Filmy

Proč si nenechat ujít dokumentární film Navalny

„Mým osobním posláním je, aby ho vidělo co nejvíce lidí na světě.“ Tak se nedávno vyjádřil devětadvacetiletý režisér Daniel Roher pro Variety o svém dokumentu Navalny, jehož děj získává v současné situaci ještě mnohem syrovější podstatu. Je totiž svědectvím toho, co se v Rusku skutečně děje.
Foto: Getty Images
Alexej Navalnyj, 2015
Světová premiéra dokumentárního snímku proběhla 24. dubna 2022 na CNN (na HBO Max snímek najdete od 26. května 2022). O čem film vypráví? Hlavním hrdinou je disident a bývalý prezidentský kandidát Alexej Navalnyj, který pobývá již od ledna 2021 v ruském vězení. Ještě před svým uvězněním byl téměř smrtelně otráven agenty moskevské státní bezpečnosti. 

Kdo je Alexej Navalnyj

Alexej Navalnyj, pětačtyřicetiletý ruský právník a opoziční vůdce, získal mezinárodní uznání jako významný a neohrožený Putinův kritik v období před prezidentskými volbami v roce 2018. Za svoji kritiku korupce v Putinově režimu byl však opakovaně zatýkán a pronásledován agenty Kremlu. Proč je tento muž pro Putina tak nebezpečný? Stačí se zaměřit na jeho profil: Pohledný, anglicky mluvící Navalnyj — se svou ženou Julií a dvěma dospělými dětmi (dcera Daria studuje na Stanfordu) — dokonale odpovídá alternativnímu obrazu optimističtější budoucnosti. Je drzý, obratně ovládá sociální sítě (včetně TikToku) a působí celkově sebejistě, a to především v rozhovorech na kameru s Roherem, kde detailně odpovídá na otázky o svých minulých vazbách na ruské krajně pravicové nacionalistické strany.

Cesta k napínavému a znepokojivému dokumentu

Štáb Daniela Rohera se shodou neuvěřitelných náhod dostal k Navalnému bezprostředně po otravě, aby následně brilantně vykreslil její okolnosti: Navalnému se během letu do Moskvy udělá zle, letadlo se vrací, aktivista je převezen do sibiřské nemocnice, kam k němu agenti Kremlu zprvu odmítají Julii pustit. Nakonec je letecky převezen do nemocnice v Německu, kde je v jeho těle zjištěna přítomnost novičoku, vojenského jedu, který si oblíbily ruské bezpečnostní služby (FSB). V tu chvíli se pomalu zotavující Navalnyj a jeho spojenci z Navalného protikorupčního fondu spojí s německým investigativním novinářem Christem Grozevem z organizace Bellingcat, aby odhalili, kdo ho otrávil: Odpověď se vynoří z digitálních telefonních záznamů a údajů o cestách. Důkaz je pak získán v překvapivé scéně, v níž Navalnyj a Grozev žertem zavolají podezřelým agentům FSB a jednoho z nich přimějí k přiznání po telefonu. Jde o strhující, děsivou a podivně zábavnou sekvenci, kterou musíte na vlastní oči vidět, abyste jí opravdu uvěřili.
Poslední třetina filmu se odehrává jako thriller a vrcholí jako tragédie. Navalnyj, který si získal pozornost mezinárodních médií, prohlašuje, že se vrátí do Ruska, aby se postavil Putinovi. Roherova kamera ho sleduje na cestě letadlem do Moskvy, přičemž film prokládá záběry z demonstrací jeho příznivců na příletovém letišti, kde ruská policie začíná brutálně zatýkat. Příběhu se zmocňuje pocit strachu a závěr je rychlý. Když Navalnyj přistane v Moskvě, je rovnou zatčen a musí se narychlo rozloučit se svou ženou Julií. 
Finální okamžiky výše popisovaného dokumentu v nás vyvolávají vlnu emocí — demokratický aktivista uvězněný autokratem, který na Ukrajině rozvířil nepředstavitelnou brutalitu. Válka tak visí nad Navalným jako ponurý stín a připomíná, co je v sázce. Pro celý svět.