Vogue Daily

Peter Beard, fotograf módního světa i divoké přírody

Mezi jeho přátele patřili Andy Warhol a Salvador Dalí a byl to právě on, kdo objevil supermodelku Iman. Fotograf a umělec Peter Beard, kterého proslavily záběry dokumentující proměnlivou scenérii africké divočiny i ze světa módy, zemřel ve věku 82 let. 
Foto: JP Yim/Getty Images
Peter Beard na přehlídce kolekce Stella McCartney SS15, Elizabeth Street Gardens, New York, červen 2014
Ještě jako student umění na Yale University na počátku šedesátých let připravoval módní editorialy pro americkou Vogue a současně se prosadil jako fotograf, který ukazuje hrůzy pytláctví a hladovění slonů v keňském Tsavo East National Park. Jeho fotografie divoké zvěře byly publikovány například ve Vanity Fair, The Sunday Times, International Herald Tribune, Architectural Digest nebo magazínu LIFE.
„Čím více bílý člověk pronikal do Afriky, tím rychleji z ní, z nížin i keřů, odcházel život... zmizel v akrech trofejí a kůží a těl,“ napsal Peter Beard ve své klíčové práci The End of Game publikované v roce 1965. Zdokumentoval smrt 35 000 slonů, hrochů a nosorožců v keňských nížinách Tsavo a ugandských savanách, které zapříčinilo přelidnění, a také zcela nezvládnutá ochrana přírody.  
V roce 2009 v Botswaně fotil kalendář Pirelli a v roce 2012 se jeho slavná fotografie modelky Veruschky von Lehndorff s nosorožcem z roku 1964 prodala v Christie's za 21 250 liber. Jeho keňský domov, Hog Ranch, stanový tábor vybavený vintage sametovými pohovkami, se nacházel v sousedství kávové plantáže Karen Blixen, dánské autorky knihy Vzpomínky na Afriku.
Foto: Bob Berg/Getty Images
Peter Beard, New York City, 1995
„Když jsem sem poprvé v roce 1955 přišel, ani si nedokážete představit, jak skvělé to bylo,“ popisoval fotograf v roce 1996 pro Vanity Fair. „Byl to ráj, věřte mi. Jedna z nejdivočejších oblastí v historii světa a nyní je to parkoviště. Lidé si myslí, že jste blázen nebo že si rádi stěžujete, když se o tom zmíníte, ale rychlost, se kterou ničíme přírodu, je šokující. A škodám, které způsobujeme, se dokážeme neuvěřitelně přizpůsobit a odůvodnit si je.“
Peter Beard se pohyboval mezi východní Afrikou a New Yorkem a jeho život byl opředen kontroverzí, aférami a zábavou. Životu na ranči v Nairobi a společenskému životu ve Studiu 54 se věnoval se stejným zápalem. Plaval ve vodách plných krokodýlů, zúčastnil se býčích zápasů s Pablem Picassem a fotografoval portréty Salvadora Dalího. Jeho přítel Francis Bacon namaloval fotografův portrét, zatímco on sám fotil obal na album pro Rolling Stones. „Mick Jagger po odpoledni stráveném s Peterem Beardem a Francisem Baconem dorazil tak opilý, že usnul na mé posteli,“ poznamenal Andy Warhol ve svém deníku ze sedmdesátých let.
Foto: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images
Peter Beard, 1979
Svůj život Peter Beard dokumentoval v mnoha denících, první z nich dostal darem od Jacqueline Kennedy Onassis v době, když chodil s její sestrou Lee Radziwill. Stránky potřísněné krví zdobí koláže z útržků motýlů, kostí, peří a koktejlových párátek spolu s fotografiemi lvů i ze společnosti. Na výstavu jeho fotografií v New Yorku v roce 1975 tehdy dorazila šéfredaktorka americké Vogue Diana Vreeland.
„Když se podíváte na jeho deníky, pomyslíte si, že ten muž je šílený,“ řekla v roce 1966 Vanity Fair Iman. Somálská supermodelka studovala v roce 1975 na univerzitě v Nairobi, když ji Peter Beard objevil. „Když navrhl focení, nenapadlo mě, co to celé spustí, viděla jsem jen možnost, jak zaplatit školné,“ řekla americké Vogue v roce 2017. Rok poté se Iman přestěhovala do New Yorku a fotila pro Vogue. „Říká, že mě našel mezi kozami a ovcemi, tvrdí, že neumím anglicky, přitom mluvím pěti jazyky,“ řekla Vanity Fair. „Nikdy v životě jsem neviděla džungli, ale Peter žije ve svém fantazijním světě. Miluje myšlenku, že mě zachránil.“
Foto: The LIFE Picture Collection via Getty Images
Cheryl Tiegs a Peter Beard, 1985
Foto: Donna Ward/Getty Images
Peter Beard na Gordon Parks Centennial Gala, Museum of Modern Art, New York, červen 2012
Prostřední ze tří synů, Peter Hill Beard, se narodil v New Yorku 22. ledna 1938 do bohaté rodiny. Později se přestěhoval do Alabamy, kde jeho otec během druhé světové války sloužil v letectvu. Po návratu na Upper East Side na Manhattanu studoval v letech 1945 až 1952 na Buckley School a poté na Pomfret School v Connecticutu. Než se zapsal na Yale, pobýval mezi lety 1956 a 1957 na Felsted School v anglickém Essexu. Chtěl studovat medicínu, ale pozděj přešel na umění.  „Byl jsem jako robot,“ prohlásil pro Vanity Fair v roce 1996. „Šel jsem do každé školy, do které chodil můj otec. Měl jsem to jednoduché. Byl jsem prostě rozmazlený.“
Keňu poprvé navštívil, když mu bylo 17 let, společně s vnukem Charlese Darwina, průzkumníkem a spisovatelem Quentinem Georgem Keynesem. Afrika ho uchvátila. „Byla totálně autentická, dokonale skutečná,“ řekl Vanity Fair. Po absolvování Yale v roce 1961 se přihlásil na praxi v reklamní agentuře J. Walter Thompson, ale brzy se do Keni vrátil s foťákem Voigtländer, který mu darovala babička. Znepokojivé fotografie mrtvých těl zebry, koster slonů a supů publikoval ve své první knize.
Foto: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images
Peter Beard, Nureyev a Lauren Hutton, 1975
Byl třikrát ženatý, jeho manželkou byla krátce v roce 1967  Minnie Cushing a od roku 1981 do roku 1983 americká modelka Cheryl Tiegs. V roce 1986 si vzal Nejmu Khanum, která byla jeho ženou i manažerkou až do konce života. Jejich dcera Zara se narodila v roce 1988.
V roce 2004 napsal autobiografická dobrodružství s názvem Zara's Tales: Perilous Escapades in Equatorial Africa, 11 příběhů věnovaných své dceři o životě na Ranči Hog. „Ti, kdo litují té nesmyslné destrukce přírody, kdo cítí, že ztrácíme něco nenahraditelného, nám mohou něco skutečného sdělit,“ psal Peter Beard a to je také jeho poslední vzkaz, kterým vyzývá k péči o svět okolo sebe.