Hudba

Miley Cyrus o hledání sebe sama, slávě a rodině

V rozhovoru pro Vogue se americká zpěvačka, herečka a textařka Miley Cyrus zamýšlí nad tím, co pro ni znamená sláva, jakou roli v jejím životě hraje móda a proč je nejdůležitější rodina.

Během lockdownu jste začala vysílat sérii Bright Minded, která získala cenu Webby a v níž se objevili Selena Gomez, Hailey Bieber, drag queen Trixie Mattel, youtuber Rickey Thompson a další. Jak na tuto zkušenost vzpomínáte?

Livestreamy Bright Minded povzbuzovaly lidi, aby lockdown využili, co nejlépe to půjde, ponořili do svého nitra a poznali sami sebe. V té době jsme neměli mnoho zážitků s vnějším světem, byla tak ideální příležitost obrátit pozornost směrem k sobě. Na to mnoho z nás do té doby nemělo čas a ani odvahu.
Foto: Courtesy of Miley Cyrus

O vlivu sociálních médií se hodně diskutuje. Pořad Bright Minded byl ale skvělým příkladem, jak je můžeme využít pozitivně. 

Sociální sítě jsou důležitým nástrojem pro navazování kontaktů a zajímavých rozhovorů. Dávají lidem možnost vyjádřit svůj názor. Jsou skvělou platformou a způsobem, jak vyjádřit, kdo jste, říct něco o sobě, vyprávět svůj příběh a spojit se s dalšími.

Spolupracovala jste s mnoha velkými hvězdami jako Joan Jett, Elton John, RuPaul, Dua Lipa, Ariana Grande nebo Britney Spears. Je ještě někdo, s kým byste chtěla pracovat nebo kdo vás inspiruje?

Stále se objevují noví začínající umělci, kteří jsou něčím zajímaví. Miluju Billie Eilish. Myslím, že je prostě cool. Miluju ji i její poselství. 

A co vaše kmotra, legendární country zpěvačka Dolly Parton?

Dolly mě inspiruje v mnoha ohledech, třeba k tomu, abych se nebála ukázat a naplno projevit. Její kariéra byla neustále na vzestupu, ale zároveň se i přes velký úspěch vyvíjela a tvrdě na sobě pracovala. A ať už o ní mluvíme jako o bavičce, herečce, hudebnici, aktivistce, nebo o jejím vztahu k vlastní identitě a osobě, myslím, že je prostě jedinečná.

Co si Dolly myslí o vaší coververzi její písně Light Of A Clear Blue Morning v pořadu Saturday Night Live?

Moc se jí to líbilo! Poslala mi fax, jak je poctěna, že jsem jí na Den matek jako své kmotře vzdala takovou poctu.

To mě přivání k otázce, country, rock, nebo pop? 

Záleží na tom, jakou mám náladu. Někdy je pro mě nejtěžší volba mezi Britney Spears nebo Courtney Love. To je velké dilema.

Jak byste řekla, že se v průběhu let změnil váš cit pro módu a styl?

Asi takto: nepřemýšlíte už o tom, co si o vás někdo bude myslet. Jde jen o výraz a o to, jak se ten den cítíte. Děti se oblékají tak nebojácně. Neřeší nic. A tak když se oblékám, snažím se nahlížet na celou věc jako dítě a být upřímná a autentická v tom, co mám na sobě.

Album Plastic Hearts je inspirované popem osmdesátých let, zatímco na předchozích deskách jste si vyzkoušela hip hop, rock a také country. Co posloucháte v současné době a jak se to může odrazit na vaší další desce?

Hudbu jsem milovala od narození, ale nikdy jsem nebyla žánrově vyhraněná. Poslouchala jsem všechno ať už to bylo country, blues, jazz, nebo pop a každý žánr mě zaujal něčím jiným.

Každý z nás má mnoho tváří. Které části svého já jste si nechala pro sebe a proč?

Je asi jasné, proč na tuto otázku nechci odpovědět, ale mohu prozradit, že ačkoliv mám velmi blízký vztah se svou rodinou, stejně jako všichni ostatní máme i my své problémy. Já a moji sourozenci jsme si v hodně věcech podobní, ale také velice rozdílní. Neodsuzujeme se však kvůli tomu. V naší rodině je za všech okolností prioritou bezpodmínečná láska.