Vogue Daily

Vše nejlepší k 60. narozkám, Barbie

„Filosofií Barbie je, že díky panence malé dívky mohou být, kým chtějí,“ nechala se slyšet Ruth Handler, která tuhle bombastickou hračku vymyslela. Fashion Features Editor doplňuje fun fact: kluci taky.
Poslední průzkum dokazuje, že nejlepší hračkou všech dob je panenka Barbie. Počet dotázaných? Jeden. Já.
Princezna, astronautka, zooložka, hasička, doktorka, pilotka – pokud někdo nemůže mít stručné CV, je to panenka Barbie. Prostě proto, že dvě stovky povolání na jednu stránku nenacpete. Věděli jste, že roku 1992 dokonce kandidovala na prezidentku? Ruth Handler měla k jejímu vytvoření koncem padesátých let dobrý důvod. Zatímco její syn si mohl s chlapeckými hračkami v ruce snít o tom, jak dobyde svět, její dcera měla znatelně limitovanější možnosti. Sortiment v hračkárnách jí dával na výběr: může si hrát na maminku nebo chůvu. Wow, tolik vzrušujících možností! Co si asi zvolí? Panenka tak od samého začátku ztělesňovala to samé – možnost volby.
Foto: Mattel
Barbie jako Amelia Earhart
Už jako dítě jsem to vnímal i já. Přestože Barbie mířila na dívky, já si v podstatě nechtěl hrát s ničím jiným. Nic mě nebavilo tolik jako ji česat a vytvářet další a další oblečení ze zbytků látek od maminčiny krejčové. Škoda, že ze mě není módní návrhář. Měl bych super background story k vyprávění novinářům. Ale tak není všem dnům konec, podívejte se na Victorii Beckham.
Za dobu své existence Barbara Millicent Roberts, jak se jmenuje celým jménem, dostala mnoho podob a současnou společnost dnes odráží vcelku věrně. Kromě toho, že je z kariérního hlediska děsivě kvalifikovaná, má různé odstíny pleti a fyzické atributy vůbec, od rysů obličeje až po tělesné proporce. Pochopitelně. Identifikovat se s blond běloškou, která má pas tak štíhlý, div se ve větru nezlomí, to chce bujnou fantazii.
Já evidentně bujnou fantazii měl, protože mi ke štěstí stačilo, pokud se Barbie dala česat a mohla nosit podpatky. Ty s plochými chodidly mě nikdy moc nebraly, no offense.
Foto: Mattel
Barbie jako Frida Kahlo
Škoda, že když jsem byl malý já, nevznikalo tolik panenek odrážejících skutečné vzory. Dnes už si děti mohou hrát s umělkyní Fridou Kahlo, Amelií Earhart (první ženou, která sólo přeletěla Atlantik) i Misty Copeland, první afroamerickou primabalerínou souboru American Ballet Theatre. Pokud si rády prohlížejí Vogue, možná docení i to, že jejich Barbie může mít v šatníku modely od Karla Lagerfelda i Comme des Garçons. První známý návrhář, který pro ni něco vytvořil, byl Oscar de la Renta. To se psal rok 1985.
Foto: Mattel
Panenka Proudly Pink
Foto: Mattel
Foto: Mattel
Nevím, u koho šije tahle výroční Barbie, ale podle bot bych tipoval, že má ráda Demnu Gvasaliu. Není senzační? Celá v růžové. Dokonce se jmenuje Proudly Pink. A podívejte se na ten výraz. Rozhodně moje aktuální favoritka, the bitch y’all love to hate.