Celebrity

Něco na té Billie Eilish je

Její styl je pohodlný a praktický, její texty emocionálně vyspělé. Generace Z prozrazuje, proč je Billie Eilish nejdůležitější pop star současnosti. 
„Je mi smutno, když je smutná. Jsem šťastná, když je šťastná. A zlobím se, když se zlobí,“ píše na Instagramu jedna z fanynek Billie Eilish, třináctiletá Amelia. Převážně dospívající a převážně ženská fanouškovská základna Billie Eilish je plná mladých lidí, kteří jsou inteligentní a na svůj věk také emocionálně vyspělí. Stejně jako sama zpěvačka, která letos v březnu ve svých sedmnácti vydala debutové album When We All Fall Asleep, Where Do We Go?, které se okamžitě umístilo na první příčce v prodejích ve Velké Británii, Kanadě a Austrálii.
Foto: Emma McIntyre/Getty Images for KROQ/Entercom
Billie Eilish, KROQ Absolut Almost Acoustic Christmas, The Forum, Inglewood, Kalifornie, prosinec 2018
Foto: C Flanigan/WireImage
Billie Eilish, Outside Lands Music and Arts, Golden Gate Park, San Francisco, září 2018

Co na ní generace Z miluje 

Abych zjistila, proč je tak úspěšná, píšu si na Instagramu s některými fanoušky této zpěvačky, skladatelky a také příležitostné modelky. Instagramový profil Amelie ze Spojeného království má přes čtyři tisíce followers. Tento profil, stejně jako mnoho jemu podobných, některé dokonce s více než 150 000 followers, tvoří převážně fotky a videa Billie Eilish s mnoha emoji ověnčenými hláškami typu „Chci ji jen obejmout a říct jí, jak moc ji miluji.“
„Její písně často vyprávějí příběhy nebo vyjadřují pocity, které sdílím, ale sama se v nich úplně nevyznám,“ píše Saima, třináctiletá fanynka z Dánska, která tvrdí, že hudba Billie Eilish jí pomohla v těžkém životním období. Toto emocionální propojení je většině fanoušků zpěvačky, se kterými si píši, společné, přestože žijí po celém světě, od Belgie po Austrálii, a je jim od 13 do 17 let.
„Její texty jsou tak syrové a upřímné. Pomáhají mi v dobrých i špatných časech,“ píše patnáctiletá Joelie z Austrálie. „Jsou jako vřelé objetí, učí mě nestarat se o to, co si myslí ostatní, a být sama sebou.“ Billie Eilish rozehrává osvědčená témata, neopětovanou lásku a rozchod, a přidává k nim temnější tóny, kterými jsou smrt, deprese a úzkost.
Rodačka z Los Angeles však neuchvátila pouze teenagery. Také velké módní domy a přední hudební hvězdy se předhánějí s nabídkami spolupráce, jsou mezi nimi třeba Justin Bieber a Khalid. Její charakteristické objemné, postavu zahalující šaty upoutaly pozornost značek Chanel a Calvin Klein, jejichž poslední reklamní kampaň se zaměřuje výhradně na ni.
Foto: Daniel DeSlover/ZUMA Wire
Billie Eilish na turné When We All Fall Asleep, United Center, Chicago, červen 2019
Foto: Taylor Hill/Getty Images for Governors Ball
Billie Eilish a Khalid, Governors Ball Music Festival, Randall's Island, New York, červen 2018

Jak si Billie Eilish vybírá styl, hudbu a videa

Její hudba je bohatá na rozpory, je jemná, ale dramatická, dětinská, ale vyzrálá, hravá, ale přitom temná. Její sladce znějící hlas sebevědomě zvládá hluboké basové tóny. A právě na to se zaměřuje její stylistka Samantha Burkhart, která s Billie Eilish spolupracuje od jejích 14 let. „Vzhled zaujme, protože není sladěný s hudbou,“ říká mi a popisuje styl, který se pro Billie Eilish stal tak typický: vše oversized. 
„Pro mě představuje rozporuplnost popové generace, se kterou tyto děti vyrostly,“ říká Samantha Burkhart. Billie Eilish je vším, čím nejsou Taylor Swift a Katy Perry. Ztělesňuje novou éru popu, ať už jde o naprostý odklon v sexualizaci projevu, nebo o hojné používání hororových vizuálů ve videoklipech.
V klipu ke skladbě You Should See Me in a Crown ze zpěvaččicných úst vyleze živá tarantule. Pro arachnofobiky je to docela silná káva. To by bylo před 15 lety od mainstreamového umělce prostě nepředstavitelné. Když jsem byla teenagerka, tyto klipy byly vyhrazeny pro typy jako Marilyn Manson, kterého nikdo nepovažoval za popovou hvězdu. A Billie Eilish se nenechává pouze strhnout tímto novým kreativním proudem, ona jej spoluvytváří a věnuje se konceptualizaci vlastních videí. 
Zpěvačka pro sebe zkrátka vymyslela vlastní image, na hony vzdálenou tomu, co manažeři nahrávacích společností vytvořili pro maximální zvýšení prodejů. Její styl je pohodlný a praktický.
„Volnost pohybu je hlavní důvod, proč si takové oblečení vybrala,“ říká Samantha Burkhart. „Žije v době rozvolňování genderu a ambivalence vůči oblečení, což je podle mě v mnoha ohledech osvobozující. Nezabývá se hyper sexualizovanou představou ženskosti.“ V době, kdy jsou ženská těla předmětem intenzivního zájmu, je pohodlné oblékání celebrity pod veřejným drobnohledem téměř revolučním aktem.
Samantha Burkhart, která pro Billie Eilish vybírá téměř výhradně pánské oblečení, se zpočátku setkala s nedůvěrou návrhářů, kteří ji odkazovali na modely pro ženy. Říká však, že se to během posledního roku změnilo. „V uplynulém roce k tomu nepřišel jediný komentář,“ říká. „Lidé si už uvědomují, že pokud se chtějí podílet na tom, co Billie dělá, musí jí vyjít vstříc.“ Taková změna je možná důvodem, proč je Samantha Burkhart přesvědčená, že Billie Eilish (mezi jejíž fanoušky se náhodou počítá také Dave Grohl) je Kurtem Cobainem své generace. 
Foto: Rich Fury/Getty Images for Coachella
Billie Eilish, Outdoor Theatre, Coachella Valley Music And Arts Festival, Indio, Kalifornie, duben 2019
Foto: Taylor Hill/Getty Images for Governors Ball
Billie Eilish, Governors Ball Music Festival, Randall's Island, New York, červen 2018
„Billie Eilish se opravdu nestará, co si kdo myslí,“ píše anonymní 13letý fanoušek z Belgie. „Nosí, co chce, a nestará se o lidi, kteří ji kritizují.“ „Miluji její styl,“ píše 17letá Megan z Michiganu. „Inspiruje mě, abych byla sama sebou, a nosila, cokoliv si přeju.“
Billie Eilish, jak se zdá, dobře vystihuje kolektivní touhu post #MeToo generace dívek převzít kontrolu, být svými vlastními kreativními ředitelkami a návrhářkami. „Svět je složitější než před deseti lety,“ říká Samantha Burkhart. A hlasem tohoto komplikovaného nového světa je Billie Eilish.