Filmy

Seriály, které vás budou děsivě bavit (nejen) o Halloweenu

Občas po jejich zhlédnutí máte strach vstát v noci z postele. A občas vás svou temnou stránkou pobaví natolik, že se od nich nedokážete odtrhnout a ráno máte kruhy po očima velikosti těch olympijských. Je tu Halloween, ideální čas odpoutat se od reality. 

Dracula

Hrabě Dracula ani letos nedostane šanci spočinout na dně rakve, jelikož filmaři ze všech koutů světa se rozhodli propůjčit život krvelačnému monstru zas a znovu. Tentokrát vám zločiny hraběte Draculy představí minisérie na Netflixu, jenž by vám měla ukázat nejen jeho temnou, ale i dejme tomu trochu polidštěnou stránku osobnosti a slabá místa. Zajímavostí je, že některé exteriéry se točily na Slovensku a mnozí zde poznají hned několk historických lokací.

The Order

Seriál, jenž vás zavede mezi nadpřirozené jevy, vlkodlaky a ani o lekavé scény zde není nouze. Hlavním hrdinou je mladý student, který plánuje pomstít smrt své matky. Vejde proto do tajného řádu, kde složí slib, a tím se ocitne mezi konflikty těch, kteří ovládají černou magii a nebojí se ji použít v praxi. Seriál už má dvě série a jeho hlavní představitelé Jake Manley a Sarah Grey se díky němu proslavili takřka přes noc. Pokud vás baví svižný děj, tajemno a dialogy, které lehce kloužou po povrchu, je The Order něco pro vás.

Midnight Mass

Stále se nebojíte? Pak pro vás máme další tip, který vám zaručeně pocuchá nervy před usnutím, protože jak už je dobrým zvykem, když se dá ve scénáři dohromady černá magie a křesťanská mytologie přetvořená do podoby příběhu o novém knězi na odlehlém místě, zaručený trhák je na světě. Nadpřirozeno, fanatismus a poněkud táhlý děj je skutečnou lahůdkou pro ty, kteří nikam nespěchají a užívají si vývoj děje do detailu. 

The Haunting of Hill House

Seriálové zpracování knihy od Shirley Jackson se spletitým dějem a děsivým rozuzlením. Příběh pěti sourozenců, které otec odveze z domu hned po matčině smrti, nabyde na nových rozměrech poté, co jeden z nich spáchá sebevraždu. Strašidelný a plný lekacích scén, až hrůza (doslova), ale pokud chcete tematický seriál o dvou sériích na haloweenskou noc, není lepší volby. Když budete při sledování dávat bedlivý pozor, uvidíte duchy všude, kam se podíváte. 

Lucifer

Pokud stříkance krve, rozsápaná lidská těla a zběsilé lidské boje s temnými silami nejsou vaší parketou, ovšem trochu nadpřirozena vás těší, bude Lucifer vaším přítelem. Možná i amantem, protože to on přesně umí. Tento padlý anděl, který se z nebe místo do pekla dostavil přímo do Hollywoodu, svede každou z žen pohledem a z každého vytáhne nejniternější touhy a přání. A jak už to u komediálních seriálů s detektivní zápletkou bývá, na jednu ženu to neplatí. Tou je detektivka Lauren German, se kterou Tom Ellis vytvoří pár vyšetřovatelů a zdaleka to neskončí jen u romantického jiskření, ale postupně vznikne pořádné drama. Pokud Luciferovi podlehnete a přistoupíte na jeho nekorektní smysl pro humor, zcela jistě si jej zamilujete. Nutno podotknout, že tento seriál toužila jedna rodičovská americká asociace stáhnout z vysílání pro špatné vyobrazení ďábla. 

Dead to me

Seriál, jenž nese v českém překladu název Smrt nás spojí, se uchytil zejména u ženského publika. Poněkud prudká matka dvou synů aktivně pátrá po člověku, který autem zabil jejího manžela, a do cesty se jí vplete žena, jež je sice velmi přátelská a nápomocná, ovšem velmi bohatá na všechna možná tajemství. A časem vyplývají i temné stránky hlavní hrdinky. Christina Applegate zde mistrně dokazuje svoje herecké umění, kterému se v posledních letech tolik pozornosti nedostávalo, a Linda Cardellini na sebe poprvé výrazněji upozorňuje. Trochu melodrama, trochu nebezpečí, trochu smrti a špetka humoru. Pro ty, co už seriál viděli, nové díly jsou už na cestě!

Tell me a story 

Zápas dobra a zla, který nedopadne tak jednoznačně, jak si možná myslíme. Nepohádky skutečně odpovídají svému názvu. Série příběhů čerpá inspiraci z nejoblíbenějších dětských pohádek, které přetváří v temný zvrácený psychologický thriller. První řada se odehrává v současném New Yorku. Zde se prolínají Tři Malá Prasátka, Červená Karkulka a Jeníček a Mařenka v poněkud podivném, nezapadajícím příběhu. A happy end, aby zde člověk pohledal. I když jde samozřejmě o úhel pohledu. Každopádně co vám už nyní můžeme slíbit, je neobyčejný comeback Kim Cattrall, která coby Samantha Jones v Sexu ve městě pobláznila nejednoho muže. Láska, chamtivost, zrada, smrt a mnoho jiných lidských traumat, jak jednoduché...

Chilling Adventures of Sabrina

Rozhodně nepatří ke žhavým novinkám, ale kdy jindy než na Halloween si takový veselý (a trochu plný čarodějnic, černých koček, smrtících kleteb a podobných legrací) seriál nepřipomenout. Sabrina už dávno není tou roztomilou holčičkou se dvěma tetami ze sitcomu z devadesátých let, jaký si většina z nás pamatuje (omlouváme se mladším čtenářům, ale googlujte). Příběh je na první pohled jednoduchý, ale krásně se rozvine. Sabrina (talentovaná Kiernan Shipka s českým kořeny) brzy oslaví šestnácté narozeniny a poté se musí rozhodnout, zda se přidá na stranu temna, odkud pochází její rodina, nebo zůstane člověkem jako její kamarádi. Jak se asi rozhodne? 

Shadowhunters 

Intelektuální dýchánek plný frází, které stojí za zamyšlení, od seriálu Shadowhunters neboli Lovci stínů: Nástroje smrti nečekejte. Hlavní postavou je mladá slečna Cara, která byla pouhou studentkou řešící běžné školní záležitosti do té doby, než zjistí, že patří do rodiny, jež loví démony (a teď pozor) s andělskou krví. Série, která má už čtyři řady, vsadila zejména na akční a bojové scény a i přes lehce předvídatelné dialogy vás na dlouhé, aktuálně velmi dlouhé, večery zabaví. Seriál byl natočen na motivy knižní předlohy Mortal Instruments od Cassandry Clare.