Filmy

Nejstylovější seriál současnosti je thriller

Pokud máte slabost pro nervy drásající thrillery, ale zároveň je vaším nejoblíbenějším způsobem, jak nabýt six pack, smích, budete seriál Na mušce zbožňovat. Nabízí oboje, aniž by tím jedno nebo druhé devalvoval. A jako třešinka na dortu? Spousta módní inspirace.
Bacha, spoiler. Ale klid, zase ne takový, aby vám zkazil požitek ze seriálu. Ale stejně. Bacha, spoiler.
Mladá nájemná vražedkyně Villanelle sedí na posteli v nevinně vyhlížejících bledě modrých šatech zdobených bílou krajkou. Hladí akorát přehoz, když do místnosti vstupuje starý pán, její terč.
„To je ale nádherný přehoz. Od koho je?“ ptá se ho.
„Od jedné návrhářky. Liliany Rizzari. Pracuje jen s hedvábím.“ Dědula – zámožný Ital, který je patrně někomu nepohodlný – si myslí, že Villanelle dostal jako dárek k narozeninám.
„Poslali mě za vámi, ano,“ povídá mu se sladkým úsměvem ona.
„Jsi nádherná.“ Hladí ji po vlasech.
„Než se někoho dotknete, měl byste se dovolit.“ Vtom si vytahuje z drdolu zdobenou jehlici a vráží mu ji mezi oči. Pak přechází ke stolu opodál, poklidně si bere psací pero a na dlaň si poznamenává jméno designérky přehozu.
V jedné z následujících scén Villanelle pokrývá postel ve svém božském pařížském apartmá novým hedvábným přehozem. Krabice s lesklým nápisem Liliana Rizzari leží vedle.
Konec spoileru.
Foto: Archiv HBO
Jodie Comer v roli Villanelle
Móda v seriálech. Kdo by se nerad díval na krásné oblečení? Vezměte si třeba naprostého průkopníka – Dynastii. Rozpočet kostýmního návrháře Nolana Millera na jednu epizodu se pohyboval mezi patnácti a padesáti tisíci dolary. Pak přišel Sex ve městě a způsobil naprostou revoluci. Všichni jsme každý týden čekali, s kým se Carrie vyspí a hlavně co bude mít na sobě, než k tomu dojde, i co bude mít na sobě, až o tom bude říkat holkám u koktejlu. Kostýmy tvořily modely, které jste mohli najít v buticích slavných módních domů a stylistka Patricia Field odvedla tak skvělou práci, že seriál působí z hlediska módy relevantně i dnes, patnáct let poté, co byla odvysílána poslední epizoda.
Na HBO Go je nově druhá sezona seriálu Na mušce inspirovaného románem Lukea Jenningse. Eve pracující pro britské bezpečnostní služby se v něm snaží dohnat psychopatickou nájemnou vražedkyni Villanelle a mezi oběma ženami vznikne nezvyklé pouto. Asi jako by se do sebe zamilovaly kočka s myší. To by samo o sobě stačilo jako skvělý námět se spoustou akce. Tenhle thriller je ovšem zároveň plný humoru. Svérázná Villanelle milující luxus ve všech podobách z show navíc dělá módní záležitostí. Nebe.
Kostýmní designérka Phoebe de Gaye prostě odvedla výbornou práci. Jen se na to podívejte v galerii níže. A pak hurá na HBO Go. Schválně, za jak dlouho stihnete všech šestnáct epizod vy.