Vogue Daily

Co přinese rok kovové krysy

Čínský nový rok, nejdůležitější asijský svátek, letos připadá na 25. ledna. Dnešek je tak prvním dnem patnáctidenních oslav zahajujících rok kovové krysy, která je prvním znamením dvanáctera čínského zvířetníku. Podívejte se s Vogue, na co se můžete těšit. 
Foto: Ralph Crane/The LIFE Picture Collection via Getty Images
British model Twiggy, California, 1967.
S čínským novým rokem se pojí legenda vyprávějící o Buddhovi, který sezval zvířata na hostinu k oslavě jejich rovnosti. Jako první dorazila krysa, poté buvol a mezi posledními pes a vepř. Buddha se po oslavě rozhodl dvanáctero zvířat odměnit tím, že jim každému daroval vládu nad jedním rokem. Ke zvířetníku se navíc přidává pět základních elementů, letošní rok je kovový.  
Oslavy čínského nového roku trvají vždy patnáct dní a vrcholí Svátkem lampionů. Tradičními barvami oslav jsou červená a zlatá a doma byste měli mít mísu pomerančů a mandarinek, které vám přinesou štěstí. Čínský rok je pohyblivý, kovová krysa bude proto vládnout až do 11. února 2021. 
Typickou vlastností krysy je potlačovaný neklid. Je rychlá a někdy až agresivní. Díky tomu však dosahuje úspěchů a dokáže být velmi kreativní. Kovový aspekt letos kryse přidává na citlivosti a vnímavosti k okolí. Každému znamení samozřejmě kovová krysa nadělí trochu jiné výzvy, její charakteristika přesto dává tušit, kudy se bude ubírat hlavní dění. 

Velké plány a zasloužené úspěchy

Rok kovové krysy přinese pracovní úspěchy, proto se nebojte plánovat ve velkém. I když se krysa někdy dokáže tvářit jako myška, nebo v případě nové kolekce Gucci jako Mickey Mouse, jsou to jen mimikry. Pokud jste četli Nikdykde Neila Gaimana, moc dobře víte, že není radno si to právě s krysami rozházet. 
I když vás to bude možná svádět k tomu se letos trochu předvádět, pokuste se krotit. Namísto toho se procvičte v umění diplomacie a chvályhodné trpělivosti. Nechlubte se svými plány, namísto toho je postupně, krok za krokem je realizujte. Pokud například sníte o tom, že navrhnete úspěšnou módní kolekci, naučte se dobře skicovat. Tak jako tichá voda mele břehy, i vy se soustřeďte především na svou práci, s nikým se příliš nesrovnávejte a budete odměněni.

Nová přátelství a inspirativní spolupráce

Krysa je malé zvíře a sama o sobě nemusí působit zrovna oslnivě. Její síla však spočívá ve spolupráci. Tam, kde jedinec v něčem konkrétním selhává, dokáže společenství vytvořit neuvěřitelné synergie. Kde uvidíte jednu krysu, počítejte s tím, že jí několik dalších kryje záda. 
Zaměřte se v roce kovové krysy na své vztahy. Nová přátelství vám otevřou úplně nové obzory. Kovový aspekt způsobí, že budete vnímavější a dokážete ze sebe nabídnout to nejlepší. A přicházejí také zajímavá partnerství v módním světě. Značka H&M už dříve na rok 2020 ohlásila spolupráci s Johannou Ortiz a v dubnu bude k dostání také kolekce, na níž se podílí Sabyasachi Mukherjee, který loni oslavil úspěšných dvacet let své značky.

Zodpovědný přístup a nápaditá originalita

Krysa je labužnická, miluje luxus a ráda hromadí. Kovový aspekt však letos vnáší do jejího světa trochu jiný pohled na věc. Nový lunární cyklus přichází téměř současně se vstupem do nové dekády a to více symbolizuje nové začátky. Ve světě se proměňuje vnímání hodnot a také módní průmysl reaguje na větší snahy o udržitelnost a péči o životní prostředí. 
Méně už je nějakou dobu nové více, takže pořádně provětrejte nejen šatníky, ale také svá přesvědčení. Luxusní šperk je hodnotná investice na celý život, inspirovat se můžete například u značky Tiffany, která přichází s kolekcí k novému čínskému roku. A pokud berete udržitelnost opravdu vážně, možná právě letos popustíte uzdu své fantazii a vrhnete se do vlastní tvorby.