Vogue Daily

Google Doodle připomíná dnešní narozeniny Antonína Dvořáka a jeho Novosvětské

Dnes si připomínáme 182. výročí narození geniálního českého skladatele Antonína Dvořáka. Ale nejen to, před 130 lety poprvé zazněla jeho slavná Novosvětská symfonie v Carnegie Hall v New Yorku. A co víc, Google se do toho přidává svým jedinečným Doodlem.
Foto: Getty images / courtesy of Havas PR Prague / Koláž: Emma Kotian
Začněme tím nejnovějším – Google Doodle, tedy speciálně upraveným logem na úvodní stránce, které zpřístupňuje okno do historie. Kevin Laughlin, americký „Doodler“, který v minulosti oživil Staroměstský orloj, tentokrát dal Dvořákovi jeho vlastní virtuální orchestr. Zobrazil ho na pozadí New Yorku ve tvaru zvukové vlny.
„Hlavní melodii Novosvětské znám, protože pronikla do kulturního povědomí podobně jako třeba Debussyho Clair De Lune nebo Šostakovičův Valčík č. 2. Fascinuje mě, jak tuto symfonii ovlivnila americká krajina a zejména město New York. Proto jsem Doodle ztvárnil jako kombinaci portrétu klasického skladatele s panoramatem New Yorku 19. století zpracovaným do tvaru zvukové vlny,“ říká Laughlin. 
Foto: Kevin Laughlin
Google Doodle připomínající narozeniny Antonína Dvořáka
Novosvětská je nejen jedním ze základních děl světové klasické hudby, ale má doslova hvězdnou historii. Právě tato symfonie se stala první hudbou, která zazněla na Měsíci při přistání Apolla 11 v roce 1969. Astronaut Neil Armstrong si skladbu oblíbil již v mládí a rozhodl se ji přenést za hranice naší planety.
A abychom tuto oslavu uzavřeli okouzlujícím tónem, připomeňme si, že Národní muzeum spravuje unikátní sbírku s názvem „Archiv Antonína Dvořáka“. Obsahuje 3500 sbírkových předmětů, včetně originálního rukopisu Dvořákovy Novosvětské symfonie a dalších skvostů. A této sbírce se nyní dostalo velké pocty – byla zapsána do prestižního mezinárodního registru programu UNESCO Paměť světa.
„Jsem hrdý, že Národní muzeum má možnost pečovat o tak významnou část světového kulturního dědictví,“ konstatoval generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.