcestník stojimezaukrajinou.cz mapuje nabídky a poptávky pomoci na úrovni organizací a institucí, vzniká také druhý projekt pomahejukrajine.cz, který nabídne katalog konkrétních možností pomoci a propojí lidi napřímo. 
Platforma Stojíme za Ukrajinou je napojena na další občanské aktivity, které se do pomoci Ukrajině zapojily. Pomáhají například České Priority, Společně to dáme, Milion chvilek nebo Solidpixels a další. Všechny zapojené organizace si dobře uvědomují, že tímto vytvořily první nárazovou intenzivní pomoc, kterou bude třeba dále rozvíjet pro dlouhodobou udržitelnost projektu.
Platforma Stojíme za Ukrajinou se dlouhodobě zajímá o stav demokracie v Evropě, společenské výzvy Česka a možnosti, jak pomoci v jejich řešení. Již 19. února 2022, v době sílícího napětí, organizovala veřejné setkání na podporu Ukrajiny. V neděli 27. 2. ve 14 hod proběhlo shromáždění na Václavském náměstí s vyjádřením podpory od občanů, přes politiky a představitele byznysu, až po akademickou půdu a pracovníky v oblasti kultury.
Česko.Digital je komunita expertních dobrovolníků, kteří rozumí technologiím, pomáhají neziskovým organizacím i státu, a mění tak Česko k lepšímu. Od svého založení v květnu 2019 propojila přes 4000 vývojářů, designérů, projektových a produktových manažerů a marketérů. Stojí za projekty www.ucimeonline.cz, www.damerousky.cz nebo www.safezona.cz. Více o komunitě najdete na www.cesko.digital.