Knihy

Ve dvou se to lépe táhne

Jak nejlépe oslavit Světový den knihy, který každoročně připadá na 23. dubna? Vybrali jsme pro vás čtyři romány, kterým to sluší ve dvojici, a to se svou filmovou adaptací.
Foto: Ikar/Martinus

Malé ženy

Patří mezi literární klasiku a knižně vychází opakovaně v mnoha jazycích. Příběh čtyř sester, romantické Mag, revoltující Jo, jemné Beth a zhýčkané Amy, je zasazený do doby americké občanské války (v letech 1861 až 1865). Dívky mají strach o svého otce, který ve válce bojuje, a současně řeší každodenní drobné starosti i radosti. Kniha je místy až úsměvně naivní, čímž však odráží dobu svého vzniku a nijak jí to neubírá na půvabu. Nový český překlad zahrnuje také druhý díl, který sleduje další osudy hlavních hrdinek. Filmové zpracování v podání režisérky, jejíž debutový film Little Bird byl rovněž nominován na Oscara, je už čtvrtým celovečerním filmem podle knihy a jde o citlivé, přitom velmi moderní pojetí. Bude vás bavit. 
Kniha – Louisa May Alcott (1868 a 1869), česky vydalo například nakladatelství Ikar v roce 2020
Film – režie Greta Gerwig, 2019, v hlavních rolích Emma Watson, Florence Pugh, Laura Dern a Eliza Scanlen
Foto: Mladá fronta

Švadlena

Do malého australského města se vrací Tilly, kterou ve filmu hraje Kate Winslet. Čtenář i divák se postupně dozví, proč za pohnutých okolností opustila domov, a mezitím se seznamuje s různě svéráznými obyvateli. I když je místní společnost rozhodnutá mezi sebe Tilly nepřijmout, její nádherné róby si postupně získají každého. A právě tehdy se to, co vypadalo na romantiku, rozvine v dechberoucí drama. Rodící se milostný vztah s Teddym je tentokrát jen kulisou mnohem temnějšího příběhu. Zatímco kniha vás vtáhne do děje promyšleným popisem emočních pochodů hlavních postav, film si užijete díky neuvěřtelným róbám ve stylu haute couture padesátých let. Chcete obojí. 
Kniha – Rosalie Ham (2000), česky vydalo nakladatelství Mladá fronta v roce 2020
Film – režie Jocelyn Moorhouse, 2015, hlavní role Kate Winslet a Liam Hemsworth
Foto: Leda

Emma

Neexistuje snad větší klasika než vtipné, svěží a nadčasové romány Jane Austen. Emma vyšla poprvé v roce 1815 a patří mezi to nejlepší, co autorka napsala. Dobře vybranou citací okouzlíte jak profesora angličtiny, tak své přátele. Když Emma, dívka z dobré rodiny, prohlásí, že pokud má žena pochybnosti o romantické nabídce nějakého muže, určitě by jej měla odmítnout, nezbývá než souhlasit. Na filmových plátnech toto a jiná moudra pronášela například Gwyneth Paltrow (1996), Romola Garai (BBC, 2009) a nejnověji jste mohli vidět Anyu Taylor-Joy v adaptaci, která do kin přišla v únoru 2020. 
Kniha – Jane Austen (1815), česky vydalo například nakladatelství Leda v roce 2009 (v roce 2020 chystá vydání Albatros/CooBoo)
Film – režie Autumn de Wilde, 2020, v hlavních rolích Anya Taylor-Joy, Johnny Flynn a Bill Nighy
Foto: Ikar/Martinus

Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů

Autorka humoristických esejů Juliet se vydává pátrat po autorovi dopisu zmiňujícího záhadný Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů. Cesta ji zavede až na ostrov Guernsey, kde se seznamuje se svérázným místním společenstvím a jejich osudy během druhé světové války. Román nejenže dokazuje, že i těžké téma lze uchopit poeticky a lidsky, ale po jeho přečtení budete mít neodolatelnou chuť na ostrov vyrazit. Je to jediné dílo Mary Ann Shaffer, které dokončila její neteř Annie Barrows, a jde o neuvěřitelně čtivé mistrovské dílo v dopisech, kterému skvělé filmové zpracování s Lily James v hlavní roli navíc dodává barvy a hlas. Až se podíváte na film na Netflixu, stavte se pak i pro knihu. Jsou jako dvě strany jedné mince.
Kniha – Mary Ann Shaffer a Annie Barrows (2008), česky vydalo například nakladatelství Ikar v roce 2018
Film – režie Mike Newell, 2018, v hlavních rolích Lily James, Michiel Huisman, Glen Powell (aktuálně na Netflixu)