Knihy

350 párů ikonických bot

Potkali se začátkem 50. let. Vynálezce jehlového podpatku a nejoslavovanější módní návrhář své doby. Společně vytvořili tolik ikonických párů bot, že to vydalo na jednu velkou knihu. Ta vychází tento měsíc. Dior by Roger Vivier.
Navrhl zlaté sandále pro princeznu Elizabeth Alexandru Mary na den, kdy se stala Královnou Alžbětou II. a jako jediný francouzský designér se mohl zúčastnit korunovace. Catherine Deneuve chodila ve svém nejslavnějším filmu Belle de Jour zásadně jen v jeho botách. Obouval Avu Gardner, Elizabeth Taylor, Josephine Baker, rodinu Rothschildových, princeznu Margaret i skupinu Beatles.
Jeho talent objevila už ve 30. letech Elsa Schiaparelli a otevřela mu dveře do světa haute couture. V roce 1945 jako první designér použil čistý plast na botách. V roce 1953 udělal pro Marlene Dietrich černou lodičku se štrasovou koulí na podpatku. Ve stejném roce, kdy Christian Dior otevřel oddělení bot, bylo jasné, že jediný, co ho může vést je Roger Vivier. Jeho výrazný talent a obrovská základna věrných (a slavných) fanoušků předurčila projekt k jasnému úspěchu. A tak se taky stalo. Spojení Viviera s Diorem trvalo deset let, po Christianově smrti spolupracoval s jeho nástupcem Yves Saint Laurentem i Marcem Bohanem, který stál v čele módního domu až do roku 1989. Tato dekáda přinesla řadu ikonických podpatků: jehlový, choc a virgule. 
Všechny je zmapovala Elizabeth Semmelhack, kurátorka Baťova muzea v Torontu spolu s fotografem Gérard Uférasem do nové knihy Dior by Roger Vivier. 350 barevných i černobílých fotografií by nemělo chybět v žádné knihovně. Na jedno místě najdete (doslova) vyšperkované pantoflíčky, kitten heels, lodičky zdobené krajkou, peřím, potažené sametem, saténem, z exotických i hlaďoučkých kůží. 
Kniha Dior by Roger Vivier vychází 27. listopadu.