Vogue Daily

Harris Reed píše exkluzivně pro Vogue dopis svému mladšímu já

Od vypořádání se se šikanou ve škole až po první setkání s Harrym Stylesem, návrhář Harris Reed píše exkluzivně pro Vogue dopis svému mladšímu já.
Foto: Courtesy of Harris Reed
Harris Reed Demi-Couture
Milý Harrisi,
v životě se dočkáš hodně nenávistných komentářů, zažiješ šikanu, výsměch, osamělost. Nakonec však budeš hrdý na to, kým jsi.
Foto: Courtesy of Harris Reed
Harris Reed Demi-Couture
Vím, že si to teď nedokážeš představit. Trávíš víkendy zavřený ve svém pokoji, ale jednoho dne budeš oblékat největší hudební hvězdy. Poté, co během pandemie vystuduješ Central Saint Martins, vytvoříš debutovou kolekci a předvedeš ji jako součást prvního gender fluidního fashion weeku v britské historii. Vždy budeš bojovat za fluidní krásu, protože věříš, že každý má právo prezentovat se autentickým způsobem v té nejreálnější verzi sebe sama.
Cesta nebude jednoduchá. Nikdy ale nezapomeneš na to, kým vlastně jsi. Narazíš na spoustu lidí, kteří nebudou chtít pochopit tvůj příběh, ale také na ty, pro které bude důležitý. Jednoho dne jej začneš vyprávět Vogue. 
Když nastoupíš do čtvrté třídy v Arizoně, budou ti dávat nálepku třídního gaye, aniž bys vůbec věděl, co vlastně slovo gay znamená. Někteří rodiče budou požadovat přesun svých dětí do jiných tříd, protože co kdyby to náhodou bylo nakažlivé. Přijdou panické ataky úzkosti. Arizona se však zároveň stane místem, kde si uvědomíš sílu oblečení a vlastní představivosti. 
Ve škole přijdou dny, kdy tě budou vyhánět z klučičích záchodů kvůli žabkám s krystaly Swarovski. Když se tam budeš schovávat, budeš se cítit úplně sám, ale nejsi. Tvá matka tě bude bránit na hřišti před ostatními. Vždy tu bude pro tebe.
S imaginárními kamarády budeš trávit hodiny zkoušením šatů ve svém pokoji. A právě u toho ti odhalí aspekt sebe sama, který jsi dříve neznal. Přišel čas na tvůj coming out. Rodičům ho oznámíš ve dvou větách. Mám rád kluky. Jsem gay.
Foto: Courtesy of Harris Reed
Harris Reed Demi-Couture
Foto: Courtesy of Harris Reed
Harris Reed Demi-Couture
Foto: Courtesy of Harris Reed
Harris Reed Demi-Couture
Od té doby bude hrát oblečení ve tvém životě zásadní roli. Hned další týden půjdeš do školy v růžové košili. Prodavačka v obhodním domě Norsdtrom tě brzy s matkou nasměruje do dámské sekce. Řekne ti, že můžeš nosit, co chceš. Budeš poprvé cítit uznání. Jednoho dne otevřeš Instagram a zjistíš, že spousta lidí dělá to, co je tvým snem.
V Arizoně si uvědomíš, že oblečení má nejen sílu změnit způsob, jakým se cítíte, ale také ovlivnit, jak se na tebe ostatní dívají. Všimneš si, že spolužáci, kteří si z tebe dělají legraci, začnou nosit za pár měsíců úplně to samé.
Mezitím se přestěhuješ do LA, Oregonu, Seattlu, Francie a zpátky do LA. Teď už jsi Harris Reed, který se má rád takový, jaký je. Budeš muset tvrdě pracovat na tom, abys dokončil školu. V roce 2016 se přestěhuješ do Londýna a začneš studovat na univerzitě Central Saint Martins. Přesně tam, kde Alexander McQueen, John Galliano a všichni další návrháři, které tolik obdivuješ.
Jednoho dne se potkáš s Harrym Stylesem a jeho stylistou Harrym Lambertem v backstage koncertu. Dorazíš tam ve stříbrných kožených kalhotách s nohavicemi do zvonu, botách na platformě a se skicákem plným vlastních návrhů inspirovaných Jimim Hendrixem, Davidem Bowiem a Mickem Jaggerem. Celou noc pak strávíš šitím blůz, které se nakonec stanou součástí Harryho šatníku na turné, a když se stane prvním mužem na obálce americké Vogue, bude na sobě mít tvé modely.
V roce 2021 budeš stát s hlavou vztyčenou. Tvé poselství však zůstane stejné: Noste to, co chcete, a buďte tím, kým jste. A nedovolte, aby se z fluidity stala jen další škatulka.