Novinky

Red to wear

Červená je teplá stimulující barva. Oživuje nás a dodává nám odvahu. Symbolizuje krev, život a energii. Lidé, kteří mají oblíbenou červenou barvu, jsou údajně srdeční, upřímní a touží po spravedlnosti.
Foto: Laura Marie Cieplik
Byla majitelkou jednoho z nejvýznamnějších a nejluxusnějších modelových domů dvacátých a třicátých let minulého století. Za inspirací jezdila na přehlídky haute couture do Paříže. Stýkala se tu s místní bohémou, mezi její přátele patřili Coco Chanel nebo Jan Zrzavý. Zatímco v Praze se šilo u Podolské, v Brně se chodilo do Feminy za Emou Javůrkovou-‑Widhalmovou. Ale nepředstavujme si ji jako chudší příbuznou slavného salonu Podolská. Okázalé interiéry pro ni navrhl architekt Jaroslav Grunt, spolu s modely pak byly představeny v časopise Salon, který vycházel v letech 1922–25 (s trochou nadsázky se dá říci, že to byla taková československá Vogue té doby).
Ema byla nejen zdrojem inspirace a extravagantních modelů pro spoustu zákaznic, ale také velmi výrazně ovlivnila svoji kmotřenku Inez. Brno tehdy hrálo důležitou roli na mapě textilního průmyslu a Inez se rozhodla, že se bude též věnovat módnímu návrhářství.
Je velmi pravděpodobné, že jména Emy Javůrkové ani Inez Tuschnerové vám nic neříkají. Stejně jako je velmi pravděpodobné, že ani dnes ani včera jste na sobě neměla nic červeného. Možná ani předevčírem a bůhví, jak tomu bude zítra.
Listopad je často vnímán jako nejsmutnější měsíc v roce. Barevné listí opadalo, příroda a města se zahalily do šedých a hnědých odstínů, do Vánoc je daleko. Jediné, co se slaví, je svátek zemřelých. Pro Československo je však také měsícem pravdy a lásky. Nemohli jsme si vybrat lepší datum.
Red to wear.
Ema i Inez červenou barvu milovaly. Nejen na svých rtech a nehtech, ale především se objevovala v jejich tvorbě. Možná věděly, že červená má vlnovou frekvenci od 390 do 450 kmitů za sekundu, a díky tomu i nejdelší vlnovou délku barevného spektra. Proto je vnímána jako barva síly. Aktivuje a povzbuzuje. Je barvou krve, ohně, lásky a vášně. A co víc potřebujeme pro život?
Jestli byla Ema symbolem luxusu, Inez Tuschnerová je velmi významnou československou výtvarnicí minulého století a její tvorba národním pokladem. Nebo by rozhodně měla být. A pokud Hollywood hledá oscarový příběh, měl by si přečíst článek Červená královna od Martina Váši. Najdete ho ve vydání, které má barvu granátového jablka. Taky karmínu. Rubínů, červenání se a zrzavých vlasů.
Červená je údajně barvou mužů. Listopad je v našich zeměpisných šířkách měsícem změny. Buďte dobré jako Inez Tuschnerová. Buďte nepřehlédnutelné.
Red to wear.
#redtowear