Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vogue Daily

Brýle pro první českou prezidentku

Martin Váša2. 10. 2020
Znepokojivé uvědomění, že poslední ženou vládnoucí české zemi byla Marie Terezie, inspirovalo duo Anastázii a Pavla Kahotské ze studia Nastassia Aleinikava k navržení brýlí pro zatím neznámou první českou prezidentku. Patero osobitých obrouček pro budoucí hlavu státu doprovází otevřený dopis.
Studio Nastassia Aleinikava se toho nebojí. Estetika designérů/řemeslníků Anastázie a Pavla Kahotských byla vždy o kapku progresivnější, než jsme zvyklí, a koncept nové kolekce není výjimkou. Dali totiž vzniknout brýlím pro zatím neznámou první českou prezidentku.
Modelů vytvořili rovnou pět. Mají připomínat pět ctností, s nimiž by paní prezidentka měla vládnout sobě i lidu. Statečnost, umírněnost, spravedlnost, moudrost a láska.
Obroučky Umírněnost, Nastassia Aleinikava, 16 000 Kč
Foto: Archiv studia Nastassia Aleinikava
Obroučky Umírněnost, Nastassia Aleinikava, 16 000 Kč
Obroučky Moudrost, Nastassia Aleinikava, 18 000 Kč
Foto: Archiv studia Nastassia Aleinikava
Obroučky Moudrost, Nastassia Aleinikava, 18 000 Kč
Obroučky Spravedlnost, Nastassia Aleinikava, 18 000 Kč
Foto: Archiv studia Nastassia Aleinikava
Obroučky Spravedlnost, Nastassia Aleinikava, 18 000 Kč
Každé obroučky jsou originál. Stroj pouze vyznačuje obrys obrub, brus a leštění probíhají v ruce. Než hotové brýle spatří světlo světa, trvá v rozmezí čtyř dnů a týdne. Potom už zbývá zasadit malé zirkonové sklíčko a na konce stranic větší zirkony od Preciosy.
Níže si můžete přečíst otevřený dopis, který Anastázie s Pavlem naší budoucí paní prezidentce napsali.
Obroučky Láska, Nastassia Aleinikava, 16 000 Kč
Foto: Archiv studia Nastassia Aleinikava
Obroučky Láska, Nastassia Aleinikava, 16 000 Kč
Obroučky Statečnost, Nastassia Aleinikava, 20 000 Kč
Foto: Archiv studia Nastassia Aleinikava
Obroučky Statečnost, Nastassia Aleinikava, 20 000 Kč
Vážená paní prezidentko,
přijměte tento možná vůbec první dar ku příležitosti Vašeho zvolení.
V době vzniku těchto řádek nejste v úřadu, nejste zvolena, zatím jste neprošla ani prvním ani druhým kolem voleb, nepsalo se o Vás v novinách, neproběhla Vaše kampaň, dokonce není ani známa Vaše tvář. Věřte ale, že na Vás myslíme už delší čas.
V našich přáních a snech jste.
Vaše obrysy, mohlo by se zdát, jsou nekonkrétní. A přeci to není pravda. Hodnoty, které zastupujete, mohou být pro leckoho příliš všeobecné. Přesto ale nejsou samozřejmé, jak jsme se mohli přesvědčit v minulých letech. Demokratický postoj založený na mravnosti, ctnosti, respektu, pokoře a laskavosti nevyhrával volby. Nebyl hlavní náplní ani okrajovým rysem činů našich představitelů a národu po něm vznikl deficit. Arogance moci spalovala naši zem jako dlouhotrvající sucho pustošící krajinu. Bystřiny morálky utichly a s nimi i řeky sytící vizi národa založeném na humanismu. Zpustli jsme. Nenapojena vyššími cíli se naše společnost rozdrolila na vyprahlou drť chytající se stébel a starající se jen o své vlastní přežití.
Naše země byla v posledních 100 letech zkoušena. Zkoušejícím nebyl nikdo menší než dějiny, kolos valící se přes hory na našich hranicích a ženoucí naše sebevědomí do úkrytu. Dvacáté století nás nechalo postavit na nohy, aby nás následně přimělo ohnout hrb a s ním i charakter. Donutilo mnoho z nás dělat věci, které nyní zapíráme. Podepisovat dokumenty, které zmizely. Stát po boku lidí, kterým dnes říkáme oni. Bylo to období bojů mužských eg, poměřování sil a podlosti. K závěru tohoto divného století jsme se znovu mohli nadechnout. Vylézt ze svých úkrytů a ukázat světu naši šikovnost, smysl pro humor i umění. Dali jsme si motto „Pravda vítězí“ a těšili se z tak dlouho odpírané svobody. Přelom tisíciletí jako nový začátek.
Pokřivená páteř se ale, stejně jako dávná válečná zranění, začala ozývat. Znovu jsme zatoužili po pevné ruce sevřené v pěst a hrozící „Tahle země je naše!“. A my, co jsme se cítili být především Evropany a světoobčany, jsme se ptali: „Čí?“. Přišli další siláci, muži s nečistými úmysly, kteří nemyslí na remízky, na malé potoky a rosu, ale na násilně vyhloubený kanál a předražené přehrady. Bylo zřejmé, že pro změnu musíme hlouběji. Svrchní půda byla příliš prosycena škodlivinami. V té době jste nám přišla na mysl Vy.
Žena!
Naší poslední panovnicí byla Marie Terezie a období jejího vládnutí do našeho kraje přineslo plody, ze kterých čerpáme dodnes. Stejně jako když sundají koni klapky z očí, jako když si člověk nasadí nové brýle, obzor se rozšířil, projasnil a vyčistil. Naše výhledy najednou nebyly ohraničené černými páskami a neprůhledné skrz četné šrámy.
Polovina obyvatel jsou ženy, a přesto je jejich prostor zúžen. Nejsou přitom horšími sportovkyněmi, vědkyněmi, myslitelkami, lékařkami, řemeslnicemi, inženýrkami, zahradnicemi, podnikatelkami, modelářkami, političkami a už vůbec ne lidmi než muži. Celá polovina lidstva je zastíněna piedestalem a sošným obrazem muže-vládce. O celou jednu polovinu možností jsme byli dlouho slepí.
Díky Vám si nyní můžeme s úlevou vydechnout. Přišla jste v nejvyšší možný čas, ale jste tu a my vidíme, jak se znovu meze zelenají a jak i ten nejmenší potok má prostor pro meandry uzdravující se krajinou. Projasnila jste naše výhledy.
Přijměte proto náš dar k Vaší inauguraci. Brýle vytvořené speciálně pro Vás. Abyste s nimi byla připravena prohlédnout nečistá jednání a vidět do budoucnosti. Mít jasné vize a spatřit věci nezkresleně ze všech úhlů pohledu.
Těšíme se na Vás.
Srdečně
Anastázie a Pavel Kahotski