Novinky

Odešla legenda jménem Oribe. Hvězdný kadeřník, který změnil beauty svět

Poprvé česal cover Vogue v roce 1989. Bez něj by beauty ani módní trendy, stejně jako naše koupelny, vypadaly jinak. Oribe Canales a jeho odkaz očima Fashion & Beauty Editorky Cindy Kerberové. 
Foto: David Turnley/Corbis/VCG via Getty Image
Linda Evangelista a Oribe
V pondělí módním světem proletěla smutná zpráva. Legendární kadeřník Oribe Canales zemřel ve věku 62 let. Na Instagramu se s ním rozloučila Cindy Crawford, Naomi Campbell, Eva Herzigová, Christy Turlington, Sam McKnight, Jennifer Lopez a tisíce dalších modelek, hereček a kadeřníků. Oribe nebyl jen pouhým kadeřníkem s desítkami obálek Vogue v portfoliu. Díky němu vypadá beauty svět tak, jak vypadá. Byl to právě on, kdo dokázal z přehlídkových trendů udělat obrovský byznys. Česal přehlídky všech nejlepších módních návrhářů a značek, na které si jen dokážete vzpomenout. Stejně tak je velká šance, že česal právě vaši nejoblíbenější fotku z Vogue. Ať už z americké, italské, nebo francouzské edice. Letos česal Evu Herzigovou na druhou obálku polské edice. 
Oribe Canales se narodil v roce 1956 na Kubě, do Spojených států se přestěhoval už jako dítě. Dokázal, že kadeřník může být stejně velkou hvězdou jako fotograf nebo modelka. Spolupracoval s každým, kdo v módě za posledních 40 let něco znamenal. Steven Meisel, Richard Avedon, Annie Leibovitz, Inez and Vinoodh, Peter Lindbergh, Mert & Marcus, Craig McDean, Francois Nars atd. S Marcem Jacobsem vytvořili ikonický grunge look, JLo si své nejlepší účesy nechala dělat zásadně od něj, pro brazilskou Vogue odbarvil Naomi Campbell na blond. Na své přehlídky si Gianni Versace přál jediného kadeřníka a jeho tým. 
Oribe dokázal přesvědčit, že glamour má miliony různých podob a že každé vlasy si zaslouží jen to nejlepší. Byl to právě on, díky komu se naše koupelny navždy proměnily. Když v roce 2008 uvedl na trh vlastní značku péče a stylingu, způsobil novou revoluci. První ucelená řada opravdu luxusních produktů na vlasy inspirovaná nejlepší péčí o pleť. Mýt si vlasy nikdy nebylo tak úžasné jako s jeho hedvábnými šampony v designových lahvičkách inspirovaných flakony parfémů z 19. století.
Foto: Mario Ruiz/The LIFE Images Collection/Getty Images
Oribe a Naomi Campbell
Foto: Mario Ruiz/The LIFE Images Collection/Getty Images
Oribe a modelky Dawnya, Estefania & Alia
Foto: Mario Ruiz/The LIFE Images Collection/Getty Images
Oribe a modelky Dawnya, Estefania & Alia
Nic napůl cesty. Jedině to nejlepší si zasloužilo nést jeho jméno. Stejně jako výsledkům a texturám věnoval maximální pozornost i vůním. Parfémářům dal jasný příkaz, vše musí vonět „jako byste se zavřeli do birkinky od Hermès a zemřeli“ nebo jako „červená rtěnka a cigarety“. 
Spojil hi-tech s „clean beauty“ ještě dřív, než kosmetický průmysl vůbec o tomto směru začal uvažovat. Stejně tak zakázal v rámci své značky testy na zvířatech a lepek. Zato přidal ochranu před sluníčkem. Že suchý šampon nemusí být jen bílý prášek ve spreji, dokázal také on. A že plážové vlny nemusí být tvrdé a matné od soli, ale lesklé, pružné a voňavé jako plážový klub na Riviéře.
#oribeobsessed #forever