Knihy

Lana Del Rey vydává knihu poezie

Tvorba Lany Del Rey byla vždy poetická, od textů až po celkovou image. Dalo by se říct, že s Laniným dotykem se na básnické dílo mění úplně vše. Není tak vlastně žádným překvapením, že na trh přichází její sbírka poezie s názvem Violet Bent Backwards Over the Grass.
K poezii měla zpěvačka vztah od samého začátku. Ve svých textech často odkazuje na Walta Whitmana nebo Sylvii Plath, na jejím albu Honeymoon je dokonce skladba Burnt Norton, která je recitací stejnojmenné básně od T. S. Eliota. 
Kniha Violet Bent Backwards Over the Grass, jejíž obal zdobí citrusy, obsahuje více než 30 básní. Říká se, že Lana své písně staví na nostalgii po minulé éře, kterou ve skutečnosti nezažila. To se v knize projevuje na stránkách, které jsou nejdřív psány na stroji a až poté digitálně natištěny. Vzácné překlepy jsou opraveny perem, některé řádky jsou nakřivo (což naznačuje pokřivené vložení papíru) a jedna báseň na sobě má něco, co vypadá jako kávová skvrna.
Názvy jsou tak romantické, že si umíme představit, jak je má někdo vytetované na předloktí. Never to Heaven, Bare Feet on Linoleum nebo LA Who Am I to Love You?, která je milostným/nenávistným dopisem adresovaným Los Angeles. Byla také první nahrávkou z audioknihy s hudebním podkresem od Jacka Antonoffa (který s Lanou již pracoval na desce Norman Fucking Rockwell! a na tento podzim chystají další s názvem Chemtrails over the Country Club).
Než sbírka 29. září vyšla v USA, Lana na svůj Instagram nahrála video, kde čte věnování a představuje první ukázky. Obálku zdobí kresba od umělkyně Eriky Lee Sears.
Kniha v České republice vychází 12. 10.