Vůně

Nové české parfémy v režii emocí a se spoustou překvapivých detailů, které okouzlí i vás

Pohled beauty editorky na novou řadu parfémů značky Alexmonhart. Co můžete čekat od unisexových vůní ve výrazných flakonech? 
Foto: Shotby.us
Parfém The Ritualist, ALEXMONHART
Alexmonhart. Česká značka, která se stala synonymem pro mimořádně stylové a řemeslně dokonalé batohy a kožené doplňky, se pustila do divokých beauty vod a představuje kolekci šesti unisexových parfémů The Lexicon of Eternity. Proč byste o ní měli vědět taky? Třeba už jen kvůli tomu, že se opravdu povedla ve všech směrech. 
Slovy jejích tvůrců jde o „unikátní a odvážné vonné kompozice, kterou jsou stejně jako naše módní doplňky nadčasové a exkluzivní“. Zrod tohoto odvážného projektu sleduji již pár let od původního konceptu a prvních flakonů po finální výsledek, který s tím, čím měl být na počátku, nemá nic společného. Zde musím říct, že obrat o 180 ° bylo to nejlepší rozhodnutí, které Alexandra Monhart a Daniel Steklík mohli udělat. Když mi v zimě přinesla spoluzakladatelka brandu do redakce první vzorky finálních vůní, okamžitě ve mně vzbudily nadšení. Pamatuji si, jak jsem na ni při očichávání jednotlivých vůní vyhrkla: „Svět je zase v pořádku.“ O to větší emoce jsem si zažila o pár týdnů později nad samotnými flakony, které odpovídají vizuální identitě značky a nadchnou každého milovníka minimalismu, který ovšem zároveň ocení dobře namíchanou barvu. 

Česká parfémářská scéna je zase zajímavější

V posledních letech zaznamenáváme na české scéně boom vůní. Objevují se větší či menší projekty, vznikají nové značky, ty stávající se rozšiřují do zahraničí. Dnes už docela dobře můžete najít mezi lokálními brandy svého favorita. Teď to díky šestici nových vůní jde ještě jednodušeji. Kolekce Alexmonhart je o to zajímavější, že jde o počin módní značky. V zahraničí je to naprostý standart, v Česku velmi odvážný krok, který se nemusí nutně na místním trhu podařit, jak jsme viděli v minulosti.
„Je to obrovská výzva a také velký závazek. Kvůli našemu sklonu k perfekcionismu a složitému řešení legislativy to byla dlouhá cesta,“ vysvětlují Alex s Danielem. Efektní minimalistické flakony ve výrazných barvách se vyrábějí v Dubaji, samotné vůně vznikly ve Francii. „My sami nejsme parfémáři, proto jsme oslovili jeden z nejlepších parfémářských domů v Grasse, aby nám vytvořil vůně na míru. Nebylo to vůbec jednoduché, protože jsme pro ně velmi malá značka. Naštěstí se jim náš koncept líbil natolik, že souhlasili. Celkem trvalo tři roky, než jsme dospěli k finální podobě.“ Mimochodem na stejném místě vznikají vůně značek jako Mugler, Dolce & Gabbana, Jo Malone London, Kilian, BDK nebo Frederic Malle.

Šest vůní, šest barev, šest osobností

Kolekce unisexových parfémů The Lexicon of Eternity staví na principu archetypu osobností pojmenovaných The Raver, The Dreamer, The Thinker, The Ritualist, The Avantgardist a The Minimalist. Každý z šestice parfémů se odkazuje k typizované osobnosti, což velmi usnadňuje orientaci, ale dost dobře se vám může stát, že zjistíte, že vám nakonec sedne úplně jiný charakter, než čekáte, nebo kombinace dvou a více – i to je v pořádku. Můžete je nosit samostatně, ovšem tvůrci počítají i s tím, že je budete mezi sebou kombinovat a vrstvit. „Je jedno, jestli trávíte svůj čas v klubu, galerii nebo na jógamatce či snad stíháte všechny tyto činnosti v jeden den. Je to právě konstelace vašich mnoha osobností, která vás dělá výjimečnými,” shrnuje designérka.
The Dreamer je pudrově dřevitá vůně s netradičními ingrediencemi jako fenykl, ananas a šafrán, které postupně přecházejí do poetických tónů cedrového dřeva obaleného mechem, kašmírem a šedým jantarem. Jak už samotný název napovídá, tato vůně roztáčí fantazii na plné obrátky. The Raver je naopak velmi animální, přímočará vůně, v níž se mísí výrazné, z počátku nasládlé akordy rychle přecházející do čisté esence sexu. Velmi divokého sexu. Nic pro plaché povahy. 
The Minimalist doslova hladí, nabízí komfort a klid. V podobném duchu se nese také The Thinker, ovšem zároveň jsou ty dvě jako černá a bílá. The Ritualist se řadí mezi velké, opulentní, extravertní parfémy, které rozhodně nemůžete minout bez povšimnutí. Harmonická kombinace dřev včetně Palo Santo s elegantní růží může pro vás být velká večerní stejně dobře jako perfektně padnoucí kalhotový kostým na den.
The Avantgardist je přesto tím, čím byste čekali, že bude. Ale taky dokáže překvapit. Kombinace koňaku, karafiátu, jasmínu a tabáku s muškátovým oříškem sama o sobě zní jako recept na zhýralý večer ve velmi exkluzivním soukromém klubu, do kterého potřebujete pozvánku alespoň od tří členů, aby vás vůbec pustili dovnitř. Pokaždé, když si k této vůni přičichnu, automaticky se musím usmát a zavzpomínat na své party období v Londýně v minulé dekádě. 

Vogue verdikt

Po vizuální stejně jako po obsahové stránce mají parfémy Alexmonhart potenciál nejen se dobře prosadit na tuzemském trhu, ale rozhodně bych se neomezovala jen na něj. Každá z vůní, stejně jako celá kolekce dost dobře může obstát v tvrdé konkurenci mezinárodní niche scény. Stojí za nimi renomovaní parfemáři s dlouholetými zkušenostmi, takže o kvalitě esencí a jejich finálním zpracování nemusíte mít žádné pochybnosti. Jsou stejně kvalitní jako jakýkoliv francouzský parfém, na který si vzpomenete. Zároveň mají něco, co ty zahraniční velmi často postrádají, totiž autentický příběh a promyšlenost všech detailů, na níž je vidět, že tvůrci sami sobě dali luxus času a nic neuspěchali přesně podle hesla Only the best is good enough. 
Součástí kolekce je i praktický discovery set, díky němuž si můžete vyzkoušet všechny vůně a jejich vzájemné kombinace.