Vogue Daily

Exkluzivně: Eva Herzigová navrhla košili pro značku Karl Lagerfeld

Výstava, jež připomíná Karla Lagerfelda (všestranného umělce, mimo jiné kreativního ředitele módních domů Chanel a Fendi), přichází do Prahy. Mezi vybranými díly bude i košile, kterou navrhla Eva Herzigová.
„Kdybyste se mě zeptali, co bych v módě nejraději vynalezl, řekl bych bílou košili,“ vítala Karlova slova hosty u vchodu na vernisáž k výstavě A Tribute to Karl: The White Shirt Project. Tu uspořádali designérovi blízcí přátelé a spolupracovníci, aby uctili jeho památku.
Foto: Archiv Karl Lagerfeld
Takashi Murakami
Foto: Archiv Karl Lagerfeld
Kaia Gerber
Foto: Archiv Karl Lagerfeld
Lucky Blue Smith
Foto: Karl Lagerfeld
Gigi Hadid
Od jeho smrti letos v únoru na tvorbu značky Karl Lagerfeld dohlíží Carine Roitfeld, bývalá šéfredaktorka pařížské Vogue. Právě ona projekt zaštiťuje. „Když přemýšlím o nejvíc ikonických návrzích Karlovy kariéry, vybaví se mi právě jeho bílé košile,“ říká. „Neumím si představit lepší způsob, jak oslavit jeho tvůrčí vášeň.“
Uvnitř na návštěvníky čekaly košile, které navrhly hvězdy jako modelky Kate Moss a Cara Delevingne, Gigi Hadid i Kaia Gerber, ale také třeba herečka Diane Kruger, návrhář Alessandro Michele nebo umělec Takashi Murakami. Zkrátka lidé z Karlova blízkého okolí – lidé, kteří ho inspirovali.
Foto: Archiv Karl Lagerfeld
Jednu z košil navrhla také Carine Roitfeld, autorka projektu
Foto: Archiv Karl Lagerfeld
Košile, kterou vytvořil Takashi Murakami, zezadu
Foto: Archiv Karl Lagerfeld
Košile od Kate Moss
Výstava nyní přichází díky společnosti Vermont také do Prahy. V obchodě značky, který se nachází v Nákupní galerii Myslbek, můžete vybrané košile vidět na vlastní oči už od středy. Jednu z nich navrhla modelka a Editor-at-Large Vogue CS Eva Herzigová.
Foto: Archiv Karl Lagerfeld
Košile navržená Evou Herzigovou
Foto: Archiv Karl Lagerfeld
Eva Herzigová
Eva měla s Karlem krásný vztah. „Měli jsme stejnou velikost. Byli jsme stejně stavění. Stejná šířka ramen, výška, délka ruky… Jakmile na to Karl přišel, dával mi vlastní oblečení, co nikdy nenosil – bílý oblek Dior navržený Hedim Slimanem, naškrobené bílé lněné župany šité na míru,“ vzpomínala na něj v dubnovém vydání. „Přehlídky Chanel jsem chodila od začátku své kariéry. Rád pracoval s novými, začínajícími modelkami. V té době jsem s ním neměla nijak výjimečný vztah. Skutečné pouto mezi námi vzniklo až mnohem později, tehdy jsem pro něj už ani nechodila. Bylo to, když se začal blíže zajímat o fotografii. Spolupracovali jsme na spoustě projektů, ale pro mě nejvíc znamenala kniha A Portrait of Dorian Gray. A s kapkou hrdosti můžu říct, že to byl můj podnět, aby ze mě udělal postavu Doriana. Karl si tu myšlenku naprosto zamiloval! A tím, že jsem inspirovala génia, jsem se já cítila jako v nebi.“
V obchodě si budete moct ikonickou bílou košili Karl Lagerfeld nejen pořídit, ale také nechat potisknout na přání, třeba některou z Karlových skic.
Tím projekt nekončí. Sedm z košil bylo vyrobeno v sedmdesáti sedmi kusech a je možné si je zakoupit přes e-shopy KarlFarfetch. Každá stojí 777 eur. (Odkaz ke šťastnému číslu designéra – jeho nejmilejší Pařížský obvod byl sedmý, dokonce v něm i bydlel, a i název jeho knihkupectví a vydavatelství je 7L.) Výtěžek poputuje na lékařský výzkum na pařížské Descartesově univerzitě.