Vogue Daily

Neobyčejná Michèle Lamy

Když ti život nadělí balvany, udělej z nich designový nábytek, řekla si Michèle Lamy a pustila se do práce. Alespoň tak nějak si představujeme životní cestu ženy, která by se dala jednoduše nazvat jako neobyčejná a rozmanitá. Michèle o žádné nálepky nestojí, a tak je to možná správně. Slova jako enigmatická, bohémská či múza nejsou dostatečně výstižná a poslední ze zmiňovaných navíc příliš neuznává a mnohem raději by přišla s jeho alternativní verzí.
Jestli jste Michèle doposud neznali, je pravděpodobné, že vás na první pohled zaujme její vzhled, který může lehce připomínat vyznavače šamanismu. Nenechte se však zmást. Za konečky prstů s černou hennou, zuby posetými zlatem a diamanty, tajemným pohledem zvýrazněným hrubou linkou a vertikální čárou uprostřed čela se skrývá mnohem víc. Ačkoliv působí přímo nadpozemsky, vězte, že stojí nohama pevně na zemi a ví, kde má své kořeny. Konformita jí je na míle vzdálená, nemá potřebu uspokojit davy a je jednou z mála vyvolených, kteří inspiraci čerpají všude kolem a inspirací se také stávají.
Foto: Marcin Kempski
Michèle Lamy pro březnovou Vogue CS
Svým způsobem je nomádkou, jak v osobním, tak pracovním životě. Původem z Alžíru, ale dětství strávila ve společnosti francouzských Alp, které ji svým způsobem zformovaly. Ačkoliv ve Francii vystudovala právo, několik let se živila jako kabaretní tanečnice. Advokacií se později skutečně zabývala; ve svém repertoáru má totiž více než jeden talent a její kariéra se tak stala přímo ukázkovým příkladem změny oboru. 
Dopracovala se až do módního průmyslu, kde se také neztratila a založila vlastní značku s názvem Lamy. Mezitím se stihla vdát, přivést na svět dceru a následně rozvést. Osud k ní, naštěstí pro nás všechny, zavál začínajícího návrháře Ricka Owense, který se později stal jejím pracovním a životním partnerem. Krátce poté ještě v Hollywoodu otevřela restauraci spojenou s nočním klubem, která se stala přímo kultovní. God bless Michèle.
Foto: Getty Images
Michèle Lamy a Rick Owens
Navrhuje také nábytek, který je spíše estetickým prvkem než praktickým vybavením domácnosti, a věnuje se i boxu, jenž ji udržuje v kondici a s řadou umělců navrhla sérii boxovacích pytlů určených na podporu londýnské komunity. 
K srdci jí přirostly italské Benátky, zejména kvůli jejich bezprostřednímu kontaktu s vodou a schopnosti regenerovat se. Když se člověk upřeně zahladí do jejích hypnotizujících modrých očí, je mu hned jasné, proč toto plovoucí město plné umění natolik miluje.
Tvorba a myšlenky Michèle Lamy jsou natolik hlasité, že mluví samy za sebe a rezonují ve všech kruzích. Když se k tomu přidá její kreativní osobnost, stává se ve výsledku jakýmsi živlem, který světem nejen putuje, ale také jím hýbe. Stejně tak jako bloudivé balvany, které mohou občas stát v cestě a zpomalit nás. Někdy však jejich přítomnost dokáže obohacovat a dobíjet anebo se stanou symbolem přitahujícím pozornost. Z těch jsme sice pomyslný nábytek neudělali, ale v odlehčené formě jsme je využili jako rekvizity na focení s Marcinem Kempskim, který Michèle vyfotil exkluzivně pro březnovou Vogue CS.