Filmy

Vše, co musíte vědět o chystaném filmovém trháku Cruella

Ve filmech a televizních seriálech nebyla poslední rok nouze o záporné hrdinky. Jen se vzpomeňte na úžasný herecký výkon Rosamund Pike ve filmu Jako v bavlnce, Sarah Paulson jako zdravotní sestru v Ratched a Cate Blanchett v roli nemilosrdné antifeministické  aktivistky v dramatu Mrs. America. Na scénu se teď vrací i legendární Cruella de Vil, kterou pamatujeme ve ztvárnění skvělé Glenn Close ve filmech 101 Dalmatinů (1996) a 102 Dalmatinů (2000). V chystaném filmu z produkce Disney+ se role mrchy, milovnice kožichů a módy zhostí Emma Stone. Shrnuli jsme vše, co zatím víme o hlavní zápletce, obsazení i ohromujících kostýmech. 

Jaká bude hlavní zápletka?

Děj se odehrává v Londýně v 70. letech. Oscarová herečka Emma Stone ztvární roli ctižádostivé mladé návrhářky Estelly, která je odhodlaná vydobýt si svou pozici v módním průmyslu za každou cenu. Seznámí se s dvojicí zlodějů a svým výstředním stylem upoutá pozornost módní legendy, baronky von Hellmann. Jejich vzájemná spolupráce v Estelle probudí její temnou stránku a stane se z ní Cruella de Vil. 

Kdo další bude hrát v Cruelle?

V roli baronky se představí herečka a držitelka dvou Oscarů Emma Thompson, zatímco dva zloděje, Jaspera a Horace, se kterými se Cruella spřátelí, ztvární Joel Fry (Game of Thrones, Yesterday) a Paul Walter Hauser (Richard Jewell, Da 5 Bloods). Tím hvězdné obsazení nekončí. Podle dostupných informací by se ve filmu měli objevit Emily Beecham, Kirby Howell-Baptiste a Mark Strong. 

Kdo napsal scénář a režíroval Cruellu?

V režisérském křesle usedl Craig Gillespie, který se proslavil filmy Lars and the Real Girl (2007) a I, Tonya (2017). Scénář napsali Tony McNamara a Dana Fox. Mezi výkonnými producenty filmu jsou Emma Stone a Glenn Close, jejichž zapojení by mělo fanoušky původních filmů ujistit, že odkaz Cruelly je v dobrých rukou.

Kdo navrhl kostýmy?

Talentovaná kostýmní výtvarnice Jenny Beavan, která získala dva Oscary za práci na filmech A Room with a View (1985) a Mad Max: Fury Road (2015). První snímky z chystaného filmu odhalují Emmu Stone v kostkovaných kožených bundách, PVC a dokonce i bílém plášti, který sama zapálí, aby na slavnostním bále odhalila svou červenou róbu. Thompson má naproti tomu vyčesané vlasy, extravagantní šperky a kabáty s vysokým límcem. 

Jak vypadá první trailer?

První ochutnávka z chystaného filmu Cruella z produkce Disney unikla na internet již 17. února. Další sneak peek o měsíc později, a to 15. března. Trailer začíná scénou, kdy Emma Stone vstupuje do londýnského obchodního domu Liberty a Thompson ji následuje. Poklidný úvod střídají záběry z maškarního bálu, automobilové honičky, módní přehlídky a budovy v plamenech. Hlas Cruelly ji vykresluje jako outsidera dychtícího po úspěchu. Pracuje jako uklízečka, ve svém volném čase navrhuje a na červený koberec přijíždí na motorce.

Kdy bude mít Cruella premiéru v kinech?

Premiéra je plánovaná na 28. května 2021. Očekává se, že by v té době měla být otevřená kina, ale není jasné, zda se nakonec neobjeví také na streamovacím kanále Disney+. Ať už bude strategie jakákoli, určitě se máme na co těšit.