Knihy

O módě, stylu a času: Výjimečné knihy pro dlouhé zimní večery

Můžete je brát jako skvělý zdroj informací nebo jako designový kousek, který bude přitahovat zvědavé oči každého, kdo kolem nich projde. Obojí je v pořádku. Tyto knihy fungují tak i tak. Oceníte jejich design a originální balení, stejně jako výjimečný obsah plný fotografií a ilustrací od legendárních umělců. Udělejte radost sami sobě a nezapomeňte je připsat na seznam dárků k Vánocům, které se rychle blíží. 

Creating Infinity: Yayoi Kusama x Louis Vuitton

Foto: Rizzoli
Kniha Creating Infinity: Yayoi Kusama x Louis Vuitton
V kulaté krabičce, jejíž kombinaci barev si můžete ze čtyř možností vybrat sami, se ukrývá pestrobarevná publikace o spolupráci mezi japonskou umělkyní Yayoi Kusamou a značkou Louis Vuitton, která pokaždé vzbudila obrovskou pozornost. Nezapomenutelné kolekce připomíná samotná Kusama, která vytvořila originální úvod knihy. Marc Jacobs tu vzpomíná na samotné počátky výjimečného spojení. O svůj profesionální názor se v knize dělí řada kurátorů, výtvarných umělců a hudebníků. Najdete na 240 stránkách tu svou kabelku, boty nebo oblečení z puntíkovaných kolekcí se slavným monogramem?

Byredo

Foto: Rizzoli
Kniha Byredo
Před 17 lety založil Ben Gorham ve Stockholmu jednu z nejslavnějších značek současnosti. Na začátky, nezapomenutelné milníky a současnost brandu Byredo se ohlíží sám zakladatel na více než 340 stránkách knihy, na níž spolupracovala taková jména jako Craig McDean, Paolo Roversi nebo Inez & Vinoodh. Značnou část publikace tvoří spolupráce s Virgilem Ablohem, s nímž Gorham vymýšlel svíčky, trička, tašky. Kniha Byredo je rozdělena do kapitol Umění, Oči, Paříž, Voda, v nichž objevíte jedinečné kouzlo olfaktorických produktů v minimalistických obalech, stejně jako spolupráce s Travisem Scottem nebo šperkařkou Charlotte Chesnais. Gorhamův smysl pro detail reprezentuje nejen pečlivě kurátorovaný obsah, ale i obal publikace z pružného latexového papíru.

Blue Chip: Confessions of Claudia Schiffer's Cat

Foto: Gestalten
Kniha Blue Chip: Confessions of Claudia Schiffer's Cat
Dlouhá léta platilo, že nejslavnější kočkou módního světa je Choupette, birma Karla Lagerfelda. To se ale může rychle změnit, protože Claudia Schiffer vydává ilustrovanou knížku, jejíž hlavní hvězdou je Chip. Vydavatelství tuto novinku uvádí pod trefným podtitulem „packografie" v době, kdy médii proběhla zpráva, že se mazlíček Claudie Schiffer a jejího manžela Matthewa Vaughna objeví také poprvé před kamerou. Chip je k vidění na plakátu chystaného špionážního thrilleru Argylle, a definitivně tak vystupuje ze stínu německé supermodelky. V knížce Blue Chip nahlédnete do zákulisí světa módy a filmu pohledem kočky, jejíž postřehy doplňují ilustrace Angeliky Hicks. Asi je vám jasné, že tato novinka nesmí chybět v knihovně žádného milovníka módy a koček.

Bulgari Beyond Time

Foto: Assouline
Kniha Bulgari Beyond Time
Obdivovatelům hodinek a třpytivého umění šperkařů by neměla v knihovně chybět nejnovější publikace, v níž římské klenotnictví Bulgari na 300 stránkách vůbec poprvé připomíná historii svého hodinkářského ateliéru a jeho výjimečných kreací. Díky nim se původně ryze šperkařská značka dokázala vyšvihnout mezi současnou elitu hodinářů. Osm kapitol postupně odhaluje výrazný design a inovativní technologie prostřednictvím detailních fotografií a náčrtů kreací z kolekce Bulgari Bulgari, Serpenti a Octo. Podíváte se doslova pod povrch hodinek, objevíte svět miniaturních mechanických strojků, které překonávají rekordy coby nejtenčí na světě. Grandiózní komplikace i jemné hodinky plně zastupující roli šperku se na stránkách luxusní publikace proměňují v galerii, kterou si s chutí pokaždé otevřete a strávíte v ní spoustu času. 

Fendi Peekaboo-K

Foto: archiv značky
Kniha Fendi Peekaboo-K
Nesuď knihu podle obalu. To platí v případě novinky od Fendi na sto procent. Nenápadný design s vytlačenými nápisem Peekaboo-K v sobě ukrývá pestrobarevnou galaxii kabelek Peekaboo, které Silvia Venturini Fendi poprvé představila v rámci kolekce jaro – léto 2009. Publikace se věnuje dnes již ikonickému doplňku: od samotného konceptu po pohled tří generací rodiny Fendi, kterou tu zastupuje vedle Silvie také Delfina Delettrez Fendi a Leonetta Luciano Fendi. Aniž bychom prozradili všechny detaily limitované edice knihy, která je k dostání od října na fendi.com a ve vybraných buticích značky, těšit se můžete mimo jiné na osm desítek fotografií archivních kabelek. Publikace je rozdělena do čtyř kapitol – Struktura, Plátno, Instinkt a Fendi Graphia, které prozrazují nejen všechna tajemství slavné kabelky, ale především mění pohled na doplněk, o kterém jste si mysleli, jak dobře ho znáte. Věřte, i když si myslíte, že Peekaboo znáte, až díky této knize to bude skutečně pravda.

Dior Raf Simons

Foto: Assouline
Kniha Dior Raf Simons
Šestá kniha ze série Dior The Anthologie mapuje tři krátké, zato velmi intenzivní roky, kdy v čele módního domu stál Raf Simons a nesmazatelně se zapsal do dějin nejen francouzské haute couture. Na více než 300 stranách se můžete ponořit do jedinečné estetiky, jakou belgický návrhář vnesl do ateliérů na avenue Montaigne, a plně pochopíte jeho výrok: „Neromantizuji si minulost, ale budoucnost." Na fotografiích od Laziz Hamani si připomenete všechny klíčové modely včetně ikonického kalhotového kostýmu z haute couture podzim – zima 2012/2013, který se stal reintepretací siluety new look a důkazem Simonsovy fascinace Diorem. O texty se postaral módní novinář Tim Blanks. Výjimečná publikace zkoumá mnoho aspektů Simonsovy tvorby a jeho práce s Diorovým archivem i moderním uměním.