Vogue Daily

Rouška od Alexmonhart v číslech

Důvodů, proč si pořídit právě ji, je více. Její materiál, její střih, její design a v neposlední řadě podpora lokální designérky. V případě ústenky, na níž značka Alexmonhart později spolupracovala s Konsepti, pak i podpora Lombardie.
Jakmile byla vyhlášena karanténa, designérka Alex Steklík Monhart začala zpracovávat veškerý materiál, co zrovna měla (od lehkého úpletu určeného na kolekci triček až po pevnou látku na tašky), aby vytvořila tolik potřebné roušky. Každou kreslí, stříhá, připravuje k šití švadlenám, od nichž se roušky vrací zpět do ateliéru značky, kde na ně Daniel Steklík nažehluje logo. Hotové kusy se pak zabalí a hurá na poštu. Zní to jako snadný proces? Ve skutečnosti je tak náročný, že bylo brzy potřeba, aby pomáhali i přátelé a rodina, čímž vznikla menší karanténní manufaktura. Jak výroba probíhá, si můžete prohlédnout v galerii.
Rouška číslo 1 se ušila 17. března.
Nejdivočejší den byl zatím 4. dubna, kdy dorazilo 800 poptávek.
Spotřebovalo se 130 metrů látky a 8 kilometrů stuhy.
K dnešnímu dni bylo za dobrovolný příspěvek ušito a rozesláno 3000 roušek.
500 kusů putovalo zdarma do nemocnic, porodnic a ordinací, 100 zaměstnancům pošt na Praze 7 a 10.
Nejvyšší příspěvek za roušku činil 10 000 Kč.
Nejnižší 15 Kč.
Foto: Adriana Fialová
Tisk loga, balení roušek a čekání na poště Danielovi zabralo 300 hodin.
70 hodin Alex strávila jen komunikací ohledně poptávek.
Náklady na jednu roušku (tj. na látku, stuhu, tiskový materiál a švadlenu) činí 75 Kč za kus.
Na výrobě roušek se podílelo švadlen.
Když Alex dostala nabídku spolupráce od Konsepti, neváhala. Vznikla speciální edice 300 charitativních roušek, polovina z prodeje putuje na pomoc těžce zasažené Lombardii. Jedna stojí 400 Kč, k sehnání v showroomech Konsepti.
Foto: Adriana Fialová
Materiál: 100% bavlna s certifikací Oeko-Tex 100, vyrobená v Česku z vysoké gramáže – lepší ochrana proti kapénkovému přenosu viru. Mimochodem, tato látka se obvykle používá na ochranné obleky.
Doporučená doba vyváření: 10 minut po každém nošení. Jen tak může ústenka zůstat sterilní.