Filmy

#ArchiveIssue: Všemi smysly

Běžte na film, kde hrají The Cure, nebo skandinávské psycho se Stellanem Skarsgårdem. Nebo zůstaňte doma. Ale jedině s Kunderou či Ferrante. 
Režisér François Ozon je jistotou. Když na něj půjdete do kina, uvidíte minimálně standardně dobrý film, hloupost on natočit neumí. Budete-li mít o něco větší štěstí, dostane se vám snímku ještě o něco lepšího. Vzpomeňte si na Čas, který zbývá, Jen 17 nebo Angel. Jeho nové Léto 85 bylo zařazeno do výběru letošního festivalu v Cannes, který se konal pouze online, a od 1. října ho budou uvádět česká kina, kde se Ozonovým filmům daří. A vůbec nevadí, že jde, jak už sám název určuje, o letní romanci – podívat se na ni můžete se stejným zážitkem i během nehostinného podzimu. Aspoň díky flirtu dvou chlapců z odlišných sociálních prostředí, nečekané kriminální zápletce, fotogenické Normandii a soundtracku z hitů The Cure, Roda Stewarta a dalších osmdesátkových hvězd na hodinu a půl zapomenete na to, co se děje venku. Nic míň, nic víc.
Dlouho jste neviděli výborný skandinávský film? Tak prosím, zde ho máte. Jmenuje se Naděje, v kinech se promítá od 24. září a hraje v něm legendární Stellan Skarsgård. Čistokrevné psychologické dramata potvrzuje zlaté pravidlo, že měnit či posouvat žánry se nevyplácí. Pravda, filmů o tom, jak dva vedle sebe žijí tak dlouho, až necítí ani zbla, kromě nepřekonatelného odporu, už byly natočeny stovky, možná tisíce. Ale tenhle vypráví originálně. I ve chvílích, kdy se zdá, že hůř už být nemůže, na sebe její hrdinové nejsou zbytečně hnusní, neřvou na sebe, emocemi zbytečně neplýtvají. Pocítíte díky tomu Naději i vy, diváci? 
Do divadel se publikum vrací velmi opatrně. Vizuálně pohybové představení Růžový samuraj je však pádným důvodem, proč do holešovické La Fabriky přijít. Uskupení Burki&com si vytyčila nelehký úkol – najít a ztvárnit hrdinu dnešních dětí. V rámci příprav inscenace jich vyzpovídalo dvě stě dvacet čtyři z různých lokalit, aby nakonec vyvstal obraz jediného vzoru. Život mu vdechla kresba jednoho z dětí a následně tato show, kterou nezbývá než sledovat se zatajeným dechem. Jak díky tomu, o čem vypráví, tak proto, jak vypadá. 
Technoprincezna. Stvořitelka taneční hudby pro intelektuály. Zvěstovatelka nových trendů. Podobně nabubřelých přízvisek se hudebnici Kelly Lee Owens dostalo a ještě dostane nespočet. My bychom raději upozornili na to, že její album Inner Song se ihned řadí mezi to nejlepší, co celý hudební rok 2020 přinese. S deskou si můžete dělat jen to, co sami uznáte za vhodné. Běhat při něm, vyklízet skříně, studovat Jistebnický kancionál v Klementinu, mít nevázaný sex. A nejlépe ji soustředěně poslouchat. Vaši pozornost si získá, i kdybyste měli ADHD na pátou. Je to techno pro starší a pokročilé? Je to hudební reflexe naší momentálně vystrašené existence? Je to sofistikovaná zábava pro ty, kterým taneční kluby přijdou jako zábava pro nevkusné jedince? Ano, to všechno hudba Kelly Lee Owens je. A ještě mnohem víc.
Českému rapu se daří dobře. Až tak, že má jeden pocit, že ho dělá úplně každý, takže jeho kvalita značně kolísá. Jedním z mladých rapperů, který ji má naštěstí plně pod kontrolou, je Stein27, který nedávno vydal dlouhohrající debut Teorie pádu s jednou příjemnou vlastností. Trvanlivostí. Co to znamená? Že jako v mnoha jiných případech si nahrávku neposlechnete jednou a do dalších poslechů se budete muset nudit, jestli k nim vůbec dojde. U Steina27 jsou beaty v pořádku, protože máte pocit, že jste je nikdy předtím neslyšeli, a to samé platí i o jeho flow, pro níž je charakteristický zastřený hlas, kterému je vše dobře rozumět. A Naděje zazpívaná Václavem Roučkem je bez nadsázky bomba. 
Možná není v současnosti větší popové star, než je Dua Lipa. Proto jí je dovoleno něco, co ostatním ne. Vydat album remixů řadového alba a vydávat ho za legitimní nahrávku. Zpěvačka ji stvořila s remixérkou The Blessed Madonna, nazvaly ji Club Future Nostalgia a je to tedy velká, zábavná a nevypočitatelná jízda. Kromě hitů z poslední desky v podobě přetvořených za účelem ještě divočejšího tance během ní potkáte třeba Missy Elliott, Madonnu, Jamiroquai nebo Gwen Stefani. Prodlužte si léto, volají na vás všichni. A vy k nim ochotně nasedáte, vždyť tahle kára jezdí jako žádná jiná! 
PODZIMNÍ SOUNDTRACK PODLE STANISLAVA MAJERA, HERCE A PROVOZOVATELE NÁRODNÍ SAUNY (narodnisauna.cz)