Móda

Nový seriál vás naučí správně dekódovat a nosit módu sedmdesátek

Na jedné straně konzervativní aktivistky v čele s Cate Blanchett a proti nim druhá vlna feministek s Rose Byrne. Nový seriál Mrs. America popisuje skutečný příběh boje za schválení dodatku k Ústavě Spojených států o stejných právech bez ohledu na pohlaví a spolu s ním i módu sedmdesátek. 
Když se Cate Blanchett připravovala na roli Phyllis Schlafly v miniseriálu Mrs. America, který v Česku a na Slovensku vysílá HBO, podivila se: „Byla jsem docela překvapená, že to, co má být největší demokracií na světě, nemělo v ústavě zakotvená stejná práva mužů a žen. Musela jsem si sednout, když jsem to zjistila. Rovnoprávnost by měla být nestranickou záležitostí, ale v 70. letech jsme byli svědky jejího zpolitizování.“ Australská herečka a držitelka Oscara za filmy Letec a Jasmíniny slzy tak v rozhovoru pro britskou Vogue reagovala na děj seriálu na základě skutečných událostí, kdy se republikánské aktivistce povedlo zabránit takřka již schválenému dodatku Equal Rights Amendment (ERA) zaručujícímu stejná práva pro všechny bez ohledu na pohlaví. Kolem tohoto dodatku jsou i po 50 letech spory.
Stejně jako samotný příběh, tak i kostýmy Mrs. America přinášejí silnou feministickou message. Kostýmní výtvarnice Bina Daigeler s pomocí oblečení jasně rozlišila oba tábory. Nemusíte ani znát politické názory jednotlivých postav, aby jste věděli, zda-li se bijí za tradiční roli žen v domácnosti, anebo bojují za rovné příležitosti, práva a platy žen. 

Elegantní halenky ke krku

Foto: ©FX Network
Sarah Paulson jako Alice Macray
Foto: ©FX Network
Cate Blanchett jako Phyllis Schlafly
Foto: ©FX Network
Elizabeth Banks jako Jill Ruckelshaus
Tradiční pojetí ambiciózní ženy se neobejde bez hedvábné halenky ke krku. Phyllis Schlafly sice bojovala za zachování tradiční role ženy, tedy v domácnosti, ale rozhodně to nebyla žádná domácí puťka, ale velmi aktivně se angažovala v politických kruzích. K tomu si přidejte pastelové tóny, které byly v té době hodně oblíbené u konzervativních aktivistek, a máte inspiraci na letní business dress code. Tmavé barvy patří zase opozici, i kdyby měla být z vlastních řad.

Balonové rukávy, volný výstřih

Foto: ©FX Network
Ari Graynor jako Brenda Feigen
Foto: ©FX Network
Tracey Ullman jako Betty Friedan
Foto: ©FX Network
Bria Henderson jako Margaret Sloan
Svoboda rozhodovat se sama za sebe, svoboda pohybu. Sedmdesátá léta kromě disko módy, halenek z mašlí a lesklých overalů zpopularizovala také balonové rukávy a volné halenky s výstřihem na šňůrku (ideálně oboje najednou). V módní historii hledejte Chloé, když kolekce navrhoval Karl Lagerfeld a londýnský butik Biba. Volné střihy symbolizují svobodu, v seriálu je nosí představitelky feministického hnutí, a hravě odsunou upnuté halenky a konzervativní límečky na druhou kolej.

Velké, tónované brýle

Foto: ©FX Network
Rose Byrne jako Gloria Steinem
Foto: ©FX Network
Rose Byrne jako Gloria Steinem
Foto: ©FX Network
Rose Byrne jako Gloria Steinem
K image americké feministky, novinářky a politické aktivistky Glorie Steinem neodmyslitelně patřily dlouhé vlasy s pěšinkou uprostřed a unisexové brýle aviator s modře tónovanými skly. Stala se zosobněním moderní ženy 70. let, v jejím šatníku jinak dominovala jednoduchá trička, tmavé roláky, kalhoty do zvonu a džíny, ale byly to právě brýle, co utvořily vzhled odpůrkyně starých pořádků.

Šátky kolem krku

Foto: ©FX Network
Cate Blanchett jako Phyllis Schlafly
Foto: Profimedia.cz
Cate Blanchett jako Phyllis Schlafly
Foto: Profimedia.cz
Cate Blanchett jako Phyllis Schlafly
Tento detail jasně říká: „Mám všechno pod kontrolou. Sebe i svět kolem.“ Proto se hedvábné šátky ovázané u krku staly nejoblíbenějším doplňkem konzervativních dam z vyšších kruhů té doby. Phyllis Schlafly jimi velmi často doladila své oblečení. Doplníte jím tuto sezonu minimalistický kalhotový kostým?

Výrazné vzory

Foto: ©FX Network
Uzo Aduba jako Shirley Chisholm
Foto: ©FX Network
Rose Byrne jako Gloria Steinem a Bria Henderson jako Margaret Sloan
Foto: ©FX Network
Tracey Ullman jako Betty Friedan
Zatímco si konzervativní dámy oblékaly halenky s mašlí a jemným potiskem, který ještě ukryly pod jednobarevný kostým, feministky se nechaly vidět ve výrazných vzorech na košilích, sukních a šatech. Čím nápadnější, tím lepší. Ideální jsou hlavně geometrické a abstraktní motivy. A když květiny, tak tmavé a s výrazným dekoltem. Přemýšlejte, v čem byste se prošli ulicemi New Yorku, aby si vás všichni všimli? Takže přesně takové potisky nosily feministky v sedmdesátkách. Hledejte ve vintage obchodech a archivech Saint Laurent, kde najdete ty nejlepší.

Přesvědčivé klobouky

Foto: ©FX Network
Niecy Nash jako Florynce Kennedy
Foto: ©FX Network
Margo Martindale jako Bella Abzug
Foto: ©FX Network
Niecy Nash jako Florynce Kennedy
Při sledování devítidílného seriálu si všimněte, jak postavy z řad feministických aktivistek nosí klobouky. Jsou o nich přesvědčené stejně jako o svých názorech na rovnoprávnost. Krémový model Bella Abzug i ty eklektické na hlavě Florynce Kennedy jsou jasným důkazem toho, že by klobouky neměly zůstávat pouze v minulosti.