Knihy

Detektivky, kvůli kterým neusnete

Je čas zabalit se do kašmírové deky, zapálit kvalitní svíčku, otevřít si něco dobrého k pití a strávit večer s těmi nejlepšími z nejnovějších detektivek. Ale pozor, dost možná dnes nezamhouříte oči, protože následující příběhy jsou natolik napínavé, že je budete chtít dočíst bez přestávky. 
Foto: Eric Carpenter/John Kobal Foundation/Getty Images
Judy Garland

Jan Gardner: Devátý neznámý

Milujete seriál První republika? Tato kniha je od stejného autora, ale bude vás bavit možná ještě více. Na silvestrovské party v roce 1929 krátce po půlnoci oloupí hosty britské ambasády trojice maskovaných mužů. O tři dny později se všem okradeným šperky vrátí. Všem kromě Emily Vavřincové. Nenapodobitelná prvorepubliková atmosféra se tak vrací i ve druhém případu netradiční detektivní dvojice: Emily a jejího komorníka Edgara. Ti se společně vrhají do víru společenského života československé smetánky, přičemž každý čelí výzvě. Komorník se poprvé v životě zamiluje, zatímco Emily je obviněna z vraždy. Jak tohle celé dopadne?
Foto: Knihy Dobrovský
Kniha Jan Gardner: Devátý neznámý

Robert Galbraight: Černočerné srdce

Šestý případ Cormorana Strika a Robin Ellacottové je konečně tady. I když si Edie Ledwellová Robin stěžuje, že ji coby spoluautorku animovaného seriálu Černočerné srdce prý neustále pronásleduje internetový uživatel s přezdívkou Anomie, Robin usoudí, že jí nemůže nijak pomoct, a vše pustí z hlavy. Za pár týdnů ale přijde šok:  mladou ženu totiž kdosi zavraždí na hřbitově Highgate. Robin a Cormoran Strike se pouštějí do pátrání a brzy narazí na zcela nové podoby zla. Od této novinky se jen těžko odlepíte, doporučujeme silnejší ranní kávu.
Foto: Kniha Zlin
Kniha Robert Galbraith: Černočerné srdce

Tereza Bartošová: Dceřina kletba

Od autorky knižního hitu Vodník přichází další napínavý příběh. Poručík Tomáš Vyskočil podléhá ženským svodům, a zatímco se jeho manželství ocitá v ohrožení, je uprostřed Příbrami nalezen těžce podchlazený opilec, který po pár hodinách v nemocnici umírá. Taková smrt by kriminálku mohla nechat v klidu, kdyby se však dotyčný nedávno nezmínil, že mu kdosi usiluje o život. A tak se Tomáš s kolegou Honzou Richterem pouštějí do vyšetřování zločinu, po jehož vyřešení nikdo netouží. 
Foto: Motto
Kniha Tereza Bartošová: Dceřina kletba

Zatmění: Jo Nesbø

Pokud jste doposud nepropadli kouzlu severských detektivek, dovolte si to teď, protože co jiného byste kromě sauny v zimě chtěli dělat? Třinácté pokračování případů Harry Holea bude ideální i pro ty, kteří jej ještě neznají. Harry se vrací domů z Los Angeles, kde se marně snažil upít se k smrti. V patách má však vymahače dluhů a před sebou vraždu dvou mladých žen. Ze zločinu je obviněn známý realitní magnát. Harry následně jako soukromý vyšetřovatel sestaví tým odpadlíků: zkorumpovaného policistu, psychologa umírajícího na rakovinu a bývalého taxikáře prodávajícího kokain. Čas letí jako splašený, vrah je vždy o krok napřed a krvavé zatmění se neúprosně blíží… Čtení, které stojí za probdělou noc.
Foto: Kniha zlin
Kniha Jo Nesbo: Zatmění

Tíživé ticho: Robert Bryndza

Detektivní krimi romány od Roberta Bryndzy jsou zaručenou kvalitní dávkou napětí i brilatních zápletek. Aktuální kniha vypráví o lékařce Maggie, která žije idylickým životem. Jednoho dne však k ní do nemocnice přivezou postřeleného muže v povědomém oblečení. Přese všechnu snahu se manžela nepodaří zachránit a Maggie je přesvědčená, že se stal obětí vloupání. Policejní zpráva zní ale jasně: spoušť stiskl Will sám. Hned po pohřbu odjíždí zdrcená žena do jejich prázdninového domu na malém chorvatském ostrově, aby unikla realitě. Jenže ta ji dostihne i zde — a je mnohem temnější, než čekala. Jak si Maggie skládá střípky dohromady, zjišťuje, že Willova smrt souvisí s někým z jeho minulosti, s někým, kdo udělá vše pro to, aby umlčel i ji.
Foto: Cosmopolis
Kniha Robert Bryndza: Tíživé ticho