Filmy

Začíná přehlídka KVIFF Classics: Návraty filmových legend

Milujete nesmrtelné filmové příběhy a chcete si je užít na velkém plátně kina? Tak to nesmíte vynechat druhý ročník svátku filmových legend. Na přehlídku KVIFF Classics vyrazte v adventním čase do pražských kin Světozor a Ponrepo.
Foto: profimedia
Petrolejové lampy
Filmové legendy si zaslouží mít vlastní přehlídku, rozhodli se pořadatelé MFF Karlovy Vary. Od 14. do 16. prosince 2023 se proto uskuteční už druhý ročník přehlídky digitálně zrestaurovaných filmů a filmových retrospektiv a to ve spolupráci s Národním filmovým archivem. Na co se můžete těšit? Uvidíte to nejlepší z filmografie z Československa, USA, Anglie, Japonska, Itálie a Francie. Klidně s sebou vezměte i zahraniční kamarády. Všechny snímky jsou totiž opatřeny anglickými titulky.

Opulentní filmové hody 

Co si nesmíte nechat ujít? Určitě československý film Petrolejové lampy, jedinečnou psychologickou studii podle románu spisovatele Jaroslava Havlíčka, postavenou na příběhu stárnoucí dívky z rodiny maloměstské honorace, která se dočká svého štěstí, když se provdá za pohledného důstojníka. Netuší však, že muž trpí pohlavní chorobou. V hlavních rolích excelují Petr Čepek a Iva Janžurová. Volíte spíš detektivky či žánr noir? Na vás čeká Samuraj s Alainem Delonem. Jeho výkon vás uhrane – krásná tvář, úsporný projev, lhostejný výraz, na sobě baloňák, na hlavě klobouk. A první slovo ve snímku padne až v desáté minutě po začátku! Volíte raději opulentní podívané? Nechte si naservírovat oscarový velkofilm Lawrence z Arábie. Steven Spielberg prohlásil, že právě tenhle snímek ho přesvědčil, aby se stal filmařem. Ve své první velké roli tu září Peter O´Tool, který se málem zmrzačil při natáčení útoku na Akabu – předčasný výstřel ze signalizační pistole mu totiž splašil velblouda. Časopis Premiere výkon O´Toola označil jako nejlepší herecký výkon všech dob. 

Výpravná dramata

Monumentální alegorie politického vývoje Itálie a Evropy první poloviny minulého století, který ženou vpřed dvě síly: třídní boj a sex. To je výpravné historické drama XX. století. Pod režijní taktovkou Bernarda Bertolucciho vám učarují Robert de Niro a Gérard Depardieu. Chcete se pobavit? „Kam půjdem? K tobě, nebo ke mně?“„ Klíďo ke mně. Tam chodí všichni.“ To je satirická komedie Byt. Jack Lemmon se točí v začarovaném kruhu pronajímání svého bytu jako hnízdečka lásky pro kolegy a nadřízené. Do patové situace se dostane, když se mu do tohoto začarovaného kolotoče dostane osudová láska v podobě Shirley McLaineové. Chcete se dojmout? Protiválečný animovaný film Hrob světlušek je zasazen do posledních měsíců druhé světové války a mistrovsky ho natočil Isao Takahata. Příběh o dvou sourozencích, kterým zemřela maminka a otec působí v armádě, takže se o ně nemá kdo postarat. Kapesníky s sebou! 

Ještě ale nekončíme…

Další lahůdkou přehlídky bude italsko-francouzský film Bio Ráj s Philippem Noiretem v jedné z hlavních rolí. Snímek získal Velkou cenu na festivalu v Cannes, ale i Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Chybět nebudou ani legendární Nebeské dny režiséra Terrence Malicka. Patří k vrcholným snímkům sedmdesátých let a pyšní se Oscarem za kameru. A což takhle sociální balada Šachta pohřbených ideí? Ostravsko, Bezručovy verše. Němý film z roku 1921 doprovází originální hudební doprovod akustického dua Šimanský & Niesner.     
Přesný program s časy a místy promítání najdete na KVIFF Classics | Návraty filmových legend | 14.–16. 12. 2023