Filmy

Na jaké filmy se těšit po filmovém festivalu v Torontu

King Street, jedna z nejstarších a kulturně nejštědřejších ulic Toronta v minulém týdnu opět praskala ve švech. Projekce střídala projekci, přesto se letošní ročník pověstného festivalu odehrával v atmosféře zvláštního napětí. 
Na červeném koberci například chyběly hvězdy. Důsledek hollywoodských stávek byl cítit i zde. Někdo by mohl namítnout, že to bylo ku prospěchu. Bez rozptýlení pozlátkem showbyznysu se dá soustředit na skutečnou esenci filmové produkce. Neblahé dopady filmařských protestů nicméně vyvolávají nepříjemné otázky. Kam tohle celé dál povede? Jak se zachovají velká studia? A dostane se nám příští rok vůbec nějakých filmů, na které se budeme moci těšit? 
Níže však nabízíme výběr snímků, které snad dodají trochu optimismu, že slepé uličky budou prolomeny a kreativita a komerce se nakonec sladí. 

Peníze těch tupců

Vítězoslavně nenápadný film o nedávném vzestupu akcií GameStop má svižný děj a baví. Autor Craig Gillespie obsadil Paula Dana, Shailene Woodley a Peta Davidsona – perfektní kombinace. Už od začátku sice není pochyb o tom, komu bychom měli fandit, i přesto je vzrušující sledovat pozadí dalšího investičního podvodu.  
V kinech od: 5. října 2023. 

Shayda

Silný debut australské režisérky íránského původu Noory Niasari v koprodukci Cate Blanchett měl premiéru na Sundance již v lednu, ale hráli ho i v Torontu a pozornost si zaslouží nejen kvůli výkonu nesmírně talentované íránské herečky ZarAmir Ebrahimi, která zářila i v loňském dramatu Holy Spider. Příběh imigrantky, která hledá útočiště v ženském domově v Melbourne uprostřed bitvy o opatrovnictví své (rozkošné) šestileté dcery, je natočen mimořádně citlivě. 
V kinech od: 5. října 2023. 

The Promise Land 

Nejzábavnějším filmem, který jsem na festivalu viděla, byl tento dánský epos z 18. století s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli armádního kapitána, který je odhodlán vydělat si na život v jutském vřesovišti. Proti němu jsou postaveni aristokraté a pozemkoví baroni, kteří jsou ohroženi jeho farmářskou vynalézavostí, a obrací se tak k násilí, aby ho zastavili. 
V kinech od: 1. prosince 2023.

How to have sex

Považujte název znepokojivého debutu Molly Manning Walker za značně zavádějící. How to Have Sex se odehrává ve veselém řeckém letovisku plném mladých Britů s tvrdými drogami a sleduje tři dospívající kamarádky, které se vrhají z letadla připraveny prozkoumat své libido. Tara, kterou hraje Mia McKenna-Bruce se jednoho večera rozhodne pro flirt s trojicí polooblečených chlapců. Co se stane potom, vás nepřekvapí, ale vše je zpracováno s autenticitou a pečlivostí. Mladistvý exces má v tomto fascinujícím filmu zničující sílu, zejména pokud jde o složitost hry dobrovolného souhlasu a touhy.
V kinech od příštího roku. 

Učitel 

Potěšení představovaly mezinárodní filmy s živým vyobrazením místa, kde se děj odehrává. Mezi nimi obzvlášť exceloval první celovečerní film britsko-palestinské režisérky Farah Nabulsi, který byl natočen na Západním břehu Jordánu a vypráví příběh palestinského učitele, který se dostal do násilného sporu s izraelskými osadníky. Tiše panovačný výkon Saleha Bakriho byl výjimečný. 
V kinech od příštího roku. 
Článek vyšel v originále na vogue.com. V přehledu jsou filmy s očekávanou českou premiérou.