Hudba

Vše, co jste chtěli vědět o novém albu Billie Eilish

Billie Eilish ve svých devatenácti letech láme všechny hudební rekordy, na kontě má sedm cen Grammy, song k bondovce, dokument o cestě za úspěchem a letos v červenci jí vychází druhé studiové album s názvem Happier Than Ever. Co vše o něm víme? A proč jej už teď můžeme považovat za #AlbumOfTheYear? 

Happier Than Ever vyjde 30. července

Druhé studiové album Billie Eilish vychází pouhé dva roky a čtyři měsíce po jejím debutu When We All Fall Asleep, Where Do We Go? V tento den mají narozeniny také spisovatelka Emily Bronte (1818), zpěvačka Kate Bush (1958) a herečka Lisa Kudrow (1963). Jsme si jisti, že to všechno jsou výmluvné indicie... Červenec je měsícem, kdy si užíváme léta, takže je dost možné, že Billie chce, abychom prostě všichni prožili své #HotGirlSummer. Buďme k sobě upřímní. Kdo by to nechtěl?

Album obsahuje 16 písní

Názvy skladeb naznačují, že Eilish bude jednak přemýšlet o tom, jak se jí změnil život (Getting Older) a že zároveň stoj nohama pevně na zemi (I Didn't Change My Number). Třetí skladba vysílá do světa, že se máme opravdu na co těšit; Billie Bossa Nova by možná mohla být hymnou letošního léta. Mezi další zajímavé názvy songů patří Oxytocin (hormon spojovaný s láskou), Halley’s Comet (dalšího pozorování se dočkáme až v roce 2061) a NDA, ve které možná prozradí celou řadu tajemství celebrit.

Nová image

Obal alba, na kterém je plačící Billie čerstvě obarvená na blond, nafotila Kelia Anne MacCluskey. Fotka kontrastuje s názvem alba a stejně jako u všech tvůrčích počinů Billie Eilish můžete očekávat, že nic nebude tak, jak se na první pohled zdá.

První singl Your Power je o zneužívání všeho druhu

Videoklip v poušti, který si hvězda sama režírovala, byl zveřejněn 29. dubna a za pouhý týden nasbíral více než 50 milionů zhlédnutí. V klipu zpívá o odpovědnosti, zranitelnosti a mnoha způsobech, jakými lze manipulovat s mocí. „Je to jedna z mých nejoblíbenějších písní, které jsem kdy napsala. Cítím se velmi zranitelná, protože mi velmi leží na srdci. Píseň je o mnoha různých situacích, kterých jsme všichni buď byli svědky, nebo je zažili. Doufám, že pomůže inspirovat ke změně. Snažte se nezneužívat svou moc,“ napsala Eilish po uvedení na svůj Instagram.

Není o nikom konkrétním

Fanoušci spekulovali, že část singlu je o zpěvaččině bývalém vztahu s Brandonem Quentionem 'Q' Adamsem, ale během rozhovoru s Annie Mac z BBC Radio 1 trvala na tom, že text písně jako: ‘You might not wanna lose your power/ But having it's so strange’ není o nikom konkrétním.

Album bude k dispozici v různých formátech

Pro sběratele bude nové album splněným snem. Kromě toho, že vinylu, CD a kazetě bude Happier Than Ever k dostání také v různých barvách: kazety v růžové a hnědé, vinily v hnědé, bleděmodré, žluté, zlaté a šedé barvě.

Celou desku produkovali a napsali sourozenci O'Connellovi

Stejně jako na minulé desce neočekávejte, že se na ní podíleli další producenti, textaři nebo zpěváci. Celou ji dala Billie dohromady se svým bratrem Finneasem v jeho malém bytě v Los Angeles.

Nahrála ji během lockdownu, ale není o pandemii

Album Happier Than Ever vznikalo během loňského roku a počátkem letošního, ale rozhodně nebude o pandemii, dezinfekci nebo omezení kontaktů. „Nemyslím si, že bych udělala stejné album, nebo dokonce  začala s nahráváním nového alba, kdyby nebylo covidu,“ řekla Eilish moderátorovi The Late Show Stephenu Colbertovi. „To ale vůbec neznamená, že je deska o pandemii. Spíš o tom, že když se ve vašem životě něco změní, ovlivní to i vás. Tak to prostě je.“

Albu předchází fotokniha

Její první kniha obsahuje stovky fotografií z rodinných fotoalb, které sama vybrala. Snímky zachycují zpěvačku od narození až do jejích čtrnácti let, kdy se proslavila průlomovým singlem Ocean Eyes. „Chtěla jsem, aby to byly moje vlastní vzpomínky na můj skutečný život, aby to bylo opravdu upřímné.“
K aktuální knize vychází také audiokniha Billie Eilish: In Her Own Words, ve které zpěvačka vypráví doposud nezveřejněné příběhy a vzpomínky z osobního života a začátku kariéry.
Happier Than Ever vychází 30. července 2021.