Novinky

D-Day: Program událostí, které čekají královskou rodinu i veřejnost

Buckinghamský palác má od roku 1960 vypracovaný přesný harmonogram kroků po odchodu královny, která zemřela ve čtvrtek ve věku 96 let. Scénář “Operation Unicorn” nastává v momentě, kdy Alžběta II. umírá ve Skotsku. Tomuto dni se říká “D-Day”.
V následujících dnech bude zvoleno datum pohřbu. Pravděpodobně se bude jednat o 9. den po úmrtí královny, ale možností je i pondělí 19. září. Mezitím běží přípravy; očekává se skotský ceremoniál, kdy bude královnino tělo přemístěno z edinburghského Holyroodhouse do katedrály St. Giles. Poté tělo převeze speciální královský vlak do Londýna. Dále bude následovat zbytek operace London Bridge, která je plánována v případě královnina úmrtí v Londýně.
Foto: Getty Images

Rakev bude umístěna v Trůnním sále Buckinghamského paláce a pět dní po “D-Day” přemístěna do Westminsterského sálu, který bude hostit oficiální pohřeb. Po třech dnech (deseti dnech po “D-Day”) poputuje do Westminsterského opatství na státní pohřeb, jež povede Arcibiskup z Canterbury. Tento den bude zároveň dnem truchlení pro celý národ. 
Už včera princ Charles přijal nový titul Karel III. Zároveň se s úmrtím královny změnily tituly dalších členů rodiny. Camilla je nyní královnou manželkou (Queen Consort), a pokud se tak nový panovník rozhodne, jeho nejstarší syn William se stane princem (nyní je oficiálně vévodou z Cornwallu a Cambridge), jeho manželka Kate pak bude princeznou.